Geçtiğimiz mayıs ayında beklenmedik bir şekilde Dünya’da en çok kullanılan ödeme yöntemi olan PayPal’ın Türkiye’deki faaliyetlerini durdurma kararı almıştı. Bu karar Türkiye’de 6 Haziran tarihinde gerçekleştirilmişti. Tabi herkesin aklında hemen hemen tüm e-ticaret sitelerinde kullanılan bu sistemin ne olacağı idi. Türkiye’deki e-ticaret siteleri PayPal ödeme yöntemini kaldırdı. Bunun yerine yeni bir ödeme yöntemi bulamazlarken bugün sizlere PayPal kadar kullanışlı olmayan ama yoklukta idare eder olan ödeme yöntemlerini açıklayacağız.

İlk olarak 1998 yılında kurulmuş olan bir onlien ödeme yöntemi olan Webmoney‘i size anlatacağız. Türkçe bir arayüze sahip olan bir sistem Türkiye’de PayPal’ın gölgesinde uzun zamandır kullanılıyor. Zaten PayPal’ın kapanması da en çok bu sisteme yaramıştır. Bu sisteme ulaşmak için şuraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Diğer bir ödeme yöntemi olan 2001 yılında Birleşik Krallık’ta kurulan Skrill‘e… Bu sistemi daha öncesine kadar bende şahsen bilmiyordum. Ama hakkında ufak bir araştırma yapınca çoğu kişinin kullandığının farkına vardım. Bu sistemde yine Webmoney gibi Türkçe bir arayüze sahip ve tamamen kullanışlı bir yapısı var.Bu sisteme ulaşmak içinde şuraya tıklayabilirsiniz.

Ödeme yöntemlerini kısaca açıkladık, peki gelelim Türkiye’de neden artık PayPal kullanılamacağına… Tahminlerime ve haberlere dayanarak, Türkiye’de yeni bir oluşum içindeler. Sebep şu Türkiye’deki yetkililerimiz PayPal şirketine giderek gerekli olan vergiyi ödemesi gerektiğini söylemişler. Çünkü PayPal’ı da bir banka yerine koyabiliriz. Bankaların ödemiş olduğu vergiyi PayPal ödemiyor, bu yüzden kapatmış olabirler. Diğer bir varsayım ise BKM oluşumu. Bankalararası Kart Merkezi’nin şuanda çoğu e-ticaret sitelerinde ödeme yöntemi olarak seçilmiş bir durum. Bu yüzden PayPal’ın kapatıldığını düşünüyorum.

Kaynak: http://www.webonan.com/paypal-yerine-diger-odeme-alternatifleri-h438.html