Web dünyasına adım atmak istediniz ve almanız gereken bir domain ve o domaini site haline getirmek için hosting‘e ihtiyacınız var. Her ne kadar denememiş olsam da sitenizi blogger alt yapısıyla yani Google’ın kendi blog servisiyle açabilirsiniz. Sadece domain bedelini ödeyip bir takım işlemlerle sitenizi açabilirsiniz. Ya da wordpress.com blogspot.com gibi sitelerden blog açarak da web dünyanızdaki yerinizi alabilirsiniz. Bu yöntemle domain’e de ücret ödemiş olmuyorsunuz. Ancak her halükarda bir domain seçmeniz gerekli. Ben ise bu yazımda kendi sitemde olduğu gibi normal bir domain alırken dikkat edilmesi gereken şeylerden bahsedeceğim. Umarım yararlı olur yeni başlayacak kişilere.
Sitenizin İçeriği Belli Mi?
Bence öncelikle domaini yani alan adını seçebilmeniz için “sitenizde neler yayınlacaksınız ?” sorusuna düzgün ve net bir şekilde cevap vermeniz gereklidir. Sitenizde hangi kategorilerde yazı yazacaksınız belirleyin. İllaki bir sınıfa sokmanız gerekmez fakat haber sitesi mi olacak, oyun sitesi mi, blog mu vs diye de belirlerseniz ileriki aşamalar için kafanız daha rahat olur. Kategorileri belirlediysek şimdi alacağımız domaini düşünebiliriz.
Ben size belli başlı domain türlerini sayayım. Ad-soyad şeklinde bir domain alabilirsiniz. Eğer ki şahsınızın uğraştığı şeyleri yazacaksanız bu uygun fakat bazı kişiler ad-soyad kullanmayı itici buluyor veya internette gizli takılmak için isminizi kullanmadan site açmayı düşünebilirsiniz.
Diğer bir seçenek ise, yazacağınız yazıların belli başlı bir kategorisi var ise o kategorinin adını değiştirerek jenerik bir alan adı üretebilirsiniz. Atıyorum android kategorisi üzerine bir site yapmayı düşünüyorsunuz. Android kelimesine bir takım ekler ekleyebilir çıkartabilir ve akılda kalıcı bir domain üretebilirsiniz. Dediğim gibi akılda kalıcı olması önemli bir kriter. Eğer ki Google’da üst sıralara oynamak istediğiniz bir kategori varsa bu kategorinizi domaininizde geçirmeniz size bir avantaj sağlar. Ancak sadece anahtar kelimenizin alan adınızda geçmesi sizi ilk sayfaya sokacağının bir garantisini vermez. Seo konusundaki yazılarımda buna değineceğim tekrardan.
Anlamsız Domainler
Başka bir seçenek ise anlamsız domainler. Hayal gücünüzü zorlayın, anlamsız bir kelime çıkartın ortaya ve bu kelimeyi hem söylemek kolay olsun hatta yapabiliyorsanız yazmak da kolay olsun. Şimdi reklam yapmayacağım fakat şuan marka haline gelip de alan adı bir anlam taşımayan siteler mevcut. Siz de böyle bir alan adı alıp web dünyasına ilk adımınızı atabilirsiniz. Hatta aklınıza güzel, kaliteli domainler gelirse ve alınmamış görürseniz almanızı tavsiye ederim. Sizin şuan yaklaşık 10-20 lira vererek yapmış olduğunuz bir yatırım ileride yüzlerce lira edebilir.
Toparlayacak olursak;
Domaininizi almadan önce yayın yapacağınız şeyleri yani sitenizin içeriğini belirlemiş olmalısınız. Alabileceğiniz türler arasında ad-soyad, kategori adını içeren domainler, anlamsız domainler. Asıl olay ise, domaininizi seçtikten sonra “Bu bir jenerik alan adı mı? Bu alan adı marka olursa alan adı sırıtır mı tuhaf durur mu?” gibi soruların doğru cevaplarını bulmanız gerekmektedir.
Şimdilik aklıma gelen domain türleri bu kadar, sizin de aklınızda olan çeşitler varsa yorumlar kısmında belirtmenizi isterim. Son olarak da domain firmasının seçimi kalıyor geriye.. Ben ihs‘yi kullanıyorum. Domain konusunda ne tarz bir sorun çıkabilir demeyin şahsen ben yaşamadım ancak sorun yaşayan kişiler var. Hiçbir firmaya laf etmemek için özelden bana sorabilir veya Google’dan araştırma yapabilirsiniz. Ama şöyle bir şey de söyleyeyim illaki her ama her firmadan sorunlu olan birileri vardır. Sorunsuz firmayı bulmaya çalışmayın. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere :)
*Not: Domain türleri konusunda tavsiyeleriniz dışında http://herzamanileri.com alan adı hakkında şahsi görüşlerinizi de merak ediyorum. Yazarsanız çok memnun olurum.
Kaynak: http://herzamanileri.com/domain-alirken-dikkat-edilmesi-gerekenler.html