Bu sorduğunuz soru 3 ana kalemde incelenmesi gereken geniş kapsamlı cevabı olan bir soru. Öyle ki, durumu hem mali-vergisel, hem içerikelerin hukuki ve cezai sorumluluğu hem de basın yayın organı olarak nitelendirilmesi halinde bu nedenle hukuki ve idari olarak yapmakla yükümlü olduğunuz noktalar olarak belirleyebiliriz.

Diğer hususlara değinmediğinizi düşündüğümden ürettiğiniz içerik ile ilgili naçizane birkaç yorumum olacak. Anlattığınız kadarıyla anlaşılan, sitenizde paylaşmak üzere ürettiğiniz haberlerin metinlerini ve görsellerini tamamen özgün olarak siz yaratıyorsunuz. Bu nedenle Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında bu eserlerin yaratıcısı siz olduğunuz için tüm mali ve manevi hakları size ait oluyor. Bu nedenle bu şekilde üretilmiş eserleri kendi bünyenizde kullanmanızda herhangi bir sakınca yoktur. (Çalışan ve şirket arasındaki ilişki farklı değerlendirilebilecektir.)

Bunun dışında yaptığınız haberle ilgili sorumluluk açısından yazı işleri müdürü, künye vb. işlerin halledilmesi gerekmektedir. Zira yazılan yazıların hukuki ve cezai anlamda sorumluluğunun biri tarafından yüklenilmesi gerekmektedir.

Siteden gelir elde edilmesi durumunda Gelir Vergisi Kanunu, Vergi Usul Kanunu vd. vergi kanunları kapsamında vergi ödemeniz gerekmekte. Vermiş olduğunuz hizmet için fatura kesmeli ve ilgili kanunlar kapsamında belirli bir oranını vergi olarak ödemelisiniz. Sadece bu kısım için muhasebecilerden görüş alabilirsiniz. Şirketin büyümesi ve kurumsallaşması halinde bir avukatı da sürece dahil edebilirsiniz.

Bunların hepsi basit, hiçbir şey bilmeden kabataslak olarak söylenebilecek naçizane görüşlerimdir. Doğru danışmanlık için detaylı bilgilendirme yapılmalı olay analiz edildikten sonra çözüm bulunmalıdır.

Yukarıda bahsedildiği gibi, belirttiğiniz her husus ile ilgili muhakkak avukat ve mali müşavirden görüş alarak aksiyon almanız naçizane tavsiyemdir.

Unutmadan bunlar sizin için belirleyici olmasın, sadece yardımcı olmak istedim:)