Bir blogda php üzerine bir kaç yazı okuyordum. Fakat yazar açık kaynak kodlu yazılımlara baya bi takılmış. İlkel olduğuna, güvenlik sorunları olduğuna, 6 yılda bir bug çözdüklerini vs. Abimizin biri de altına bir yorum yapmış. Benim dikkatimi çekti bakalım sizin fikirleriniz ne olacak.
Yıllardır Wordpress'in geliştirilmesinde aktif rol alıyorum. Bir çok yurtdışı seminer ve toplantılarına katıldım. Hatta geliştirme konusunda sunumlarda bile bulundum. Bu bilgi ve birikim dahilinde her zaman blog yazılarını okur ve takip ederim. Fakat bu yazıda gerçekten kendini üstün görme ve alt seviyede bu işlere ilgisi olanları küçümseme tarzında anlatımlar dikkatimi çekti.
Öncelikle Wordpress'e "ilkel altyapı" diyerek bahseden bir insanın bu yaşa nasıl geldiğini merak ederim. Sizilerin çok sonra öğrendiği bir çok yenilik bu altyapıda binlerce insanın emeği ile entegre ediliyor. Ki isteyen herkes güvenle kullanabilsin. Her an, her dakika, hatta sen bu yazıyı okurken bile bu projeye destek veren herkes Wordpress'in gelişimi için uğraşıyor.
Her tartışma da güvenlikten gem vurulur nedense. Halbuki dünya üzerinde Bankalar, Devletlerin Resmi Siteleri, Apple, Yahoo, Chrome Browser, Özel Alt Yapılı Siteler vs. gibi kapalı ve özel cyrptolar içeren siteler bile güvenlik konusunda hiç bir zaman emin değilken. Wordpress gibi popüler bir içerik yönetim sisteminin bu kadar saldırıya maruz kalması çok normaldir. Bu yönden bakılırsa güvenliği sağlayamayan sitenin yöneticisidir. Bu konuda internet üzerinden küçük bilgiler ile sitenizi daha güvenli hale getirebilirsiniz.
Sonuç olarak. İnsanların blog, kişisel hobi ve hatta ticari amaçla Wordpress kullanıyor olması bir ilkellik değildir. Ülkemizde web site satışı yapan firmalar özel yazılımlarına fahiş fiyatlar istiyor ki haklılarda. Fakat yine ülkemizde özel altyapıya bütçe ayıran firma ne yazık ki çok fazla değil.
Siz bu işin ticaretini yapıyor olsanız 500TL - 1000TL bütçesi olan firmalar için sıfırdan özel bir altyapı hazırlayıp bide tasarım mı yaparsınız yoksa Wordpress mi kullanırsınız ?
Bir blog yapacak olsanız sıfırdan bir özel yazılım mı yazarsınız yoksa o küçümsediğiniz Wordpress mi ?
Bu soruların cevabı sizin için hala Özel Yazılım ise. Bundan sonraki çalışma hayatınızda başarılar dilerim.
Saygılarımla.