wmaraci reklam
lidertakipci

Türk Haber sitelerindeki "GEREKSİZ HİT TELAŞI"

52 Mesajlar 5.357 Okunma
advertseo
wmaraci reklam

netman netman netman Kullanıcı
  • Üyelik 30.01.2017
  • Yaş/Cinsiyet 35 / E
  • Meslek Danışman
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad K** İ**
  • Mesajlar 725
  • Beğeniler 202 / 201
  • Ticaret 10, (%90)

YakupYLDZ adlı üyeden alıntı

BTK'nın Google sıralamalarına veya haber sitelerine müdehale edebilecek kadar özgün bir kurum olduğunu artık düşünmüyorum.


Tabii ki BTK Google sıralamalarına doğrudan müdahale edemez böyle birşey mantıklı değil zaten, BTK yayın yapan yayıncıları belli bir hizaya ve çizgiye getirdiğinde otomatik olarak bu sıralamalara da yansıyacak. Başlık, içerik tutarsızlığına ve kategori dışına çıkan içerikleri filtreleyebilir. Haber sitesi sadece haber vermekle yükümlü olmalı. Hatta artık çığrından çıkmış abartılı reklamlara bile müdahale edilmesi gerek bence. Bende aynı fikirde olduğum için seninle bu yüzden 5-10 yılı bulacağını düşünüyorum.
YakupYLDZ

kişi bu mesajı beğendi.

// Acta est fabula
wmaraci
reklam

Mfa95 Mfa95 Üyeliği Durdurulmuş Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 06.06.2018
  • Yaş/Cinsiyet 28 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Eskişehir
  • Ad Soyad M** A**
  • Mesajlar 128
  • Beğeniler 83 / 30
  • Ticaret 0, (%0)
Şimdi hocam haber sitelerinin safsata, kopya ve tekrar içeriklerle bütün trafiği çekmesi yeni bişey değil çok uzun yıllardır bu böyle. Google bunlara dokunur mu? DOKUNMAZ. Neden? Çünkü Google'ın mantığı "Kazan Kazan" sistemi üzerine kurulmuş. İnsanlar hâlâ bu haber sitelerine girmeye devam ettikçe Google'ın kendisi rahatsız olsa bile ellemez çünkü kazanıyor.

Pastanın bütün payını haber siteleri çekiyor. Google da kazançların yarısını alıyor zaten. Haber sitelerinin de hizmet değeri yok sadece ticari kuruluşlar. Medya sektörü zaten baştan beri ticari bir zihniyet üzerine bina edilmişti. Buradaki sorun yine insanlarda. Neden mi? Çünkü haber siteleri çok okunuyor. Bunu şeye benzetiyorum. Tarihle dalga geçen veya toplum ahlakını altüst eden vb.. programlar yayınlanıyor zaman zaman TV'lerde ve herkes şikayet ediyor yayından kaldırılsın diye (sözde) ama bakıyorsun şikayet edenler de izliyor ki reytingler tavan yapmış. Yahu aptallık değil midir bu? Madem rahatsızsin şikayetçisin izleme kardeşim diyorum bu insanlara tabi sonuç yine aynı. Bizim insanlarda böyle bir sorun var. Reytingler dibe vursa programlar TV'de kalır mı? Haber sitelerine girmezsek bu adamlar kazanamaz, Google gözünde bu siteler kullanıcı çekmiyor olarak görünür ve öne cikarilmaz mesele bu kadar. Ben çok uzun yıllar önce haber sitelerine girmeyi bıraktım. Adamlar 3000 kelime makale yazmış (çalmış) bana lazım olan 3 kelime. Ama o 3 kelime makalede yok. Onu ararken zaten çıkan reklamlardan gelirini aliyor kitle tutma oranı yükseliyor vb...

Hani başarılı ve adil ve hakkaniyetli, ahlaklı olsalar gam yemicez ama değiller. Bizim yapacağımız tek şey sürekli spam olarak şikayet etmek ve sitelerine girmemek olacaktır. Google Türkiye yetkililerine şikayet edin lütfen. Ve sitelerine girmeyin. Biz nerede hata yapıyoruz neden kazancımız düştü deyip belki çeki düzen verirler kendilerine. Amaçları bu ya tamamen para kazanmak.

Bir çok örnek var ama mesela bir sınav sonucu açıklandı mı bakiyorsun Google'dan adamlar 4 yıl önceki yazıyı yenileyip yenileyip duruyorlar. Makalede geçen tarih 4 yıl önceye ait. Ama 10 dakika önce yayınlandı diyor. Yorumlara bakiyorsun 4 yıl önce 3 yıl önce 1 yıl önce vs... Yorumlar var. Sadece yayın tarihini yenileyip ping'liyorlar.

İsim kötü tarafı DEV'ler böyle bir üç kağıtçılik yapıp trafik çekiyor diye, küçük web siteleri de aynı taktiği yapıyor. Google 10 yıldır (belki daha fazla) çöplük olmuş durumda. Aradığım şeyi 5. 6. Sayfada zar zor bulabiliyorsam çöplük demektir. Ve insanlar normalde ilk sonuçlara tıkladığı için onlar sürekli yükselirken alttakiler sürekli geriliyor.

Google yıllar önce algoritmayı kullanıcıya göre sekillendiriyoruz etiketler artık önemsiz yapay zeka makaleye bakıyor deyip duruyor. Ama haber siteleri için hiç birşey değişmedi ve değişmeyecek buna emin olun. Google kendi ayağına sıkacak değil. Bizim yapmamız gereken bu ahlaksız ve hileci siteleri şikayet Edip bu sitelere girmeyerek onların emek sömürüsü yapmalarini engellemek, kazançları düşünce mecburen yenilenmeye gidecekler. Tabi 3-5 kişiyle yapabileceğimiz birşey değil bu ne yazikki. İnsanları bilgilendirmemiz ve gruplasmamiz gerekiyor ki (GERÇEK BİLGİYE) ulaşmak kolaylaşsın.

Benim alanım webmaster'lık değil hobi ve meşgale olarak uğraşıyorum kendimce. Ama webmasterlar (yukarıda söylenmiş) Türk internet sektörünün daha iyi hale getirilmesi için bir topluluk olustursa. Türk internet sektörünün standartlarını belirlese. Belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra oturup Google Türkiye ile toplantılar bile yapabilir. Buna en içten şekilde destek veririz inşallah.

Hali hazırda dünyanın çeşitli yerlerinde çeşitli konularda oluşturulan topluluklar var ve bunlar gerçekten güzel başarılar saglayabiliyorlar. İnternetin ölmeyecek bir sektör olduğunu düşünürsek bizim halktan olan webmasterlar böyle bir topluluk olusturmazsa, ilerde para babaları, devler interneti kendilerine göre şekillendirmek ve daha çok kazanmak için böyle bir kuruluş kurabilirler. Onlardan önce davranmak gerekiyor..

Uzun oldu kusura bakmayın. Daha söylenecek çok şey var ama çok vaktim yoktu. Okuduysaniz görüşlerinizi merak ediyorum :)
 

 

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al