1- Plan & Program
Bir web sitesi açmadan önce yapmanız gereken ilk şey “plan ve program” olmalıdır. Alelacele web sitesi açılmaz. Öncelikle sitenizde kullanacağınız tema&script vs araştırın, web siteniz ismini düşünün, site için ayırabileceğiniz zamanı hesaplayın ve eğer kazanç sağlamak için açıyorsanız sitenin tutacağına ihtimal veriyorsanız açın.
2- Bütçe
Web sitesi açarken en önemli etkenlerden birisi bütçedir, hatta en önemli etken diyebiliriz. Bir web sitesine ne kadar yatırım yaparsan o kadar çok karşılığını alırsın. Domain+hosting+tema&script giderleri için yeterli bütçeye sahip olduğunuzdan emin olun. Ve asla ucuza kaçmayın.. eğer başarılı bir sitenizin olmasını istiyorsanız domain ve hostingi en kaliteli/güvenilir firmadan alın. Hosting için ucuza kaçmayın, kaliteli paketler satın alın sitenin geleceği ve emeklerinizin bir anda yok olmaması için faydalı olacaktır. Ayrıca bütçe sadece bunlardan ibaret değildir, sitenizin yükselmesi ve tanınması için reklam ve seo çalışmalarına ihtiyacınız olacak, onlarıda göz önünde bulundurun ve bütçenizi ona göre ayarlayın.
3- Yaratıcılık & Özgünlük
Tabiki de yaratıcılık Allah’a mahsustur ancak burda bahsettiğimiz yaratıcılık fikir niteliğinde 🙂 Yaratıcılık ve özgünlük açacağınız site için kesinlikle çok önemli bir faktör. Sitenin isminden tut, tasarımına, içeriğine herşey yaratıcı ve farklı olmalı ki insanların dikkatini çekmelisiniz.. İnsanların sizin sitenize gelmesi için sebepleri olmalı. Sitenizin ismi dikkat çekmeli, tasarım kullanışlı ve zevkli olmalı, içerikler başka sitelerden alıntı değil, tamamen size özgü olmalı.
4- Analiz
Her sektörde olduğu gibi analiz kesinlikle şart. Rakiplerinizi inceleyin, ne kadar rakibiniz var ve hangilerine kafa tutabileceksiniz düşünün. Rakiplerinizin paylaşımlarını inceleyin, ne tür paylaşımları ne kadar okunuyor, hangileri dikkat çekiyor inceleyin. Eğer rakibiniz bir çiçeğin nasıl yetiştirildiğini yazıyorsa örnek veriyorum; siz o çiçeğin nerelerde yetiştirildiğini, ne kadar sürede yetiştiğini, ona benzeyen türleri vs yazın. Eğer bütçeniz kısıtlı ile mümkün oldukça rakabetin az ve kolay olduğu bir sektör seçin. 3 Tane berber dükkanı olan bir mahalleye gidipte berber dükkanı açarsanız boşa emek ve bütçe harcamış olursunuz. Tabi eğer bütçeniz güçlüyse cafcaflı bir berber dükkanı açarsınız insanların ilgisini çekersiniz diğer 3 berber dükkanını saf dışı bırakabilirsiniz.
5- Zaman ve Ortak
Eğer kaliteli bir site yapmak istiyorsanız geniş bir zamana ihtiyacınız var. Günlük en az 2-3 özgün içerik girmelisiniz o yüzden hem arıştırma hemde yazmak için zamanınız olması gerek. Gerek içerik, gerek bütçe açısından bir ortağınızın olması size avantaj sağlayacaktır. Bu sayede fazla içerik girebilir, farklı fikirler üretebilir, daha çok emek harcayıp daha çok geri dönüş sağlayabilirsiniz. Eğer bir ortak bulamıyorsanız veya ihtiyaç duymuyorsanız kaliteli editörler ile bu eksikliği giderebilirsiniz. Ben hepsini tek başıma hallederim derseniz size kalmış, genelde bu niyetle çıkılan yol fazla uzun sürmüyor benden söylemesi 🙂
6- Hırs, Azim ve Mücadele
“Takdir ediliyorsan değil taklit ediliyorsan başarmışsın demektir” diye bir söz vardır ve bu sektörde eğer başarıya ulaşırsanız sık sık duyacaksınız. Eğer başarılı bir iş yaparsanız her zaman sizinle uğraşacaktırlar. Sitenizi klonlayacaklar, yazılarınızı çalacaklar, hatta saldırı bile yapacaklar.. Her zaman önünüze engel çıkaracaklar sakın pes etmeyin çünkü asıl olay orada başlıyor.. Ne kadar engel koyarlarsa koysunlar azimle yola devam edin, her engeli aşın sonunda emeğinizin karşılığını alacaksınız. Ve asla; “O kadar uğraşıyorum niye hit gelmiyor.” demeyin kimi site 1 ayda tutar kimi site 6 ay. Sektöre ve kalitene göre değişir o, asla pes etme 🙂
KAYNAK