Özgür ve açık bir dünya, özgür ve açık İnternet ile mümkündür.
İnternet herkese güç verir; herkes internette konuşabilmeli, yaratıcı çalışmalar yapabilmeli, öğrenebilmeli ve paylaşabilmelidir. İnternet kimsenin kontrolü altında olmamalıdır; ne bir kuruluşun, ne bir bireyin, ne de bir devletin. İnternet, tüm dünyayı birbirine bağlar. Bugün iki milyardan fazla kişi (gezegenin yaklaşık üçte biri) İnternet'i kullanmaktadır.
Ancak maalesef her devlet özgür ve açık İnternet'i desteklemiyor.
İnternet özgürlüğünde gitgide artan bir kırılma söz konusu. Kırk iki ülke, içeriğe filtre ve sansür uyguluyor. Sadece son iki yılda, hükümetler çevrimiçi ifade özgürlüğünü tehdit eden 19 yeni yasa çıkardı.
Bu devletlerin bazıları İnternet'i düzenlemek üzere Aralık ayında kapalı kapılar ardında bir toplantıda bir araya gelecekler.
Uluslararası *******ünikasyon Birliği (ITU) onlarca yıldır yürürlükte olan iletişim anlaşmasını yeniden müzakere etmek üzere tüm dünyadan düzenleyicileri bir araya getiriyor.
Anlaşmada yapılması önerilen değişiklikler sansürü yaygınlaştırarak yeniliği tehdit edebilir.
Bazı öneriler, hükümetlerin yasalarla korunan ifade özgürlüğünü sansürlemesine, hatta İnternet erişimini kesmesine izin verebilir.
Diğer öneriler ise YouTube, Facebook ve Skype gibi hizmetleri diğer ülkelerdeki kullanıcılara ulaşmak için yeni ücretler ödemek zorunda bırakacaktır. Bu, özellikle de gelişmekte olan piyasalarda bilgiye erişimi sınırlayabilir.
İnternet'in geleceği hakkında kararlar alınabilecek yer ITU olmamalıdır.
ITU'da sadece hükümetler temsil edilmektedir. Bunların arasında özgür ve açık İnternet'i desteklemeyen hükümetler de bulunmaktadır. Mühendisler, şirketler ve Web'i oluşturup kullanan kişilerin burada oy hakları yoktur.
ITU'da ayrıca bilgiler gizli tutulmaktadır. Müzakere konferansı ve öneriler gizlidir.
İnternet politikasının İnternet mantığıyla ele alınması gerekir; açık ve kapsayıcı.
İnternet'in geleceğine karar verenler sadece hükümetler olmamalıdır. Dünyada İnternet'i kullanan milyarlarca kişi ve onu oluşturup yaşamasını sağlayan uzmanlar da işin içinde olmalıdır.
Örneğin, İnternet Yönetim Forumu'na herkes katılıp konuşabilmeli; bir hükümet yetkilisiyle sıradan bir birey burada aynı etkiye sahip olmalıdır.
Dünyanın her yerinde insanlar özgürlük için ayağa kalkıyor.
Dünyanın dört bir yanından kullanıcılar, uzmanlar ve kuruluşlar, ITU aracılığıyla İnternet'i düzenleyen hükümetlere karşı görüşlerini yüksek sesle gözler önüne serdi.
Neler Yapabilirsiniz?
Özgür ve açık İnternet için desteğinizi gösterin.