lostyazilim
tr.link

Mediawiki kullanımını bilen var mı?

18 Mesajlar 2.178 Okunma
acebozum
tr.link

Morfran Morfran Hi again. Kullanıcı
  • Üyelik 06.03.2012
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Tasarım, Yazılım
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad V** Ç**
  • Mesajlar 763
  • Beğeniler 106 / 172
  • Ticaret 16, (%100)
Mediawikide sayfa içerisi düzen için kısaltma kodlarını bulamıyorum. Bulsam da anlamam türkçe kaynak olursa çok çok iyi olabilir aslında.

Ancak yabancı ama görselli bir şeyden de anlayabilirim tabii.

Şimdiden teşekkürler.

googleasistan
webimgo

sorueki sorueki WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 18.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 47 / E
  • Meslek Memur
  • Konum Mardin
  • Ad Soyad S** i**
  • Mesajlar 1977
  • Beğeniler 639 / 720
  • Ticaret 3, (%100)
Sihirli kelimeleri mi arıyorsunuz? Yoksa, içerik eklemek için wiki dil etiketlerini mi?

Sihirli kelimelere;

https://www.mediawiki.org/wiki/Help:Magic_words/tr
ve
https://tr.wikipedia.org/wiki/Yard%C4%B1m:Sihirli_kelimeler
adreslerinden ulaşabilirsiniz.

Wiki dili etiketlerine ise;

https://tr.wikipedia.org/wiki/Yard%C4%B1m:Sayfa_nas%C4%B1l_yaz%C4%B1l%C4%B1r_(bi%C3%A7em)

sayfasından veya

https://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Bi%C3%A7em_el_kitab%C4%B1

sayfasından başlayarak, okumaya devam edebilirsiniz.
eppursimuove

kişi bu mesajı beğendi.

Durgun sular derin akar.

• Üyelik 06.03.2012
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad V** Ç**
  • Mesajlar 763
  • Beğeniler 106 / 172
  • Ticaret 16, (%100)

bilgive adlı üyeden alıntı

Sihirli kelimeleri mi arıyorsunuz? Yoksa, içerik eklemek için wiki dil etiketlerini mi?

Sihirli kelimelere;

https://www.mediawiki.org/wiki/Help:Magic_words/tr
ve
https://tr.wikipedia.org/wiki/Yard%C4%B1m:Sihirli_kelimeler
adreslerinden ulaşabilirsiniz.

Wiki dili etiketlerine ise;

https://tr.wikipedia.org/wiki/Yard%C4%B1m:Sayfa_nas%C4%B1l_yaz%C4%B1l%C4%B1r_(bi%C3%A7em)

sayfasından veya

https://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:Bi%C3%A7em_el_kitab%C4%B1

sayfasından başlayarak, okumaya devam edebilirsiniz.

Hocam açıkcası ben sağda özet oluyor ya fotoğraflı falan onu yapmayı bir türlü anlayamadım templatemode şablondu falan derken beynim iyice yandı ne zor işmiş. Dünyanın kodunu yazayım ancak daha önceden çok fonksiyon atanmış yazılımları bir anda çözmeye uğraşmasaydım keşke diyorum.

• Üyelik 18.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 47 / E
  • Meslek Memur
  • Konum Mardin
  • Ad Soyad S** i**
  • Mesajlar 1977
  • Beğeniler 639 / 720
  • Ticaret 3, (%100)
MediaWiki:Commons.css ve MediaWiki:Common.js alan adlarını da sitenize eklemeniz lazım. Daha sonra bilgi kutusu oluşturacaksanız, Şablon:Bilgi kutusunu, eğer dolaşım şablonu oluşturacaksanız öncelik olarak Şablon:Dolaşım şablonunu eklemelisiniz.

Bunları ekledikten sonra hangi şablonu oluşturmak istediğinizi bilmelisiniz. Örneğin kişiler için Şablon:Kişi bilgi kutusu. Bunu da eklemenizin ardından, şablonu bir sayfada kullanır ve ön izleme yapar veya sayfayı kaydedip, tekrar düzenlemeye çalışırsanız, eksik olan şablonları sayfanın altında gösterir. Bu şablonları da tek, tek eklemeniz gerekir.

Durgun sular derin akar.
wmaraci
wmaraci

• Üyelik 06.03.2012
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad V** Ç**
  • Mesajlar 763
  • Beğeniler 106 / 172
  • Ticaret 16, (%100)

MediaWiki:Commons.css ve MediaWiki:Common.js alan adlarını da sitenize eklemeniz lazım. Daha sonra bilgi kutusu oluşturacaksanız, Şablon:Bilgi kutusunu, eğer dolaşım şablonu oluşturacaksanız öncelik olarak Şablon:Dolaşım şablonunu eklemelisiniz.

Bunları ekledikten sonra hangi şablonu oluşturmak istediğinizi bilmelisiniz. Örneğin kişiler için Şablon:Kişi bilgi kutusu. Bunu da eklemenizin ardından, şablonu bir sayfada kullanır ve ön izleme yapar veya sayfayı kaydedip, tekrar düzenlemeye çalışırsanız, eksik olan şablonları sayfanın altında gösterir. Bu şablonları da tek, tek eklemeniz gerekir.

Beynim eror verdi şuan bir dakika anlamak için 5-6 kez okumama izin verin :)

• Üyelik 18.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 47 / E
  • Meslek Memur
  • Konum Mardin
  • Ad Soyad S** i**
  • Mesajlar 1977
  • Beğeniler 639 / 720
  • Ticaret 3, (%100)
Eğer farklı değişiklikler yaptıysanız, yaptığınız tüm değişiklikleri Son Değişiklikler sayfasından bakarak silin ve ardından yeni baştan MediaWiki sayfalarını ve şablonları teker, teker oluşturun.

Türkçe Vikipedi'de çok fazla Modül: ad alanı kullanılmıyor. İngilizce Vikipedi'nin tamamında artık Scribunto eklentisi ile birlikte modül kullanılmaya başlandı. O yüzden en basiti Türkçe Vikipedi'den almak. Zaten Scribunto eklentisi ile birlikte Lua'yı kurmanız lazım ve maaselef pek çok sunucuda bu script yok.

Durgun sular derin akar.

• Üyelik 06.03.2012
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad V** Ç**
  • Mesajlar 763
  • Beğeniler 106 / 172
  • Ticaret 16, (%100)

Eğer farklı değişiklikler yaptıysanız, yaptığınız tüm değişiklikleri Son Değişiklikler sayfasından bakarak silin ve ardından yeni baştan MediaWiki sayfalarını ve şablonları teker, teker oluşturun.

Türkçe Vikipedi'de çok fazla Modül: ad alanı kullanılmıyor. İngilizce Vikipedi'nin tamamında artık Scribunto eklentisi ile birlikte modül kullanılmaya başlandı. O yüzden en basiti Türkçe Vikipedi'den almak. Zaten Scribunto eklentisi ile birlikte Lua'yı kurmanız lazım ve maaselef pek çok sunucuda bu script yok.

Hocam ben şablon oluşturdum şablonu entegre edeceğim sayfayada kodu koydum ancak şu şekilde çıkıyor "Şablon:Bilgi kutusu" açıklama şeklinde değil. Bununla uğraşıyorum bunu aşamadım 2 saattir.

Ve doğru bir şey yaptığımda Şablon düğümü tespit edildi: Şablon:Bilgi kutusu gibi bir şey diyor.

• Üyelik 18.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 47 / E
  • Meslek Memur
  • Konum Mardin
  • Ad Soyad S** i**
  • Mesajlar 1977
  • Beğeniler 639 / 720
  • Ticaret 3, (%100)
İşte tam burada, MediaWiki düzenleme alanının altında Bu sayfada kullanılan şablonlar size yardımcı olacak. Bir şablon, tek bir şablondan oluşmuyor. Pek çok şablonun birleşmesinden oluşuyor. Aslında her sayfa kendi başına da şablon olarak kullanılabilir ama bu ağır bir konu gelebilir.

Şimdi Bilgi kutusu şablonu ile kullanmak istediğiniz, örnek veriyorum Kişi bilgi kutusu şablonunu oluşturdunuz. Daha sonra bunu Ayten Mayten sayfasına eklemek için Türkçe Vikipedi'de olduğu gibi veya aldığınız sayfanın dokümanı (yardım sayfasında) görülen kodları kopyaladınız. Bu kodları Ayten Mayten sayfasına yapıştırdınız. Şimdi şablonun içeriğini doldurmanız gerekli. Tüm = işaretinin ardından gelen yerler ile şablon içeriğini doldurun. Bunu kaydettiğinizde veya ön izleme yaptığınızda Kişi bilgi kutusu şablonu için gerekli olan ve eklenmesi istenilen şablonlar, düzenleme bölümünün altında kırmızı bağlantılar ile Bu sayfada kullanılan şablonlar bölümünde örneğin; Şablon:Tarih şeklinde çıkacaktır. Bu şablonları yine Türkçe Vikipedi'den bulup, sitenize eklemeniz gerekiyor.

Ek Olarak: Geçende bir arkadaş ta bu konuda yardımcı olmamı istemişti. Fakat kendisi eski sürüm bir MediaWiki kullanıyordu. Bu nedenle yardımcı olamadım. Ona bilgi kutusu oluşturulması için basit bir tablo kodu verdim. Size de bir örneğini buraya veriyorum.

Morfran

kişi bu mesajı beğendi.

Durgun sular derin akar.

• Üyelik 06.03.2012
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad V** Ç**
  • Mesajlar 763
  • Beğeniler 106 / 172
  • Ticaret 16, (%100)
Hocam css, html bu konularda sıkıntınız olmasın yazılımda neyi nereye koyacağımı biliyorum. Ama şuan şablon sayfasını ekleyip değerleri göstermek istediğim sayfaya girdiğimde düğüm oluştu diyip duruyor bunu çözemedim bir türlü.

• Üyelik 18.07.2014
  • Yaş/Cinsiyet 47 / E
  • Meslek Memur
  • Konum Mardin
  • Ad Soyad S** i**
  • Mesajlar 1977
  • Beğeniler 639 / 720
  • Ticaret 3, (%100)
Düğüm oluştu hatasını, ya bir şablonu hatalı yerleştirmenizden (daha doğrusu iki farklı şablonu hatalı olarak birbirine bağlamanızdan veya iki şablonda da aynı kodları kullanmanızdan, şablonlardan birisinde başka bir şablon ihtiyacından) ya da eksik şablon nedeniyle verir. Muhtemelen eksik şablondur.

Durgun sular derin akar.
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al