Forum yöneten arkadaşlar ile forum açmayı düşünenlere yönelik faydalı olacağını düşündüğüm güzel bilgiler hazırladım. Forum sahibi arkadaşlarım bu hususlara uyarlarsa forumlarında aktiflik, canlılık ve hareketlilik yakalayacaklarına eminim.. Kendi deneyimlerimi harmanlayarak ortaya güzel şeyler çıkardım. Umarım faydalı olur

Ucuz, bedava, indirim sizin silahınız, özel anahtar kelimeleriniz.. Bu doğrultuda kampanyaları vs takip edip paylaşabilirsiniz. Bir iki üç bundan snrasında üyeler kemikleşir ve daimi hale gelir.

Çekilişler, yarışmalar ödüller, hediyeler düzenleyin. Bunlar düzenli olsun, insanlar yenisini merak etsin.

Soru - cevap içerikleri artmalı. bunu siz sağlayabilirsiniz
1000 Tane sitede tanıtım/backlink alacağınıza en büyük rakibinizden / rakiplerinizden direkt link / yönlendirme alın. Kitle zaten gelecektir, bunun biraz paraya kıymanız gerekir.

Mümkün ise orta vadede daha kısa bir domaine taşının. Akılda kalıcı, markalaşmaya müsait, hatta jenerik..

Marka tescil belgesi için başvuruda bulunun, kurumsallaşmaya dikkat edin ve şirket olmaya çalışın. Bu kullanıcılarınız için güven verecektir. Ayrıca yarın birgün sitenize üye olan insanların siteniz kapandığında emekleri boşa gitmemiş olur. En azından bu mesajı vermiş olursunuz.

Gerçek buluşmalar düzenleyin. Bir araya gelmeyi teşvik edin. (Pandemi sürecinde bu iş online olabilir, bu sizin için de daha az masraflı olur)

Aktif, ilk , forumunuzu sık kullanan üyeleri sınırlı süreyle ücretsiz premium üyelik tanımlayarak ödüllendirebilirsiniz.

Sosyal medya platformları en büyük düşmanınız değil. Durumu düzenlediğiniz çekilişlerle, forumdaki ilginç bir konunun linkini kendi sayfanızda paylaşarak insanları forumunuza davet edebilirsiniz.

Forumunuzdaki içerikleri sadece kullanıcılara özel yapmayın. Herkes girsin okusun. Yolu forumunuza sık düşenler elbet birgün üyeniz olacaktır.

Tasarımınız çok iyi olmalı. Kesinlikle responsible - mobil uyumlu ve sade olmalı. Kullanımı kolay, sezgisel arayüze sahip ve çevirisi tamamlanmış olmalı.

Foruma sürekli ar-ge yatırımları ile kafa yormalı yeni özellikler entegre etmelisiniz. Bu köklü değişiklikler şeklinde olursa mevcut kullanıcılarınızı dahi kaybetme riski taşır. Dolayısıyla kullanışlılığı artırmaya yönelik, çoğunlukla üyelerin ücretsiz erişebileceği / kullanabileceği özellikler üzerinde yoğunlaşın.

Özetle biraz paraya kıymalısınız
Sırf backlink almak, konunuzla alakasız içerikleri paylaşarak reklam yapmak tek amacı eskiz niteliğinde deneme amaçlı paylaşımlar yapan yumurta hesapları silin.

Bunlar katkı sağlamadıkları gibi forumunuza büyük zararlar verecektir.

Üyelerin birşeyler satmasına, bir hizmet vermesine ya da bir şekilde platformunuzdan para kazanmasına olanak sağlayın. Ticaret varsa aktiflik de olur.

Genel bir forum sitesi çok zahmetli olabilir. Daha çok niş bir kitleye hitap edebileceğiniz sektör seçmelisiniz. Örneğin; Bisiklet kullanmayı sevenler, karavan hayatı, diziler, kovid geçirenler, bedelli askerlik yapanlar ile yapmayı düşünenler, acer marka laptop kullananlar, makale yazarları, smm panel sahipleri gibi bir alanda çalışan, uğraşan, araştırma yapan, alışveriş yapan veyahut hobi sahibi kimseleri hedefleyebilirsiniz.

Bir hobi forumu her zaman iş yapar bir örnek daha vereyim beton saksı dekoratif ürün geliştirme vb..

Görev sitelerinin popüler olmaya başladığı bu günlerde günün - haftanın ayın üyelerini ödüllendirebilirsiniz.

Bütçenize göre çok ufak meblalar dahi olsa paylaşımı/beğeniyi/mesajı/konuyu/rep almayı/indirilebilir öğe yüklemeyi üyelerin para kazanabilecekleri formata dönüştürebilirsiniz.

Kategoriniz ile alakalı web servislerinden, alışveriş sitelerinden üyelerinize özel indirimler - kampanyalar - ayrıcalıklar edinebilirsiniz.

Sosyal sorumluluk projelerine, sektörünüzle alakalı büyük etkinliklere ücretsiz medya sponsorluğu alarak forumunuzu daha büyük kitlelere duyurabilirsiniz.

Forumunuzla ilgili güncellemeleri, değişiklikleri, yenilikleri ve duyuruları takip edebilecekleri bir sayfa - kategori mutlaka olsun.

Forum üyelerinin etkinlik oluşturup mevcut etkinlikleri takip etmesine olanak sağlayın. Bu bir video izleme partisi olabilir (facebook'un çıkardığı), bir yarışma olabilir.

Yalnızca forum üyelerinin katılabildiği yarışmalar düzenleyin. Bu yarışmaları ufak da olsa para veya hediye kartı ne bileyim sınırlı süreli bir premium üyelik - ek mesaj kotası vs gibi ödüllerle taçlandırın.

Eski kullanıcıların, forumunuza emek veren üyelerin , yani foruma katkı sağlayan kullanıcıları ranklar, rütbeler, yıldızlar ile terfi sistemini kullanın.

Foruma ilk defa üye olanlara yönelik bir rehber konu hazırlayın. Bu, forumunuzun disiplinini, kullanımını gösteren bir işarettir ve kullanıcıları yönlendirmeniz için önemlidir.

Kategori açıklamalarını, varsa kategori ikonlarınızı emek vererek tek tek üzerinde düşünerek oluşturun.
Önemli günlerde ve haftalarda duyurularla kullanıcılarınızın bu özel günlerini tebrik edin.

Forumunuzun güzel ve efektif bir logosu, sloganı hatta şirin bi avatarı olsun.
Günün sorusu, günün konusu, günün , haftanın, ayın vs gibi olayları haberleri ön plana çıkarın.

Gündemden uzak, in cin top oynayan bi platforma kim üye olmak ister ki? Gerçek hayattaki arkadaşlarınızı davet edin, onları paylaşım yapmaya teşvik edin.
Üyelerinize ve üye olmayanların da sınırlı şekilde de olsa kullanabilecekleri araçlar, dökümanlar, linkler sağlayın.

Forum içi etkinliklere önem vermelisiniz. Forum içi etkinliklerden kasıt, online karşılıklı oynanabilecek bir oyun olur, forum üyelerini dijital ortamda siteniz üzerinde meşgul edebilecek yarışma olur. Yaratıcılığınıza kalmış.

Ayrıca ileride forumunuzla alakalı üyelerin paylaşımlarından dolayı başınız derde girmesin istiyorsanız https://yersaglayici.btk.gov.tr/ adresi üzerinden yer sağlayıcı bildirimi'nde bulunmalısınız.

Domain yatırımını uzun vadede düşünmelisiniz. İlk fırsatta com.tr ve yakın isimler için de alanadı kaydı gerçekleştirmelisiniz. Ayrıca mümkün ise diğer uzantıları da satın alabilirsiniz.

Yukarıda dediğim gibi kurumsallaşmaya özen gösterin. Telefon numarası, adres, yetkili kişi bilgisi vs gibi özel bilgileri iletişim sayfanızda paylaşın. Bu üyelere güven verecektir.

Referans sistemini kullanın. Yani üyeler kendilerine özel referans sistemiyle forumunuza kaydolabilsin.

Bu size yeni üye kazandırırken üyelere bunu yaptıklarında ödüller vererek forumu hareketlendirebilirsiniz.

Forumun anasayfasında mutlaka son konular, en son cevaplananlar veya popüler konular gibi bir kısım mutlaka olmalıdır.

Bu, forumun canlı olduğunun paylaşımlar yapıldığının, insanların kayıt olup emek verip içerik ürettiğinin yani kısacası aktifliğinin bir göstergesidir.

Bir forumun canlı olması için canlı olması gerekiyor yani saçma ama ne yazıkki bu bir gerçek ) Siz bu şekilde bu forum canlı mesajı vermiş oluyorsunuz.
Yine anasayfada gündeme dair içeriklerin , haber başlıklarının yer aldığı bir haberler bölümü forumunuz için faydalı olacaktır.

Hele bu başlıkları blog.forumadınız.com şeklinde bir bloga veya kardeş blogunuza yönlendiren linklerle zenginleştirirseniz tadından yenmez.


Günümüzde FORUMCULAR, EKŞİCİLER, FACEBOOK GRUPLARINDA AKTİF ARKADAŞLAR, TWİTTER TAYFASI, INSTA VB DİĞER SOSYAL MEDYA FENOMENLERİNİN SAYFALARININ SIKI TAKİPÇİLERİ, ONEDIOCULAR Gibi internet kullanıcıları yaygın olarak görülmekte.

İşte burada FORUMCULAR kısmı sizi yakından ilgilendiren ana konudur.. Onların isteklerini, hedef kitlenizi iyi tanımak, iyi tanımlamak ve bu doğrultuda geliştirmeler yapmanız kesinlikle yararınıza olacaktır.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Varsa önerisi olan arkadaşlarımız konuya yorumla katkıda bulunabilirler.