Ticari bir web projesi, kişisel blog sitesi veya yatırım gibi birçok amaçla alan adı kaydı yapılmakta. Bazen sahip olunan alan adı sayısı onlarca hatta yüzlerce olabilmekte. Bu durumda da yönetim ve takip konusunda çeşitli sıkıntılar ortaya çıkabilmektedir.Bu yönetimsel sorunları inceleyecek olursak;
Farklı farklı yerlerden kayıt edilmiş bir çok domainin kontrolü esnasında kafa karışıklığı yaşayabilir ve birden fazla alan adınızın yönetimi için birçok ayrı siteye girmeniz ve işlem yapmanız gerekebilir. Bununla birlikte sahip olduğunuz alan adları ile ilgili bildirimler, bir çok farklı yerden geleceği için gözden kaçırabilir, son yenileme tarihini geçirebilirsiniz. Farklı servis sağlayıcıların farklı uygulamaları olabileceği için farklı yaptırımlara maruz kalabilirsiniz. Farklı kaynaklarda sahip olduğunuz alan adları için yenileme ödemesi yapmak istediğinizde farklı farklı fiyatlandırmalara maruz kalır, her bir servis sağlayıcı için farklı bedeller ödemek durumunda kalabilirsiniz.
Bir alan adı kaydettiğinizde, mülkiyeti resmi olarak size geçmiş olsa da o alan adının mülkiyeti konusunda yapılan şikayetler (Örn : ICANN Whois Yanlışlığı Şikayeti) ya da aleyhinize açılan davalar alan adınızı kaybetmenize sebep olabilmektedir. “O alan adını nerden kaydetmiştim, bu alan adına ait bildirimler hangi alan adına kayıtlı e-posta adresindeydi, bu panele hangi şifre ile giriyorduk? “ gibi sorularda yaşanan kafa karışıklılıkları ve akabindeki aksamaları yaşamamak için tek bir yerde alan adlarını toplamak ve yönetmek akıllıca bir harekettir.
Bu konuda özel hazırlanan makaleyi Hosting Dergi’nin 11. sayısında bulabilirsiniz. Ayrıca geçtiğimiz aylarda cPanel’in davetlisi olarak ABD’nin Texas eyaletine bağlı Houston şehrinde bulunan ofislerinde cPanel Kurucu ve CEO’su Nick KOSTON ve cPanel İş Geliştirme Direktörü Kenneth POWER ile gerçekleştirilen çok özel röportajı da yayınlanan bu yeni sayıda bulabilirsiniz. Hosting Dergi’yi ücretsiz okumak için tıklayınız.
Hosting Dergi