Cdn hepimizin bildiği gibi sitemiz trafiğinin başka sunuculara yüklenmesini sağlayan, sitenizin daha hızlı bir şekilde açılmasında yararlı olan bir hizmettir.
Genellikle kullanıcılar sitelerinin css ve js dosyalarını cdn hizmetine bağlarlar ve bu sayede kullanıcılar en yakın cdn noktasından dosyaları alırlar. Bizim sunucumuza genellikle içerikler ve cdne eklemediğimiz dosyalar kalır.
Peki sitemize nasıl CDN hizmetini kurarız.
KEYCDN
Öncelikle aşağıdaki adreslerden birinden kayıt olmalısınız.
https://app.keycdn.com/signup veya
https://www.keycdn.com/?a=25755 benim referansımla bu linkten kayıt olabilirsiniz.
Kayıt olurken site web site adresinizi https ya da http olarak yazmaya dikkat ediniz.
Önemli: Key Cdn ilk bir ay kullanabileceğiniz 25 gb bir trafiği size ücretsiz sunmaktadır. Tabi ki sizin kullanımınıza bağlı olarak daha erken de bitirebilirsiniz. Herhangi bir bildirim olmadan sistem devre dışı kalır.
Kredi almak istediğinizde ise en az 49 dolar ödeme yapmanız gerekiyor. 100GB trafik 4 dolardır. Yani ilk ödemeniz ile siz yaklaşık olarak 1.2 TB trafik hakkına sahip oluyorsunuz. Bunu ilk başlarda ben de yadırgadım ancak bir çok firmada en az ödeme 60 dolar civarlarında.
Neyse konuya devam.
Site Ekleme
1.Adım
Bu alana girdiğimizde Add Zone diyoruz ve gelen ekranı sitemize göre dolduracağız. Ben google.com.tr için hazırladım.
2.Adım
Giriş yaptığımızda karşımıza gelen panele resimlerdeki işlemleri yapıyoruz.
3.Adım
SSL ve Robots.txt
Bu bölüm oldukça önemli arkadaşlar. Sitemizin spama düşmemesi için bu bölümü dikkatli ayarlamak gerekir. Aksi halde benim gibi site adınızı arattığınızda cdn.site.com gibi görür ve gözyaşlarına boğulursunuz.
Neyse ki sonradan halledince sorun çözüldü. Siz en iyisi şimdiden ayarlayın.
SSL için kendi ssl sertifikanızı custom seçeneğini seçerek kullanabilirsiniz. Uğraşmaya gerek yok. Zaten keycdn dosyalarını ssl olarak verebiliyor. Bunun için shared seçin. Ya da lets kullanıyorsanız o seçeneği seçebilirsiniz.
Robots bölümünü cache eklentisi kullandığınızı varsayarak ayarladım. Siz tüm ayarlardan sonra sayfa kaynak kodlarına bakın. Eğer başka bir klasörden dosya çekiyorsanız ona da izin veriniz.
Önemli: Tüm işlemlerden sonra Google Webmaster Tools bölümünde engellenen kaynaklar sorunu yaşıyorsanız ve kaynak olarak cdn.siteadınız.com görüyorsanız tıklayın. Görün hangi klasöre izin verilmesi gerektiğini ve robots.txt yeniden ayarlayın.
Ben resimlerin siteden indexlenmesini istediğim için wp-content/cache izin vermiştim. Bu durumda wp-content/uploads klasörü cdn hizmetindeyken indexlenmez. :)
Tüm bu ayarları yapınca ve kaydettiğimizde yeşil bir bar yüklemeye başlar. Artık keycdn sitemizi ön belleğe alıyor demektir. Bu işlem 2 dakika sürebiliyor. İşlem tamamlandığında diğer adıma geçin. (sayfayı yenileyin active yazısı görülür)
cdn.site.com ya da google-kcdn.com gibi adresten sitenize ulaşmayı bir deneyin. Normal sizin sitenizin bir kopyası açılacak.
4.Adım
Bu kez yan paneldeki Zonealiases kısmına giriyoruz. Aşağıdaki gibi dolduruyoruz. Tabi ki kendi sitemizi yazarak.
Bu işlemi yaptık ve keycdn ile işimiz bitti. Şimdi ise kendi cpanelimize girip bazı ayarlar yapacağız.
5.Adım Cpanel
Sitemizin cpanel kısmına girelim. Diğer panelleri kullananlar basit bölge düzenleyicisine giriş yapsınlar. Basit bölge düzenleyicisine gireceğiz ve burada CNAME tanımlaması yapacağız.
Dediğim gibi cdn.site.com. olmasına dikkat edin.
Oldu bu iş :) Şimdi sitemize entegre etme zamanı :)
6.Adım Siteye entegre
Wordpress için keycdn tarafından oluşturulmuş şu eklentiyi kullanabilirsiniz.
CDN Enabler – WordPress CDN Plugin
Ya da bir cache eklentisi kullanıyorsanız entegre işlemi daha da kolay.
Fastest Cache için bakalım.
Eklentide CDN bölümüne girin ve Other CDN seçeneğini seçin ve aşağıdaki resimlerdeki işlemleri uygulayın.
Tüm işlemler bu kadar. Oldu da bitti maşallah :)
Eğer herhangi bir cache eklentisi kullanmıyorsanız css ve js dosyalarının yollarını cdn.site.com şeklinde düzenleyebilirsiniz.
DÜŞÜNCELERİM
Bende bir çokları gibi cdn hizmetini gereksiz olduğu görüşündeyim. Netinternet hosting kullanıyorum ve zaten makinalar Türkiye lokasyonlu. Ne gerek var oradan buradan dosya çağırmaya.
Hatta Wp-Fastest-Cache eklenti yapımcısı Emre Vona'ya sorduğumda global/dünya çapında siteler için kullanılmalıdır. Ne gerek var kardeşim dedi :)
Fakat
Malum hepimiz lider ve tek olan Google arama motoru için bir taraflarımızı yırtıyoruz. Google'da daha ben bunu denerken sitemi daha bir sevdi. Sitemin açılış hızı 2 saniye altına düştü ve Gtmetrix değerlerim 96/90 oldu. Sorun olanlar ise sadece analytics ve adsense kodları. İstersek 100 yaparız yani :)
Neyse demem o ki. Google gözüne girmek için bence kullanmak gerekir arkadaşlar. Ankara ve İstanbul noktaları olan Keycdn uygun fiyatıyla tercih edilebilir bir firma. SSL ve CDN bence 2 tık öne atıyor sitelerinizi.
Uyarı:
Ben şu deneme sürümünü kullanayım, memnun kalırsam cdn hizmeti alırım. Yoksa eski sistem devam ederim demeyin arkadaşlar. Cdn kullanacaksanız ve kredi satın alacaksanız kullanın. Biraz öyle biraz böyle kullanayım derseniz sevmez botlar sizi bilginiz olsun.
Mutlu son
İlk defa konu anlattım. Hoşafım çıktı.... Kusurumuz varsa özür dilerim.
Herhangi bir sorunu olan T.C. vatandaşı çekinmeden pm atabilir. Hatta tel no veriyorum arıyorsunuz ücretsiz kuruyorum. dimi kinyas :)
Haydi rastgele;)