IIS Internet Information Systems anlamını taşımaktadır. XP professional'da bu eklenti mevcuttur. Önceki windows sürümlerin de (NT haric) bu olay PWS (Personal Web Server) olarak adlandırılıyordu.

Fonksiyon ve işlev:
IIS bilgisayarınızda kapsamlı ve neredeyse tam donanımlı bir web sunucusu (server) kurmanızı sağlar. ASP gibi sunucu taraflı çalışan programlama dillerini/scriptlerini kendi bilgisayarınızda gösterebilmeniz ve üzerinde çalışabilmeniz için IIS kurmanız mantıklıdır.

IIS zamandan tasarruf ve erişim kolaylığı sağlar. Web dosyalarınız hemen elinizin altındadır. İstediğiniz değişikliği anında yapıp, sayfayı tekrar görüntüleyebilirsiniz. Web alanı satın alır ken eğer windows sunucu tercihi yaparsanız bu durumda da size alan sağlayan şirketin IIS sunucusunu kullanacaksınız demektir.

Eğer standartların çok üstünde bir bağlantınız ve sadece bu işe ayırabileceğiniz güçlü bir bilgisayarınız varsa, web alanı satın almak yerine bir IIS kurup kendi kendinizin sunucu ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Ki bu durumda ismi geçen bilgisayarı 24 saat açık tutmak zorunda kalacaksınız.

Kurulum:
IIS kurmak için ihtiyacınız olan şey öncelikle XP professional ve ya NT. XP Home version'da malesef bu araç yoktur. Eğer home kullanıyorsanız professional'a terfi etmeniz gerekeçektir.

XP Professional kullandığınızı varsayarak kontrol paneline girin ve aşağıdaki adımları uygunlayın;

1) Add/remove programs (program ekle/kaldır)
2) Karşınıza gelen pencereden Add/remove windows components (windows bileşeni ekleme/kaldırma)
3)Karşınıza gelen menüde tıklı olan araçların tıkını kaldırmayınız. Olduğu gibi kalsın. IIS server'i tıklayın ve tamam'ı tıklayın. Windows CD'si isterse takın.

IIS kurulumu başarıyla gerçekleşti. Kontrol paneline girin. Administrative tools(Yönetim araçları) tıklayın. Bu menüden IIS'nin detaylarına erişebilirsiniz. Kök dizini belirleyebilir ve ona göre yönelik çalışmalar yapabilirsiniz.

Web dosyalarınız artık belirleyeceğiniz kök dizininde yer almalı. Böyle internet explorer açıp adres çubuğuna 127.0.0.1 yazdığınızda kendi sunucunuzda kendi sayfalarını görme imkanı sağlayacaksınız.

Saygilarimla,