Bugün adsense'yi ziyaret ettiğimde; cookiechoices.org sitesinde belirtildiği şekilde çerez uyarıları oluşturulduğunu ve Avrupa'da gerekli olduğundan dolayı siteye eklenmesi gerekliliği açıklanmıştı. Zannediyorum, bu kısa süre sonra sitesinde Adsense bulunduranlar için bir zorunluluk haline gelecek. Erken davranmanızda fayda olduğunu düşünüyorum.

Sitede; birisi Apple ve Android mobil işletim sistemine sahip çerez uyarısı iken diğer ikisi birisi sitenin ortasında diğeri ise üst kısımda belirtilen çerez uyarılarını sitemize eklememizi sağlıyor.

Ortada çıkan uyarıyı sitenize eklemek için;

* Öncelikle buraya tıklayarak cookiechoices.zip isimli dosyayı indiriyorsunuz. Bu dosyada bir lisans dosyası ile .js dosyası bulunuyor. Bunları web sitenizin ana dizinine atıyorsunuz.
* Daha sonra websitenizin index yani giriş bölümünde (wordpress için bu Üst Kısım > header.php dosyasında > kodundan sonraya denk gelir.) etiketinden sonra aşağıdaki kodu eklemeniz gerekiyor.

<script></script>
<script>
document.addEventListener('DOMContentLoaded', function(event) {
cookieChoices.showCookieConsentDialog('Web sitemizi kullanmakla, Google ve sitemizin çerezleri kullanma politikalarını kabul etmiş sayılırsınız. ',
'anladım', 'daha fazla bilgi', 'http://www.google.com/intl/tr/policies/technologies/cookies/');
});
</script>

Sayfa başında çıkan uyarıyı sitenize eklemek için ise;

* Öncelikle buraya tıklayarak cookiechoices.zip isimli dosyayı indiriyorsunuz. Bu dosyada bir lisans dosyası ile .js dosyası bulunuyor. Bunları web sitenizin ana dizinine atıyorsunuz.
* Daha sonra websitenizin index yani giriş bölümünde (wordpress için bu Üst Kısım > header.php dosyasında > kodundan sonraya denk gelir.) etiketinden sonra aşağıdaki kodu eklemeniz gerekiyor.

<script></script>
<script>
document.addEventListener('DOMContentLoaded', function(event) {
cookieChoices.showCookieConsentBar('Web sitemizi kullanmakla, Google ve sitemizin çerezleri kullanma politikalarını kabul etmiş sayılırsınız. ',
'anladım', 'daha fazla bilgi', 'http://www.google.com/intl/tr/policies/technologies/cookies/');
});
</script>

Aslında ikisi de aynı fakat .js kodlarına bakarsanız, birisinde dialog diğerinde ise bar yazdığını fark edebilirsiniz.

İndirdiğimiz .js dosyası bir kullanıcı uyarıyı kapattıktan sonra 12 ay boyunca sitenize tekrar girdiğinde görmemesini sağlıyor. Yani esprisi bu.

iOS siteler için veya sitelerin iOS mobil işletim sistemi temalarında şu eklemeyi yapmanız gerekiyor

// This code will work in iOS 2 and up
// (spoiler: you're not going to need anything below iOS 6).
// Tested in iOS 7
// In your app's UIApplicationDelegate:

- (BOOL)application:(UIApplication *)application
didFinishLaunchingWithOptions:(NSDictionary *)launchOptions {
(...)
NSUserDefaults *defaults = [NSUserDefaults standardUserDefaults];
if (![defaults boolForKey:@"termsAccepted"]) {
NSString *message =
@"Ziyaretçinizin görmesini istediğiniz mesaj";
UIAlertView *alert =
[[UIAlertView alloc] initWithTitle:@"Cookies"
delegate:self
cancelButtonTitle:nil
otherButtonTitles:@"Mesajı kapat", nil];
[alert show];
}
}

// Elsewhere in the file:

- (void)alertView:(UIAlertView *)alertView
clickedButtonAtIndex:(NSInteger)buttonIndex {
NSUserDefaults *defaults = [NSUserDefaults standardUserDefaults];
[defaults setBool:YES forKey:@"termsAccepted"];
[defaults synchronize];
}

Elbette burada; Ziyaretçinizin görmesini istediğiniz mesaj ile Mesajı kapat bölümlerini değiştirmelisiniz.

Android işletim sisteminde görüntülenen temalar veya tema bölümleri için ise, aşağıdaki kodun eklenmesi gerekiyor;

// This code works on Android API level 1 (Android 1.0) and up.
// Tested on the latest (at the moment) API level 19 (Android 4.4 KitKat).
// In the main activity of your app:

public class MainActivity extends Activity {

(...)

@Override
public void onStart() {
super.onStart();
final SharedPreferences settings =
getSharedPreferences("localPreferences", MODE_PRIVATE);
if (settings.getBoolean("isFirstRun", true)) {
new AlertDialog.Builder(this)
.setTitle("Cookies")
.setMessage("Ziyaretçinizin görmesini istediğiniz mesaj")
.setNeutralButton("Mesajı kapat", new OnClickListener() {
@Override
public void onClick(DialogInterface dialog, int which) {
settings.edit().putBoolean("isFirstRun", false).commit();
}
}).show();
}
}
}

Elbette burada da; Ziyaretçinizin görmesini istediğiniz mesaj ile Mesajı kapat bölümlerini değiştirmelisiniz.

Sonuç olarak; Avrupa Birliği yasalarına göre, dijital yayıncılar bu çerez uyarılarını sitelerine eklemek zorundadırlar. Pek çok web sitesi ziyaretçilerin bilgisi olmadan kullandıkları çerezler (veya kurabiye) hakkında ziyaretçilerine bilgi vermek zorundadır. Ben yalnızca sitemde, üstte çıkan uyarıyı kullandım. Ancak kullanmanızı tavsiye ederim.

Not: Uyarıyı sitenize eklediniz ve bir defa anladım veya kapat kısmına tıkladıktan sonra uyarı gözükmüyor mu? Bunun kolayı var. Tarayıcınızın gizli pencere bölümünü açıyorsunuz ve sitenize giriş yapıyorsunuz. İşte hatayla kapattığınız uyarı yine burada. Her percereyi yeniden açıp, sitenize giriş yaptığınızda tekrar karşınızda. Hepsi bu kadar.