Uzun süredir yürüttüğüm projeme Soru Cevap bölümü ekleme fikrim vardı ve dün gece yaptığım araştırmalar sonucunda Question2Answer sistemini kurdum ve ayarlamalarını yaptım. Bu yazımda da sizlere Question2Answer Kurulumu hakkında bilgiler vermek istetim. Ancak önce neden Question2Answer sorusuna cevap vereyim.
Neden Question2Answer Kullanmaya Karar Verdim
Öncelikle herkes gibi bende WordPress soru cevap eklentisi arayışına girdim. Ancak bulduğum sonuçların hiçbiri aradığım özellikleri taşımıyordu. Benim aradığım kişilerin üye olabileceği, soru sorabileceği, soruların ve cevapların oylanabildiği ve en iyi cevabın belirlenebildiği bir sistemdi. Tam aradığım sistem http://stackoverflow.com/ tarzındaydı.
Aramalarım sonunda en uygun ve ücretsiz sistemin Question2Answer olduğunu keşfettim. Peki neden Question2Answer ?
*Ücretsiz ve sürekli güncellenen bir sistem
*Özgün tasarım ve etkileşim imkanı
*Kullanıcı dostu arayüz
*Kurulumu ve kullanımı kolay
Eğer siz de Question2Answer kurmak istiyorsanız, yavaş yavaş kurlumunu anlatmaya başlayayım.
Question2Answer Kurulumu
Asında kurulum basit gibi görülüyor. Ancak araştırmalarım sonucu bulduğum kaynaklar nedense biraz laf kalabalığı yapıp, olayın her yönünü ele almamışlardı. Bu nedenle ben de bu yazıyı yazarak sizlere tüm yanları ile anlatmak istedim. Q2A kurulumu diye başlık atıp, kısaca yazmak istemedim.
1 – Question2Answer Yükleyin
Evet olaya temelden bakmak gerekiyor. Öncelikle ŞU ADRES üzerinden güncel Question2Answer son sürümünü bilgisayarınıza indirin. Ayrıca daha sonra kullanmak üzere ŞURADAN Türkçe dil paketini de indirin.
İndirdiğniz ZİP dosyasını bir klasöre çıkartın. Daha sonra da indirdiğiniz Türkçe paketini çıkartın. Daha sonra dil paketini Q2A dosyaları içindeki qa-lang dosyasının içine kopyalayın. Bu aşamada sistem Türkçe olarak ayarlanmış oldu.
2 – qa-config-exaple.php Dosyasını Düzenleyin
Şimdi artık sistemi kullanmaya hazır hale geliyoruz. İndirdiğiniz dosyalar arasında bulunan qa-config-exaple.php dosyasının ismini değiştirerek qa-config.php yapın ve düzenlemeyi açın.
Tam bu noktada artık bir veritabanına ihtiyacınız olacak. Hostunuz üzerinden bir veritabanı oluşturun ve bilgileri kayıt edin. Anlatacağım yöntemde Question2Answer sistemi WordPress’ten bağımsız kurulur. Merak edeyenler aşağıdaki notu okuyabilir.
NOT: Bu durum ayrı Question2Answer sistemini WordPress’ten bağımsız olarak kurmak içindir. Ben bu durumu öneriyorum. Ancak isterseniz WordPress sitenizle bağlantılı da kurabilirsiniz. O durumda aynı veritabanı kullanılır fakan farklı sütunlar açılır. Bu durumun avantajı WordPress’teki kullanıcıların direk Question2Answer sistemine de geçmesidir.
qa-config.php içindeki aşağıdaki bölümü belirttiğim şekilde düzenleyin.
define('QA_MYSQL_HOSTNAME', 'VERİTABANINIZIN IP ADRESİ');
define('QA_MYSQL_USERNAME', 'VERİTABANI Kullanıcı adı');
define('QA_MYSQL_PASSWORD', 'VERİTABANI Şifresi');
define('QA_MYSQL_DATABASE', 'VERİTABANI ADI');
3 – Dosyaları FTP Üzerinden Yükleyin
Artık sisteminiz yüklenmeye hazır hale getirildi. Tek yapmanız gereken FTP ile dosyaları aktarmak. Ancak burada akla bir soru gelebilir. Eğer siteniz sadece Soru Cevap olacaksa sorun yok, direk olarak HTTPDOCS içerisine aktarabilirsiniz. Ancak büyük olasılıkla bu sistemiz blogunuzun yanına kuracaksınız. Yani;
siteismi.com/ – Adresinde Blogunuz olacak
siteismi.com/soru/ – Adresinde ise Soru Cevap Sistemi
Bu durum benim kafamı çok kurcalamıştı. Aslında yapılması gereken çok basit. FTP üzerinden WordPress‘in kurulu olduğu HTTPDOCS içerisine soru isimli bir klasör oluşturun. Ve dosyalarınızı bur klasöt içerisine yükleyin.
Dikkat : Klasöre vereceğiniz isim, sistemin linkini belirleyecek. Eğer /soru-cevap linkini almak istiyorsanız klasör ismi de soru-cevap olmalıdır.
4- Oluşturduğunuz linke giriş yapın
Demin oluşturduğunuz linke tıklayarak sisteme giriş yapın. siteismi.com/soru-cevap/ gibi bir link olacaktır. Bu aşamadan sonrası sistemin kurulması. Yapılacaklar çok basit olduğundan açıklamadım. Ayarlarını gerçekleştirip sisteminizi aktif hale getirebilirsiniz.
Kaynak : http://ayhankorkmaz.net/question2answer-kurulumu/
Örnek Sistem : http://tavsiyelazim.com/soru-cevap/