Arkadaşlar selam, SSL sertifikalarının son Google güncellemesiyle öneminin artmasından dolayı sitemize Go Daddy'den SSL satın aldık. SSL satın alma ekranında ve Go Daddy'nin sitesinde sabit ip (diğer adıyla adanmış ip), SSL satın alındığında onlar tarafından sağlandığını dolayısıyla sabit ip ile beraber sunulduğu için 150 lira fiyatına rağmen kurdum. Daha sonra dün yaptığım testle birlikte sunucu ip min sadece ben tarafından kullanılmadığını dolayısıyla adanmış ip nin verilmediğini farkettim. Go Daddy ile önce ABD merkezi daha sonra ise Türkiye şubesiyle irtibata geçtim ve bana şaka gibi açıklamalar yaparak benden SSL'e verdiğim ücrete ekstra olarak 220 lira da sabit ip ücreti istediler :)
ABD'de irtibat kurduğum kişi ilk olarak sabit ip ile adanmış ip nin farklı şeyler olduğunu söyledi :) Daha sonra konuşmanın devamında sabit ip ile adanmış ip farklı şeyler demedim diyerek sizin paketiniz cpanel linux hosting paketi biz bunu yalnızca web hosting paketi kullananlara sunuyoruz gibi bir takım şeyler saçmaladıktan sonra en son aşağıda sizlerle de paylaşacağım sayfanın eskiden kalma olduğunu ve 3 yıl öncesinde böyle bir uygulama yaptıklarını söylediler. Türkiye şubesi ise ayrı bir komedi. Telefondaki arkadaş önce bu seferlik 34 lira bir ödeme yapmam sonucu yıllık sabit ip sağlayacağını ve bunu kimseyle paylaşmamam gerektiğini söylerek bir teklifte bulundu. Tabii ki kabul etmedim. Sonuç olarak SSL'e refund verip kalan aylar için Go Daddy'e ödemiş olduğum parayı geri alarak sitemi taşımaya karar verdim.
Siz siz olun kesinlikle Go Daddy'e güvenmeyin ve bir şeyler satın alırken 2 kere düşünün. Mutlaka aldığınız hizmetin/ürünün kontrollerini yapın.
SSL ile ilgili bilginin olduğu sayfa: https://tr.godaddy.com/hosting/dedicated-ip
Ne olur ne olmaz diye:
(ayrıca ödeme ekranının altında * ile belirtilmiş ssl beraberinde sabit ip içerir gibi bir ibare vardı fakat ekran görüntüsü almaya gerek duymamıştım)
Refund :