Alexa kolayca manipüle edilebilir bir sistem. Ticari olarak baz alma ihtiyacı doğarsa, kişinin trafik kaynaklarını talep edin. Bir sitenin Alexa'daki düşüşü o sitenin hit aldığı manasına gelmez. Hiti az siteleri de Alexa'da iyi yerlere getirirsiniz ama legal yollardan değil tabii ki.
Google arama deneyiminde 200'den fazla algoritma kullanıyor. Alexa = şu, Pagerank = şu, Trustrank = şu diye bir varsayım ortaya koyamazsınız. Hepsinin ayrı ölçüm sistemi var.
Alexa en basit haliyle sitenizi eklediğiniz ve toolbar sahibi olan kullanıcılar arasında bir bağlayıcılığa sahip. Kişinin sitesi günlük 1 milyon görüntüleme alıyordur fakat adamın Alexa ile işi yoktur. Haliyle sitenin Alexa sıralaması da yok. Napacaksınız şimdi Alexa yok diye bu adamın sitesi çöp mü olacak?
Sonuç olarak Alexa bahsedildiği gibi mükemmel bir sistem değil. Hiçbir sistem mükemmel değildir. Öyle olsa az önce bahsettiğim gibi Google 200 farklı algoritma yaratmazdı. Herkesi kapsayan bir sandart ölçüm sistemi geliştirirdi olur biterdi. DMOZ olayının nereden nereye geldiği malum.
Şu sitede Alexa'yı Google'ın ölçüm sistemi zannedip de XXX uzmanı kesilen adamlar dahi var. Adam Alexa'nın kime ait olduğu sorsan Google der.
Alexa, Amazon.Com'a ait internet ölçümlemesi yapan bir şirket sadece. Kural koyucu değil. Ölçümleme standardı sağlayan bir sistem değil. Özel bir girişim sadece. İşine gelen girer bakar, hiç ilgisini çekmeyen adam için de birşey ifade etmez.
Bazı konularda yabancı kaynakları okumak, webmaster sitelerinde herkesin lafını dinlemekten iyidir. Google'ın kendi blogları var. Onları takip edin. Burada genelde ingilizcesi dahi olmadan sağdan soldan duyduğunu bir forumdan alıp öbür foruma satan, insanlara da birşey biliyormuş hissi uyandırıp egosunu tatmin eden bir sürü insan var. Diğer webmaster sitelerinde de var tabii. Bazen insanlar konu altına birşey yazmayınca bilgileri yok ondan yazmıyorlar falan sanıyor. Halbuki kaale alınmadıklarını bilmiyorlar bile.
Özetle konuyu açan arkadaşa resimli paylaşımları konusunda destek veririm. Sosyal medyada görsel çok önemli. Elinden geldiğince twitter, facebook vs. resimli paylaşımlarda bulunursan takipçin de artar ziyaretçin de. Özellikle kaliteli resimler seçmen bir adım ileri götürür. Alexa konusuna da çok takılma. Olmazsa olmaz birşey değil.