Türkiye 10 gündür sürekli bir siber saldırı ile karşı karşıya. Yurt dışından gelen bu saldırı, yurt içindeki internet kullanıcılarından çok dışarıdan Türkiye’deki sitelere girmek isteyenleri etkiledi.
Saldırılar 14 Aralık’ta başladı. Dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous üstlenene kadar da sadece kapalı bir grubun yakından takip ettiği, duyurmaya çalıştığı bu saldırı Türkiye’nin gündeminde pek yer almadı.
Yetkililer Türkiye’nin tarihinin en büyük ve kapsamlı siber saldırısının ardında Rusya’nın olabileceğine işaret ederken, dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous da saldırıyı kendilerinin yaptığını söyledi ve dün bir tweet atarak “Yapan Rusya değildi” dedi.
Anonymous “IŞİD’i desteklemekten vazgeçmezseniz internetinize ve bankalarınıza saldırmaya devam edeceğiz ve hükümet sitelerinizi çökerteceğiz. Havalaanlarınızı, askeri kurumlarınızı ve özel kurumlarla devlet organlarınızı hedef alacağız. Banka altyapınızı yok edeceğiz” tehdidi savurdu.
BANKALARA ERİŞİM SAĞLANAMADI
Bugün saat 16.00 itibariyle pek çok bankanın internet sitesine erişim sağlanamadı. Sorunun siber saldırıdan kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılıyor.Bankalar henüz konuyla ilgili bir açıklama yapmazken bazı bankaların web siteleri normale döndü. Bazıları ise ya hiç açılmıyor ya da çok geç ve yarım olarak açılıyor.
Garanti Bankasının internet sitesine de siber saldırı düzenlendi. Saldırının nedeni henüz bilinmezken ne kadar süreceği ise merak konusu oldu.Garanti Bankası yetkilileri erişimle ilgili sıkıntı yaşandığını doğrularken nedeninin araştırıldığını belirtti.Erişim sağlanamayan bankalar arasında Akbank, İş Bankası, Ziraat Bankası gibi bankaların isimleri yer aldı.
BAKANLIK ANONYMOUS SALDIRILARINI DOĞRULADI
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “.tr” uzantılı internet sitelerine yönelik saldırıların ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile *******ünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) anında müdahale ettiğini belirterek, “17 Aralık’a kadar bu olay devam etti. İki saat yavaşlama, kesilme oldu.” dedi. Bakan ilk anda bu saldırıların hangi ülkeden yapıldığının tespit edilmesinin kolay olmadığını belirtti.
Yıldırım, 14 Aralık itibarıyla özellikle “.tr” uzantılı internet sitelerine yapılan siber saldırıların arttığını hatırlattı. Yıldırım, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) DNS grubuna DDOS saldırısı olduğunu belirtirken, bu durumun “on binlerce insanın aynı anda kapıya yığılması, içeri girilememesi” gibi olduğunu söyledi. Bu saldırıların hangi ülkeden yapıldığını kestirmenin ilk anda kolay olmadığını, çok detaylı ve zahmetli olduğunu dile getiren Yıldırım, saldırıların yurt dışı kaynaklı olduğunun kesin olduğunu belirtti.
ODTÜ REKTÖRÜ SALDIRILARLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, 14 Aralık Pazartesi günü başlayan siber saldırılara ilişkin, “Uluslararası literatüre geçecek düzeyde bir siber saldırı yaşandı. Şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. Alan Adı Yönetimi sistemi, saldırı öncesinde ve saldırı sırasında uluslararası güvenlik standartları ne gerektiriyorsa, gerekli önlem ve işlemlerin hepsini fazlasıyla yerine getirdi” dedi.
Türk *******’dan açıklama geldi
Saldırılara ilişkin Reuters’a konuşan Türk ******* Yatırımcı ve Halkla İlişkiler Kıdemli Direktörü Onur Öz, “Saldırılar ciddi bir seviyede. Ancak saldırıların hedefi Türk ******* değil, yoğun şekilde kullanılan bankalar ve devlet kurumlarının sitelerine yönelik bir saldırı. Türkiye’deki kurumların çok ciddi kısmı Türk *******’dan servis alıyor. Bu siteler üzerinden verilen her türlü servisi biz sağladığımız için defansı da biz yapıyoruz”diye konuştu.
Siber saldırıların arkasında Anonymous varsa yapacak pek birşey yok Dünya'nın en Hacker grubu Anonymous olarak kabul edilmekte ve birçok ülke saldıralara boyun eğmekte ve hacker grubunun istekleri genel olarak kabul edilmekte.