Birçoğumuzun aşina olduğu konu belki "speed test", türkçe karşılığı ile "hız testi". Bunda şüphe yok ama benim bugün bahsedeceğim hız testi analizi yapan web sitesi dünya çapında en fazla tercih edilen ve bu tercih sebebi ile de google trendleri arasına girmeyi başarmış bir özelliğe sahip. Bu sitenin bu denli öne çıkmasında 30 günlük ücretsiz olarak sunduğu Tune Up Utillities uygulamasının da etkisi büyük tabi.

Öncelikli olarak speedtest sitesinden bahsedelim. Speedtest.net sitesi Ookla Net Metrics tarafından 2006 yılında ücretsiz hız testi yapmak için tasarlanarak kurulmuş bir site. Sitede bugüne kadar 3 milyardan fazla hız testi yapıldığını da ekleyelim. Site, hız testini tüm browserlarda yapabiliyor olmasına rağmen daha sağlıklı test için , belki de sadece ticari bir amaçla, google chrome ile kullanmayı öneriyor. Siteye bu linkten ulaşabilirsiniz. Siteye ulaştığınızda karşınıza çıkan sayfada "Begin Test" kısmını tıklayarak sisteminizin download ve upload hızını öğrenebilirsiniz. Ayrıca "New Server" kısmını tıklayarak da farklı servis sağlayıcılardaki hızlarınızı da öğrenmeniz mümkün. Bunu yaparken de haritadan server seçme imkanınız var.

Hız testi bittikten sonra ekranın sol tarafında "Boost your pc speed up to %50" yazan kısmın en altında "start now" tıklarsanız bilgisayarınıza TuneUp Utilities 2012 uygulamasını indirebilirsiniz. Eğer hız testini yapmadan direkt olarak TuneUp Utilities 2012 yi indirmek isterseniz de bu linki tıkladıktan sonra çıkan sayfada da "Start Now" yazan kısmı tıklamanız yeterli. İndirdiğiniz ".exe" dosyasını çalıştırdıktan sonra programın yüklenmesi klasik next, next şeklinde tamamlanıyor. Programı bilgisayarınıza yüklediğinizde öncelikli olarak sisteminizi analiz ediyor ve hızınızı düşüren sorunları size detaylı olarak sunuyor ve siz bunlardan düzeltmek istediklerinizi seçili bırakarak "Run Maintenance"ı tıkladığınızda uygulama otomatik olarak düzenlemeleri yapıyor. Programı açtığınızda en üstte 4 bölüm bulunuyor. Bunlar sırasıyla;


  • Status&Recommendations: Bu bölümde "Maintain System" kısmı var. Yeşil renkle check işareti varsa herşey düzgün anlamındadır. Siz hiçbirşey yapmasanız da 3 kullanım gününde bir sistem kendi kendini düzenliyor ve performansınızı maximize edecek düzeltmeleri yapıyor. Ayrıca kendi isteğinizle düzenleme yapmak istiyorsanız "Maintain System" kısmının hemen altındaki "Start1 - Click Maintenance" kısmını tıklayarak o anki potensiyel düzenlemeleri bulabilir ve bu düzenlemeleri tek tuşla yüklemeniz için sunulan seçimi kullanarak yapabilirsiniz.


  • Optimize System: Bu bölümde sistemin yükünü azaltıcı tedbirler almanızı sağlayacak seçenekler size sunulur. Bunlar da sırasıyla; mevcut programlardan pek de kullanmadıklarınızı çalışmasını durdurmaya yarayan "Disable programs", sistemin açılmasıyla birlikte devreye giren başlangıç programlarınızdan gereksiz olduğunu düşündüklerinizi açılışta devredışı bırakmanızı sağlayan "Disable start up programs", tamamen fuzuli yere bilgisayarınızda yüklü duran programları kaldırmanızı sağlayan "Uninstall pragrams" kısmı ve son olarak da "Configure live optimization" kısmı. "Configure live optimization" kısmında çalışan 2 ana programda zaten default olarak seçili durumda olduğu için bu kısmı düzenlemenize gerek yok.


  • Gain Diskspace: Bu bölümde hard disk alanınızı arttırmaya yönelik kısımlar mevcut. Bunlar sırasıyla; gereksiz dosyalarınızı silmeye yarayan "Delete unnecessary files", eski back up dosyalarınızı silmenize yarayan "Delete old back ups", istenmeyen windows fonksiyonlarını devre dışı bırakmaya yarayan "Disable Windows functions" (bu konuyla ilgili fazla bilginiz yoksa bu kısmı değiştirmemenizi öneririm), en sağda bulunan ve hard diskinizde bulunan çok yer kaplayan dosyalarınızı manuel olarak bulup silmenizi sağlayan "Find and delete large amounts of data" ve son olarak da silmek istediğiniz dosyaları bir daha uzmanlar dahil hiç kimse tarafından geri yüklenemeyecek şekilde silebilmeniz için size 3 farklı seçenek sunan "Securely delete data" kısımları.


  • Fix problems: Bu bölüm sistemi tekrar gözden geçirerek mevcut sorunları bulup düzeltmenizi sağladığı için en çok kullanacağınız bölüm olacak. Bu bölüm de sırasıyla; Windows da sık rastlanan problemleri bulup düzeltmenizi sağlayacak "Fix common problems", Hard disk alanınızı ve dosya sistemlerinizin yapısını denetlemenize ve veri kaybını önlemenizi sağlayacak "Check harddisk for errors", hard diskinizi ve taşınabilir hard diskinizi tarayarak silinmiş dosyalarınızı bulup geri yüklemenizi sağlayan "Restore deleted file", halihazırda çalışmakta olan programlarınızı görmeye ve dilediklerinizi sonlandırmaya yarayan "Display and close running process" ve son olarak da yazılım ve donanımız hakkında tüm bilgiler ile bilgisayarınızın performansını görmenizi sağlayan "Show system information" kısımları.


  • Customize windows: Bu bölüm windows ayarlarınızı gözden geçirme ve tekrar düzenleme yapmanıza imkan sağlıyor. Bu bölüm sırasıyla; Görüntü efektleri, browser tercihleri, desktop ayarları vs. yapmanıza imkan sağlayan "Personalize options and behaviours" ve de Windows unuzun görünümünü ayarlamanız için kullanabileceğiniz "Personalize the appereance of Windows" kısımlarından oluşuyor



Konuyu tüm detayları ile anlatmaya çalıştım. Tune up utilities 2012 nin 30 günlük ücretsiz sürümü olan shareware bir program olduğunu da belirtmekte fayda var. Ücretsiz sürümün süresi bittiğinde programı beğenenler resmi websitesinden uygulamayı satın alabilrler. Kullanım sonrasında pc çalışma hızınızda gerçekten bir artış olduğunu göreceksiniz Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bu programı tanıtmamdaki amaç tamamen google da en çok arananlarda üst kısımlarda yer alması. Kullanıp kullanmamak tamamen sizin tercihiniz.

Kaynak: Speedtest ve TuneUp Utilities 2012