Komedya adlı üyeden alıntı
baktımda pek bişi bulamadım açarmısın biraz konuyu bilgin var sanırım diğer arkadaslar ile beraber benide aydınlatırsan sevinirim
Ek Olarak: arkadaşlar konuyu 10 kişi okuyor azda olsa bilgisi olan görüşü olan birileri vardır illaki sadece benim için değil bu konu bir çok kişiyi aydınlatıcak, makalecileri seocuları site sahiplerini and me :D
Özgün yazı ve re-write (tekrar yazmak) nedir?arasındaki farklar nelerdir?
Son zamanlarda birçok makale yazarı ile tanıştım fakat bazılarında çok önemli eksiklikler gördüm ve bu makaleyi yazmaya karar verdim.
Birçok makale yazarı özgün makale ile re-write makale arasındaki farkı bilmiyor. Birçok kişi makaledeki birkaç cümleyi değiştirdiğinde re-write yaptığını yani yazıyı tekrar yazdığını zannediyor. İşte bu noktada bende affınıza sığınarak düşüncelerimi sunmak istiyorum.
Özgün yazı
Özgün yazı yazmak aslında geniş bir konu. İnternet dünyasında yazılan yazıların farklı, gerçek hayatımızda yazdığımız yazıların farklı bir özgünlüğü vardır.
Gerçek hayatımızda ya da akademik olarak yazdığımız yazılarımızda başkalarının etkisi olsa dahi bunu konunun bütünlüğüne değil sadece düşüncelerimize yansıttığımız yazılardır. Örnek olarak üniversitede yazmış olduğumuz tezler, usta kalemlerin yazmış olduğu köşe yazıları, okulda yazdırılan kompozisyon gibi yazılardır. Bu liste uzatılabilir. Yani özgün yazı yazabilmek için konunun içerisinde olmalı başkalarının yazmış olduklarını çevirmek değil kendi kafamızdan geçenleri yazmamız demektir.
İnternet ortamında ise özgün yazı maalesef arama motorlarının ve okuyucu kitlenizin sevdiği yazılar olarak minimize ediliyor. İnternet ortamında re-write yazı özgün olarak kabul ediliyor ve olay zaten tam burada başlıyor. Buna bir örnek ile açıklamak gerekirse blog yazarlığı hakkında bildiklerimizi yazıp yayınlarsak tamamen özgün bir yazı yazmış oluruz fakat ugrak blogdaki bir yazıyı okuyup bu konuda yazar isek biz Benim düşüncelerimi kendi düşüncelerimiz ile anlatmış olursunuz.
Bu konuda şöyle bir şey diye biliriz bir konuyu kendi cümlelerimizle anlatarak yazmak re-write’dır.
Re-write ( Tekrar yazmak)
Gözlemlerime göre en çok yanlış işte tam burada yapılıyor. Bazılarına göre yazının içerisinden 15-20 tane kelime seçip bunları eş anlamlıları ile değiştirmek re-write oluyor ama bana göre re-write biraz önce yazdığım gibi yazının tamamının okunarak kendi cümlelerimiz ile yazıya bakmadan yazmaktır.
Bu yazı ugrak bloğu yazarı Eray uluslu tarafından yazılmıştır.
kaynak
http://ugrak.org/ozgun-ve-re-write-yazi-arasindaki-farklar-nelerdir.html