Belki bir sitem , serzeniş ...
Uzman nedir ?
Wikipedia diyor ki ;
"Uzman, belirli bir konuda ileri teknik ya da beceriye sahip kişidir. Uzmanlık dal ve alanlarının üniversite sürecinde ayrı bir yeri vardır. Örneğin, tıp fakültesi bitirilip genel bilgiler alındıktan sonra bir dal seçilir ve bu dala uzmanlık adı verilir.
Uzmanlığın akademik kariyerle doğrudan ilintili olmadığı durumlar da mevcuttur. Örneğin, çobanlıkta 50 yıllık bir deneyime sahip kişi bu alanda uzman olarak kabul edilebilir."
Bana göre uzman
Uzman bir konu hakkında birşey sorulduğunda tereddüt etmeden doğru cevap verebilen kişidir. İşini yaptığımız alanda ise karşısındaki kişinin isteklerini tam olarak yerine getirebilen kişidir.
Şu anki webmaster ortamlarına bakıyorum ve gün geçmiyor ki bir uzman daha aramıza katılmıyor. Gerçek anlamda bilgi birikimi gereken ancak üstünkörü incelendiğinde kolay olduğu için sözde uzmanların ilk tercihi seo sonraki tercihleri ise eklentisi bol ve kullanımı kolay olduğu için wordpress.
Bakıyorum aramıza yazılım uzmanı çok nadir katılıyor. Sebepleri sanırım yukarıda belirmiş olduğum kolay öğrenilebilme etkenidir.
Peki wordpress dalın kendimize uzman diyebilmemiz için ne kadar deneyim gereklidir ?
Bu sorumuzun dökme kalıp bir cevabı yok ancak wordpress eklentisini gerçek anlamda kodlayarak yazabilen bir kişi (tema demiyorum) benim gözümde uzmandır. Bu eklenti basit bir son yazılar gibi bir eklenti değildir tabi.
Türkiye piyasasına bakalım wordpress temaların %99 u aynı özellikte. Yaban ülkelerden çıkan temalara bakalım bir de ; Öyle bir tema yapılıyor ki sitenin her yerine müdehale imkanı sunuluyor. Buradan açık ve net söylüyorum darılmaca gücenmece olmasın, "Türkiye'de satılan temaların %95 i benim gözümde çöptür." Sebebi gerçek anlamda wordpress uzmanı olmaması ve internete olan yabancılığımızdır.
Çevremde gerçek anlamda wordpress uzmanı olan kişiler oldu inanın 1 tanesi bile Türk kullanıcılara tema çıkarmadı. Sebebini sorduğumda cevap çok net oldu "Abi bizim Türklere iş yapıyoz 2 ay peşini topluyoruz. burası olmadı nasıl yapıcaz şurası olmadı nasıl düzeltcez. Bir kişi bile yardım dosyasını okumaz. İlla bizim yapmamız gerek."
OKUMUYORUZ , HAZIRI SEVİYORUZ.
Kendilerine webmaster diyenlerin siteleri %30 dan fazlası hitsiz ve biçare ortalıkta bilgi bulmaya çalışan kişilerdir. Bu kişiler ileride bir yerlere gelme ihtimali var.
%65 i ise araştırmaktan aciz, armut piş ağzıma düş olan kişilerdir. Bu kişiler ise kesinlikle arama motorunu kullanmaz en yakın bir forum ya da arkadaş listesindeki birisine "Abi şunu yapıversene" ya da "Google'da nasıl ilk sıraya gelicem" gibi boş soru üreten kişilerdir ve bu kişilere olan kinim büyüktür. Sözüm araştırıp bulamayanlara değildir,aramadan soru soranlaradır.
Uzman adaylığı için temel kurallar ;
-Araştırmayı gerçek anlamda seven.
-Bir şeyler öğrenmeye hevesli.
-Orta derecede ingilizce.
Yukarıdaki ilk 2 kriter bir kişide yok ise sıva ustası bile olamaz. 3. özellik yok ise webmaster adını verdiğimiz dalda uzman olamaz.
Gelelim 2. meselemiz olan bir kişiyi yönlendirmek için ne kadar uzman olmak gereklidir ?
Bilişim hukuku . Forum üzerinde çok görüyorum şu yasal mıdır bu yasal mıdır diye . Bir çok kişi farklı cevaplar veriyor.
Film sitesi yasak mıdır ? Bu soruya kaç tane bilişim hukukunu gerçek anlamda bilen birisi yanıtlayabilir. kaç kişi kafasındaki kaçış planını söyleyebilir.
Yabancı lokasyon kullanırsak sorun olmaz diyenlerimiz var.
İhtar gelince filmi kaldır diyenlerimiz var,
var da var
Eğer bunlara inanıyorsanız ve risk almaya değer görüyorsanız devam edin.
W@rez siteleri olan arkadaşlar acaba yaptıkları işin bilincindeler mi ?
Manevi boyutu : Bir kişinin işyerini yağmalamaktan farklı değildir. 5-10 TL kazanmak için değer mi ? Karşındaki kişi karnını burdan kazandığı para ile doyuruyor. Çocuğunu okula gönderiyor ve belki hasta annesinin hastane masraflarını karşılıyor ve sen bu kişinin yaptığı bir ürünü ücretsiz dağıtıyorsun ve belki bu kişi ailesini geçindirememeye başlıyor. Aile düzeni bozuluyor vs. aylık 5-10 TL için değer mi ?
W@rez işi yapan arkadaşlar warez paylaşacağınıza, ürün yapımcısına mail atsanız deseniz ki ;
"Benim bir sitem var , sizin ürününüzü tanıtsam siz de bana indirim kuponu gibi birşey verseniz benim kullanıcılarım bu hizmetten/üründen indirimli yararlansalar nasıl olur ?"
Atacağınız bu mailin karşılığı %75 olumlu olarak size döner. Hem siz ekmek yersiniz hem de ürün/hizmet sahibi.
Yabancı yazılımcılar kazanıyor. Türk yazılımcılar kazanamıyor ve ilerleyemiyor. Sadece bu warez işleri yüzünden nice kişiler gördüm işi bırakıp sabit bir işe girip devam eden. Yapmayın etmeyin.
Yasal boyutu : Bir ürünü ücretsiz paylaştınız ettiniz... Yabancı firmalar themeforest türkçe takip etmezler. Ancak asabi bir Türk'e denk gelirsiniz ve büyük bir darbe yersiniz demedi demeyin arkadaşlar böyle şeylerin çok örneklerini gördüm.5-10 TL için sicilinizi kirletmeye değmez!
Belki konudan konuya atlayarak karmaşık oldu ancak içimdekileri sizinle paylaşmak istedim.
Yazmak istediğim daha çok şeyler var ancak şu anda vaktim yok . Yine aklıma geldikçe konu altından yazmaya devam ederim.
Kalplerimiz kırılmasın. Çalışalım , hazırcı olmayalım ve yardımcı olalım.
Konuyu başka bir kategoriye açmak isterdim ancak webmaster konusu olduğu için burayı daha uygun buldum