Ben bu yazıda digitalocean’da WordPress kurulumunu anlatmaya çalışacağım. Bu yazıyı yazarkan anlık olarak bu işlemleri yapmakta olacağım. Özetle işlemleri doğrulayarak ilerleyeceğim. Aslında Digitalocean’da panel üzerinden tek tıkla WordPress kurabiliyoruz fakat her şeyi konsol üzerinden yapmamız gerekiyor. Yani cpanel veya plesk panel gibi bir şey elimizde olmuyor. Tabi bunları sonradan yükleyebiliyoruz lakin biraz pahalı geliyor bana. Özellikle cpanel. Hatırladığıma göre aylık 40 lira gibi bir fiyata geliyor.


Bunlara altenatif olan bir şey kullanacağız. Serverpilot. Bu güzel bir sistem diyebiliriz ve işimizi oldukca kolaylaştıracak. Artık başlayalım. Öncelikle bir Digitalocean üyeliği açmamız gerekiyor. Buraya tıklayıp hemen kayıt olunuz. (Bağlantı ref’dir. Bu bağlantıdan kayıt olmanız halinde bana katkıda bulunmuş olursunuz. Eğer bunu istemiyorsanız arama motorundan “Digitalocean” yazarak siteye girip üst kısımdan kayıt ol sayfasına gidebilirsiniz)

Öncelikle bir droplet (Damlacık. Yazının bu kısmından sonra damlacık olarak bahsedeceğim) oluşturuyoruz. “Create Droplet” butonuna tıklıyoruz. Bu damlacığımıza bir isim veriyoruz.

Daha sonra “Choose a size” alanından size uygun olanı seçiniz ama benim önerim 10 dolar olan 2. seçenektir. Tabi bu size kalmış. Daha sonradan dilediğiniz gibi yükseltebilirsiniz lakin düşüremezsiniz.

“Choose a datacenter region” bu kısımdan bulunduğunuz ülkeye en yakın olan lokasyonu seçiniz. Ben Türkiye’de yaşadığınızı varsayarak Amsterdam veya Frankfurt.

“Choose an image” bu kısım oldukca önemlidir. Buradan Ubuntu 14.04 x64 seçiniz. Bu otomatik olarak seçili olması gerekiyor. Siz yinede doğru seçimde bulunduğundan emin olun.

“Select additional options” alanından “backup” özelliğini açınız. Bu backup özelliği oldukca uygundur. Ben 10 dolarlık paket kullanırken sadece 2 dolar daha fazla sizden alıyor ama haftalık olarak düzenli olarak yedekliyor ve bu yedeklere bir tıkla dönebiliyorsunuz.

Artık oluşturabiliriz damlacığımızı. 1 dakikalık bir sürede damlacık oluşuyor ve bilgileri mail adresinize gidiyor.

Şimdi ise serverpilot için bir üyelik açalım. Buraya tıklayın ve hemen üye olun. Kayıt olduktan sonra karşınıza bir buton çıkacak. “Connect a Server” butonuna tıklayın. Sizden 3 bilgi isteyecek. Damlacığınızın ip adresini , root parolasını ve stfp parolasını. Root parolası ve ip adresiniz mail adresinize gönderildi. sftp parolasını siz seçiyorsunuz. İleride bir ftp programı ile sunucunuzun içine girmek istediğinizde bu parolayı , kullanıcı adı olarak serverpilot’u kullanacaksınız. Bağlantı sağlandıktan sonra (5 dakika kadar sürüyor) “Create app” deyiniz.

Şimdi serverpilot burada kalsın. Şimdi godaddy veya nerden domain aldıysanız bunu sunucunuza bağlayalım. Öncelikle her nerden aldıysanız domaini şu sağlayıcıları eklemeniz gerekiyor:

ns1.digitalocean.com
ns2.digitalocean.com
ns3.digitalocean.com

Bu domain konusuna fazla girmeyeceğim. Şu bağlantıda detaylı olarak anlatılmakta. Oldukca kolaydır. Gerekli eklemeyi yaptıktan sonra digitalocean’a gelin. “Networking” sekmesinden “domain” sekmesine tıklayıp domain ve damlacığınız birbirine bağlayın.

Daha sonra tekrar serverpilota dönelim. En son “create app” demiştik. Domain alanına domain adımızı yazalım. Ben ip adresimi kullanacağım doğrudan.



ve mis gibi yeni gelen PHP 7.0 ile yararlanıyorsunuz. “Create app” dedikten sonra işlem bitmiş oluyor. Sitenize direk girebilirsiniz.




FTP ile dosyalarınıza bakmak istiyorsanız eğer başta girdiğiniz sftp şifresini kullanacaksınız ve kullanıcı adı olarak “serverpilot” diyeceksiniz. Ek olarak ssh girişi de yapabilirsiniz bu bilgilerle. Ben sftp için winscp programını öneriyorum. Dosya yolu: apps/pikshub(burada sizin app’inizin adı)/public

Daha sonra sadece digitalocean kullanılarak wordpress kurulumunu anlatacağım.

Kaynakça:

Digitalocean Kolay WordPress Kurulumu (Ubuntu 14.04)