Biraz iddaalı olacak ama şu anda en güncel olarak bu Drupal Wordpress Joomla cms'ler hakkında sanıyorum en detaylı bilgileri verebilecek kadar tecrübem oldu. Ancak bu bilgileri verdikten sonra birde sorum olacak bir konuda fikirlerinize ihtiyacım olacak.

Önce Joomla ile başlayalım. Neden mi en kötüyü ilk anlatalım da çıksın aradan :)

Joomlacılar bana hiç kızmasınlar. Son 1 yıl içerisinde hatta joomla türkiyede bile kurulan joomla tabanlı sitelerin çoğu kaldırıldı. Hatta joomla org sitesinde de yer alan joomla ile kurulan siteler başlığına bakarsanız pek çok siteye ulaşılamadığını göreceksiniz.

Bunda sebep ne? Aslında Joomla kesinlikle WP 'den daha yetenekli bir sistem. Evet ama hangi konuda? Sadece tema yönetiminde. Sitenizin dilediğiniz bölgesine istediğiniz gibi müdahalede bulunabiliyorsunuz. Ancak kendi içerik yönetimi zayıf. Bunun için K2 eklentisi kurmak gerekiyor.

Bununla birlikte kullanımı WP 'ye göre oldukça zor ve karmaşık. Bilen içinse çok kolay ve anlaşılır!... Ancak hala yıl 2016 oldu SEO açısından joomla tam bir ölü yatırım. Kimse ahkam kesmesin ben doğruları yazıyorum. 3 sistemide kullandım. Ama asıl işimin seo olduğunu (bakış ve tecrübe olarak meslek değil) söylersem sanıyorum konunun merkeside anlaşılmış olacaktır.

Joomla 'nın kaliteli SEO eklentileri var. İşin ilginç yanı bunların büyük bir kısmı ücretsizdi. Şimdi en ucuzu 20-30 Euro dan başlıyor. Dolarda değil Euro!!! Kapış kapış kullanılıyor sanki bu nedir?

Tabi ucuz olanla bir sitemap dahi yapamıyorsunuz... Bunun için 50-100 Euro ödemeniz lazım ki bu eklentilerin bazıları aylık ve yıllık ödemeli! Her sene ödeyeceksiniz. Bu paralara ben kendim php öğrenir kendi sitemi en baştan yazarım zaten joomla ile ne işim olur. Zaten herkes böyle düşünmüş olmalıki mevcut joomla sitelerde bir bir kalkıyorlar ortadan.

Ek Olarak: Yalnız joomla son güncellemelerde seo da bir miktar iyileştirmeler yaptı. Ancak;

Ücretsiz ve tam olarak bir sitemap, seo sef eklentisi standard olarak joomla sürümüyle gelmedikçe joomla dan bir şey olmaz. Daha yazarım sabaha kadar. Kötülemiyorum olumlu ve olumsuz yanlarını tam olarak açıklamaya çalışıyorum.

Şimdi gelelim Drupal 'e...

Yaklaşık 1 yıldır Drupal kullanıyorum. Kesinlikle en iyi CMS budur. Güvenlik, hız, tema yönetimi... Tema demişken hemen belirtmek isterim ki drupal de tema yok diyenlerin atladığı bir konu var. Drupalde herhangi bir temayı alın istediğiniz gibi yönetebilirsiniz. Temayı yeniden de yazabilirsiniz. Ne istiyorsanız onu yapabilirsiniz. Tema yönetimi tam. Veritabanı yönetimi mükemmel. Görmeniz lazım. WP Joomla vs yanına bile yaklaşamazlar. Güvenlik.

Tüm eklentileri bedava. Evet yanlış duymadınız neye ihtiyacın var indir kullan para yok. WP eklentisi çok ama çoğu premium sürümlü ve ücretli. Drupalin eklentileri tamamen ücretsiz. Çünkü bu drupali yapan adam işe biraz farklı bakıyor.

Ek Olarak: SEO eklentileri vs herşeyi mevcut. Drupal de url lere müdahale edebildiğiniz gibi başka hiçbir yerde ne url ne diğerlerine müdahale edip böyle kolay yönetemezsiniz. Peki neden tutulmuyor?

Öğrenmesi tam bir bela da ondan :) WP 5 dk da site hazır. Drupal de site yapımı saatler hatta günler sürüyor. Çok çok karışık. Öğrendikçe kolaylaşıyor olsada her bir eklentisi ayrı bir cms öğrenmek gibi detaylı. Views eklensitini tam kullanmak için 1 sene harcamak lazım :) Ama başlangıç düzeyi için 1 ay...

Hitiniz ne kadar artarsa artsın Drupal çökmüyor. Host çökmesi veya kasması cms kaynaklı sorun yaşamıyorsunuz. İstediğiniz kadar eklenti kur sil drupal iptal olmuyor. Yıkılmıyor. Müthiş stabil. Oturup kendi scriptini yazanların yazdıkları scriplerin bile bakın özel diyorum kendiniz yazsanız diyorum kesinlikle drupla ile boy ölçüşmesi çok zor. Çok emek harcamanız lazım.

Bitmedi devam ediyorum. Sıra WP de...

Ek Olarak: Wordpress...

WP kullanımı çok basit. Hiç bilmeyen biri bile 1 günde herşeyini öğrenebilir. WP nin en büyük artısı arkasında Google desteği olması. Bunlar flash 'ı bitirme kararı aldıklarında yerine flash çıları teselli edecek yeni bir yapıya ihtiyaç duydular. Piyasayı kontrol etme isteği...

Bu arada belirtmek isterim ki wordpress ilk kurulduğunda Drupal kodlarından alıntı yapmıştı. Her neyse konuya dönelim.

Flash yerine Wordpress entegre edildi. Gayette başarılı oldu. Makarna kodla yazılan (Drupal tamamen nesne yönelimli php programlama dili kullanır) wordpress çok tuttu.

Şimdi işin kritik olduğu noktaya geldik. Google WP sitelere torpil geçer. Bu torpili özellikle yeni kurulan web sitelerinde görebilirsiniz. Doğru yapılandırılmış bir wp site kadar hızlı indexlenen başka bir alt yapı yoktur. Çünkü google arama botlarına wp i detaylarına kadar tanımlamıştır.

Aslında Wordpress öğrenmek başka kullanmak başkadır. Wordpress ile tema yapabilmek için ve istediğiniz bilgiyi istediğiniz gibi gösterebilmek için az buz değil baya iyi derecede css html bilmeniz şarttır. Tema editlemek değil baştan yapmak. Bunu drupalde kolayca yapabiirsiniz Çünkü Drupal temaları editlenmeye daha açıktır.

Ama Drupal ile WP de çektiğiniz kadar hit çekemezsiniz. (Google üzerinden).

Ek Olarak: Sonuca gelelim. Eğer bir haber sitesi yapacaksanız ve SEO Reklam vs için haryacak fazla paranız yoksa WP her zaman kullanıcı dostudur.

Benim futbolmaclari.com şu anda Drupal ama WP 'ye geçeceğim. Çünkü Google siteye günde 100 ün üzerinde ziyaretçi gönderirken site drupale dönünce 0 a indi. :)

Yoook tema değiştirdin ondan diyenleri duyuyorum :) Değil. Tekrar başka bir wp tema kurdum ziyaretçi yine yükseldi. Bu işlemi en az 6 kez tekrarladım sonuç değişmedi :)

Ek Olarak: Sonuçta tema 10 numarada olsa kullanıcı deneyimi önemli. Burada şu anki tasarım a bakın çünkü bugün sileceğim. Kullanıcı ana sayfaya giriyor. Ama başka sayfalara gitmeyeceği kadar kullanıcı dostu olduğundan ana sayfadan çıkış oranı %49 :)

Kullanıcıların karmaşık abi bu dedikleri siteden hemen çıkma oranı %0 evet sıfır...

Son olarak şunu belirtmek isterim; mesela haber siteniz var veya benim gibi iddaa tahminleri siteniz bulunuyor. Maç 6 saat sonra. İnsanlara hemen ulaşmam lazım yoksa haberin değeri kalmaz. İşte WP burada Drupal e öyle bir fark atıyor ki....

Ha unutmadan ya Joomla?

Hocam boşver başka işin mi yok, boş zamanın mı çok?

Buda bana seo da önemli bir şeyi daha öğretti. Lider halkın dediklerini yapan değildir kendi dediklerini halka yaptırabilendir.

Ek Olarak: Sorusu olan olursa buradan cevaplayabilirim.