merhaba. google, 2015'te domain işine girdi ama hala daha Türkiye'den domain almaya resmi olarak izin vermiyor. fakat elbette, pek çok şeyin bir trick'i olduğu gibi bunun da bir trick'i var. aşağıda, Türkiye'den nasıl Google Domains üzerinden domain alabileceğimizi anlattım.
yorumlarınızı ve teşekkürlerinizi, yazının altında belirttiğim kişisel webmaster blogumda yaparsanız, beni çok mutlu edersiniz.
Neden Google Domains’i Tercih Etmeli?
Arayüz Sadeliği
Her şeyden önce, Google’ı çok sevdiğimi söylemeliyim. Sağladığı faydaları ve geliştirdiği teknolojilerin yanı sıra, her hizmetinde öne çıkardığı özellik olan sadelik ve kolaylık, benim Google’a bu kadar düşkün olmama sebep oluyor. Google+ ilk duyurulduğunda aşırı mutlu olmuştum, çünkü Facebook’un yavaşlığı ve göz yoran kalabalık tasarımına karşın çok daha hızlı, sade ve taze bir sosyal medya platformu olacaktı. Bir Google+ davetiyesi elde edebilmek, büyük bir başarı olmuştu benim için. Elbette bu hizmet artık sonlandırılmış olsa da, Google’ın sunduğu sade arayüz hala sürüyor.
Sabit Fiyat
Google Domains’te com, net ve org uzantılarını reglemek, transfer etmek ve yenilemek için her zaman 12$ ödersiniz. Domain şirketleri, müşteri çekmek amacıyla belli zaman aralıklarıyla kampanyalar ve indirimler yapıyorlar. Ancak ikinci sene domain yenileme için, 15$ üzeri fiyatlar çekiyor. Bu sorunu Google Domains’te yaşamayız.
Ücretsiz Who is Gizleme
Pek çok domain şirketi, who is gizlemek için yıllık periyotlarla artı ücret istiyorken, Google domaine ek olarak herhangi bir ücret talep etmeden com, net ve org uzantılarında ücretsiz who is bilgilerini gizleme seçeneği sunuyor.
Google Search Console’a Tek Tuşla Bağlamak
Genelde sitelerimi Search Console’a eklerken, Cpanel’e gider ve buradan DNS kaydı eklerdim. Google Domains’ten aldığım domainler ise site adını girer girmez “sahiplik doğrulandı” mesajını veriyor. Doğrulama yöntemi olarak Satış ortağı ürünü ibaresini gösteriyor. Bunun da zahmetsizliği, kesinlikle ilgi çekici!
Diğer Google Servisleriyle Entegre
Google Domains, Google’a ait olan Blogger, Google Sites ve Google Benim İşletmem servisleriyle tam entegre çalışır. Tek bir tıklama ile domaininizi bu hizmetlerden birine bağlayabilirsiniz. Belki blog için hostinge bütçe ayırmaktan kaçınıyor olabilirsiniz. Bu durumda Blogger işinize yarayacaktır. Portfolyo niyetine bir siteniz olmasını istiyor olabilirsiniz. Bu durumda Google Sites’i tercih edebilirsiniz. Belki de esnaf müşterileriniz için basit ve sade siteler tasarlıyorsunuzdur. Bunun için de Google Benim İşletmem’in sunduğu business.site hizmetini .com uzantılı bir şekilde kullanabilirsiniz.
Nameserver Yönlendirme Bilgisine Gerek Olmadan WordPress Kullanmak
Google Domains, bir hosting şirketi olan Bluehost’la işbirliğine giderek, Nameserver (NS) yönlendirmeleri olmadan da direkt olarak WordPress kullanmaya başlamayı mümkün kılıyor. Bu yönüyle webmaster dünyasına yeni girmiş kişilerin de WordPress kullanımını kolaylaştırıyor. Nameserver yönlendirmek her ne kadar basit bir işlem olsa da, konuya tamamen yabancı amatörler de hiç bir teknik bilgiye sahip olmadan kendi başlarına WordPress kurulumu yapabiliyorlar.
5 Gün İçerisinde İade Etme Şansı
Domain satışı yapan rakiplerine karşı en ayırt edici avantajının bu olduğunu düşünüyorum. Domaini almanızdan sonra 5 güne kadar iade edebiliyorsunuz. Tabii bir yılda en fazla 3 adet domain iade etme hakkınız var. Heyecanla ve aceleyle fazla düşünmeden bir domain almışsanız, 5 gün içerisinde iade edip paranızı geri alabilirsiniz.
Google Domains’den Domain Nasıl Alınır?
Domainimizi Google’dan almaya karar verdiysek, başlıkta da belirttiğim konuya gelelim. Google Domains, ilk bakışta yalnızca sınırlı sayıda ülkeye hizmet sunuyor gibi görünüyor; ABD, Birleşik Krallık, Fransa gibi. Bu ülkeler arasında Türkiye şimdilik bulunmuyor. Peki ya ben oglak.org domainini Türkiye’de yaşayan biri olarak nasıl satın alabildim?
Öncelikle bize ABD, Birleşik Krallık ya da Fransa gibi bir ülkede bulunan rastgele bir adres gerekli. Ben ABD’yi seçtim ve Google’da “US Address Generator” diye aratarak karşıma çıkan sonuçlardan birini seçtim ve kendime bir ABD adresi aldım. Siz de örneğin “UK Address Generator” şeklinde aratıp bir İngiltere adresi edinebilirsiniz.
Daha sonra pay.google.com ‘a giderek solda bulunan “Adresler” butonuna tıklıyoruz.
Çıkan sayfadan “Yeni adres ekle” seçeneğini tıklıyoruz.
İlk adımda aldığımız adres hangi ülkeden ise, bu ülkeyi seçerek adres bilgilerini posta kodu da dahil yazıyoruz.
Ödeme profili olarak girmiş olduğumuz bu adresi seçiyoruz.
Son olarak domains.google adresine gidip istediğimiz domaini alıyoruz! Ne kadar hızlı regledi değil mi?
Bu işlemde Türkiye’de bulunan bir bankanın kredi/banka kartını kullanabilirsiniz.
https://oglak.org/turkiyede-google-domains-nasil-kullanilir/