lostyazilim
tr.link

Wordpress Site Hızlandırma | 2000 Kelimelik Dev Rehber

14 Mesajlar 2.963 Okunma
acebozum
tr.link

HKirsan HKirsan Girişimci Kullanıcı
  • Üyelik 24.07.2015
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Eskişehir
  • Ad Soyad H** K**
  • Mesajlar 263
  • Beğeniler 29 / 54
  • Ticaret 32, (%100)
WordPress dinamik yapıya sahip, en çok tercih edilen içerik yönetim sistemlerinden (CMS) biridir. Her sitede olduğu gibi WordPress tabanlı sitelerde de kaynak kullanımı oldukça fazladır, tabii bu her siteden siteye değişse de genel olarak bu değere az dememiz doğru olmaz. Kaynak kullanımının arkaplanda az olmadığını düşünürsek ve siteden siteye değişen durumları (fazlaca resim, animasyon vs. kullanımı) ele alırsak her WordPress tabanlı sitenin bir optimizasyona ihtiyacı vardır. WordPress Site Hızlandırma başlıklı makalemi okurken arkanıza yaslanın ! Çünkü uçuşa geçiyoruz.

Hızlı Bir Site Niçin Önemlidir ?

  • İlk olarak kullanıcı deneyimini düşünecek olursak hiçbir ziyaretçi yavaş bir sitede gezinmek istemez. Hatta ve hatta ziyaretçiler çok geç açılan siteleri daha yüklenmeden terk etmektedirler. Kullanıcı deneyimi sitenizin imajı açısından önem taşımaktadır. WordPress hızlandırma konulu bu makalemi dikkate alarak kullanıcılarınıza rahat bir site deneyimi yaşatabilirsiniz.

  • Google yani SEO için önem taşımaktadır ve Google’ın 200’den fazla sıralama kriterinin içinde sitenin hızlı olması da yer almaktadır. Çünkü Google kullanıcı deneyimini temel alır ve kullanıcıların yavaş sitelerde dolaşmasını sevmez. O nedenle çok çok yavaş sayfalara sahipseniz üst sıralara tırmanmakta zorluk çekmeniz normaldir. Site Hızlandırma Yolları ile yavaş açılan sayfaların önüne geçebilirsiniz.

  • Hemen çıkma oranının yükselmesine sebebiyet verir. WordPress site hızlandırmayı başlı başına bu sebep yüzünden önemseyebilirsiniz çünkü hemen çıkma oranınızın yüksek olması da sitenin doğal SEO yapısına zarar verir.



WordPress Site Hızlandırma Taktikleri

1) Resimler
Eğer sitenizde sayıca çok fazla resim kullanıyorsanız ve bu resimlerin kalitesi yüksekse doğal olarak boyutları da yüksektir ve sayfa yüklenirken arkaplanda onların da yüklenmesi zaman alacaktır. WordPress hızlandırma yollarının en fayda sağlayan kısmı diyebilirim. Sitenizde resim kullanmanız elbette ki önemlidir ancak fazlasından kaçının.

İster fazla ister az resim kullanın, resimlerinizi optimize etmeniz son derece önemlidir çünkü optimize edilmiş 1 resim optimize edilmemiş 7-10 resime denk düşebilmektedir. Ne kadar önemli olduğunu siz de fark ettiniz değil mi ? Resimlerinizi sıkıştırmanız (optimize etmeniz) size WordPress site hızlandırma konusunda maksimum faydayı sağlayacaktır.

WP Smush

WordPress için en çok bilinen resim sıkıştırma eklentilerinden biridir ancak ben kaç kez kullanmama rağmen analiz sonuçlarında nedense faydasını göremedim. Sorun benden de kaynaklı olabilir, yinede siz deneyebilirsiniz. Eklentiyi eklenti arama panelinden arayarak kurabilirsiniz.

TinyPNG for WordPress

Linkini verdiğim makalede sitesinden bahsettiğim ancak WordPress için olan eklentisinden bahsetmediğim bir eklenti. WordPress site hızlandırma konusunda resimlerin önemli olduğundan bahsetmiştim zaten. Tinypng.com‘dan resimlerinizi sıkıştırıp yükleyebilirsiniz yahut bu eklentiyi WordPress için kurarak işleri daha kolay hale getirebilirsiniz.

WordPress hızlandırma için resim optimizasyonu konusunda bir kısım daha mevcut. Sitenize yüklediğiniz resimleri orjinal boyutlarıyla yüklemelisiniz. Nasıl yani ? Dediğinizi duyar gibiyim. Sitenize 1000×500 ebatlarında bir resim yüklediğinizi varsayalım. Ancak sitenizin içerik kısmı küçük olduğundan, otomatik olarak resim 500×250 ebatına düştü diyelim. Ziyaretçi resmi 500×250 boyutunda görecek ancak resim yine arkaplanda 1000×500 ebatında yüklenecektir. Resimin ebatı arttıkça boyutu da artar, boyutu artarsa doğal olarak yüklenme süresi de artar ve hız yavaşlar. Burda değinmek istediğim kısaca resimleri kullanacağımız boyutlara küçülterek yüklemeliyiz.

Ayrıca resimleriniz boyutunu uygun css kodlarıyla belirtmelisiniz.



2) Cache Eklentisi
Eğer WordPress tabanlı bir siteye sahipseniz WordPress site hızlandırma için cache eklentisine ihtiyacınız vardır. Size verebileceğim en popüler isimler Wp Fastest Cache, WP Super Cache ve W3 Total Cache’dir. 3’ünü de kullandım ancak Wp Fastest Cache kadar basit ve etkilisini görmedim açıkçası, o nedenle size tavsiyem bir Türk kardeşimizin geliştirmiş olduğu Wp Fastest Cache eklentisini kullanmanızdır. Kullanımı oldukça basittir, normal eklenti kurulumu ile kurulumunu yapın, ayarlar kısmına gelip tüm seçenekleri işaretleyin ve kayıt edin, karşınıza çıkan pencereleri kapatın.

Ayrıca sitenizdeki her bir değişiklikten sonra eklentinin ayar kısmına gidip önbellekteki dosyaları temizlerseniz siteniz yükten kurtulmuş olur. Premium versiyonu da bulunan eklentinin normal versiyonu da iş yapıyor ancak Premium versiyonunun daha gelişmiş özellikleri mevcut. WordPress’in arkaplanda çok veri harcadığını ve gereksiz dosyaları biriktirdiğini düşünürsek WordPress site hızlandırma için mutlaka bir cache eklentisine ihtiyaç duyuyoruz.

3) Lazy Load Eklentisi
Lazy Load yani Türkçesiyle tembel yükleme gibi bir anlam çıkardığımız eklentiler, WordPress tabanlı sitemize ilk olarak giriş yaptığımızda bize sadece görünen kısmı yükler, diğer kısımlar aşağı indikçe yüklenir. 2000 kelimelik ve 20 resimlik dev bir yazıya girdiğinizi düşünün, lazy load eklentisi kullanmazsanız 20 resmin yüklenmesi zaman alacaktır ancak lazy load kullanırsanız sadece görünen kısımlar yükleneceğinden, görünmeyen kısımlar da aşağı indikçe yükleneceğinden hızdan tasarruf edersiniz. O nedenle lazy load eklentileri WordPress site hızlandırma için önemli bir konuma sahip.

4) Veritabanı Temizliği



WordPress Site Hızlandırma konusunda buzdağının görünmeyen kısmını, yani sitemizin veritabanını da temizleyerek optimize etmemiz gerekir. WordPress tabanlı sitenizde her işlem yaptığınızda arkaplanda gereksiz veri ve tablo kalıntıları oluşur. Buda sitenizi bir nebze de olsa yavaşlatabilir. O nedenle site hızlandırma yollarını verimli bir şekilde uygulamak için WordPress veritabanı temizliği konusuna da önem göstermek gerekir. Ayrıca WordPress veritabanı temizliği WordPress hızlandırma konusunda da size yardımcı olacak ve site yönetim panelinizi de rahatlatacaktır.

WordPress veri tabanı temizliği konusunda size önereceğim tek bir eklenti var, oda WP-Optimize eklentisi. Bu eklenti wordpress veritabanınızı hafifleterek wordpress site hızlandırma konusunda bir adım öne geçmenizi sağlar. Detaylı bilgiyi ilerleyen makalelerde paylaşmayı düşünüyorum ancak siz şimdilik diğer sitelerden araştırabilirsiniz.

5) Hızlı Bir Tema Kullanımı
WordPress hızlandırma konusunda en önemli kısımlardan biri de bir sitenin kullandığı temadır. Temanızı seçerken birçoğumuz sadece görünüşüne dikkat etsede, kullandığınız temanın site hızınıza çok etkisi var. O nedenle site hızlandırma yolları arasında buna da yer vermek istedim. Kullandığınız tema ağır animasyonlar, kod yığınları içermemeli ve temiz bir kodlamaya sahip olmalı. Benim Ücretsiz WordPress Temaları başlıklı makalemde paylaştığım temaların birçoğu sade, hızlı ve temiz temalardır. Bakmanızı tavsiye ederim.

6) Gereksiz Eklenti Kullanımı
Eklentiler WordPress’te en çok sorgu yaratan kısımlardır. Ne kadar eklenti kullanıyorsanız sitenizde arkaplanda o kadar sorgu çalışır ve siteniz doğal olarak kendisine ağır yük bindiği için yavaş çalışır. Mümkün olduğunca gereksiz eklentilerden kaçınmalı, işlerimizi eklentisiz halledebiliyorsak halletmeli, eğer halledemiyorsak son çare olarak eklenti kullanmalıyız. Örneğin, Google Analytics kodu yerleştirme için birçok eklenti mevcut, izleme kodunuzu giriyorsunuz ve otomatik olarak kodu yerleştiriyor kendisi. Peki, bu eklentiyi kullanmak yerine izleme kodunu tagları arasına kendimiz eklesek fena mı olur ? Bir şey kaybetmeyiz, aksine fazla sorgudan tasarruf eder ve ekstra hız kazanırız. O nedenle WordPress site hızlandırma konusunda başarılı olmak istiyorsak gereksiz eklenti kullanımlarından kaçınmalıyız.

7) WordPress Hızlandırma için CDN Kullanımı
WordPress hızlandırma konusunda en verimli sonuç alabileceğiniz yol CDN kullanımıdır. Tabii bu alacağınız verim siteden siteye değişse de CDN kullanarak her türlü verim alırsınız. Sitenizde çok sayıda gif, video, resim tarzı şeyler mevcutsa CDN kullanarak hızınızı gözle görülür ölçüde arttırabilirsiniz.

Nedir Bu CDN ? Mantığı Nedir ?

CDN’i size şöyle açıklayalım. Sitenizdeki dosyaları dünyanın çeşitli yerlerindeki sunucuya dağıtıyor. Neden mi ? Çünkü sizin hosting firmanızın lokasyonu Ankara ise Türkiye dışında bir ülkeden sitenize girmeye çalışan bir ziyaretçi, Türkiye’de yaşayan ziyaretçilere göre sitenize daha geç bağlanır. Buda resim ve çeşitli dosyalarınızın sadece Ankara lokasyonlu sunucuda bulunmasıdır. İşte CDN burada devreye giriyor. Çeşitli sunuculara dağıtım yaparak dosyalarınızın dünyanın çeşitli sunucularında barınmaya sağlıyor ve örnek olarak Almanya’dan sitenize bağlanmak isteyen bir kişi Ankara sunucusunu değil, kendisine en yakın olan sunucudan sitenize bağlanacaktır. Buda site açılma hızınızı arttırır. O nedenle WordPress site hızlandırma konusunda uygulanması gereken yöntemlerden biri.

Ancak sitenizdeki resim ve çeşitli dosyaların sayısı az ise ille de kullanacaksınız diye bir kaide yok. Ama kullanırsanız faydasını görür müsünüz ? Evet görürsünüz.

8) Site Hızlandırma için GZİP Sıkıştırma Kullanımı
Cache eklentilerinin mantığı, yukarıda da bahsettiğim gibi sıkıştırma yaparak ve önbelliği temizleyerek sitenizi hızlandırmaktır. Bir diğer popüler sıkıştırma yöntemi ise GZIP sıkıştırma yöntemidir. GZIP kullanarak sıkıştırma yaptığınız siteler daha hızlı açılacaktır. WordPress site hızlandırma konusunda da gzip önemli bir konuma sahiptir.

WordPress Gzip Sıkıştırma Nasıl Kullanılır ?

GZIP özelliğini aktif etmek için sitenizin .htaccess dosyasına aşağıdaki kodu eklemeniz yeterli olacaktır. Bu aşamayı geçtiğinizde WordPress site hızlandırma adına önemli bir noktayı tamamlayacaksınız.

# compress text, html, javascript, css, xml:
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript

# Or, compress certain file types by extension:

SetOutputFilter DEFLATE


9) WordPress Hızlandırma için HTML, CSS ve JS Kodlarınızı Sıkıştırın
WordPress site hızlandırma için en önemli noktalardan biridir. Sitenizin arkaplanında bir çok kod bulunur. Bu kodları sıkıştırarak ve boyutunu en aza indirerek arkaplanın açılması süresini kısaltır ve dolayısıyla sitenizin açılma hızını arttırmış olursunuz. İnternetten CSS, JS, HTML kodları sıkıştırma aramalarını ayrı ayrı yaparak kodlarınızı küçültebilir ve maksiumum verimle bir sonuç alabilirsiniz. Örneğin WordPress temanızın style.css dosyası birçok kod içeriyor olabilir. Bu kodların arasında birçok boşluk bulunmaktadır ve buda boyutunu arttırır. Ancak sıkıştırdığınızda boyutunu azaldır ve site hızlandırma yolları adına önemli bir adımı da başarıyla tamamlarsınız.

10) WordPress Hızlandırma için Keep-Alive Kullanımı
WordPress sitenizde keep alive kullanarak wordpress site hızlandırma adına olumlu sonuçlar alabilirsiniz.

Keep-Alive Nedir ? WordPress Keep Alive Kullanımı

Sitenizin hızını etkileyen bir diğer etmen de sunucu yanıt süresidir(makalenin ilerleyen bölümlerinde değineceğim). Sunucu yanıt süresini etkileyen etmenler arasında sunucunuzdan alınan bir takım izinler de bulunur, bu izinler arkaplanda alındığı için fark etmezsiniz. Keep-Alive özelliğini kullandığınızda bu izinler tek tek alınmak yerine toplu bir seferde alınır ve siteniz hızlanır. Site hızlandırma yollarından biri olan Keep-Alive bu nedenle önemlidir. Keep Alive kullanmak için sitenizin .htaccess dosyasına şu kodu eklemeniz yeterlidir.


Header set Connection keep-alive


11) Sunucu Yanıt Süresini Azaltın
Bir siteye bağlanırken o sitenin bağlı olduğu sunucuya bir istek gönderirsiniz ve sunucu yanıt verdiğinde siteye bağlanırsınız. Sunucu yanıt süresi çok olduğunda siteye bağlanmanız zaman alacağından site hızı yavaşlık gösterebilir. Google Page Speed analizinde de bir değerlendirme kategorisi olan sunucu yanıt süresini azaltmak için servis sağlayıcınızla görüşmeli, eğer olumlu sonuç alamadıysanız sunucu yanıt süresi iyi olan hosting firmalarını araştırıp onlardan hosting almalısınız. Zira bu konu WordPress site hızlandırma konusunda önemli konulardan biri.

12) WordPress Hız Optimizasyonu için CloudFlare Kullanımı



WordPress site hızlandırma için arkanızda sağlam bir destek istiyorsanız CloudFlare uygun bir tercihtir. CloudFlare bol DDOS saldırısı alan sitelerin genelde ücretli versiyonunu tercih ettiği bir sistemdir ancak ücretsiz versiyonu da bulunmaktadır. Ücretsiz versiyonunu WordPress tabanlı sitenize entegre ettiğinizde güvenlik,hız ve sıkıştırma konusunda önemli artılar kazanırsınız. Örneğin güvenlik adına ftp ve webmail erişimi engelleme gibi seçenekleri bulunmaktadır. WordPress hız optimizasyonu yapan kişilerin genelde tercih ettiği bir sitedir. CloudFlare Nedir ? Konulu makalemden CloudFlare’ın ne olduğunu detaylıca öğrenebilirsiniz.

13) Tarayıcı Önbellekleme Özelliği Kullanımı
Tarayıcı önbellekleme özelliği sitenize giren kullanıcıların bir sonraki girişlerinde daha hızlı girmelerini sağlar. Bunun sebebi bu özelliği aktif ettiğinizde, kullanıcı bir sonraki girişinde bazı şeyleri tekrar yüklemez. Örneğin resimleri ele alacak olursak ilk girişinde resimleri yükler ve yavaş girer diyebiliriz. Ancak sonraki tekrar eden girişlerde resimleri tekrar indirmek için vakit harcamayacak, önbellekten yararlanacaktır. Bu nedenle bu özellik WordPress site hızlandırma konusunda maksimum önem taşır.

WordPress Tarayıcı Önbellekleme Özelliği Kullanımı

Kullanmak için .htaccess dosyanıza aşağıdaki kodu eklemeniz yeterlidir.



ExpiresActive on
ExpiresDefault "access plus 1 year"



14) Css Sprite Özelliğini Kullanın
Css Sprite kavramı için birçok resmin tek bir resimde birleştirilmiş hali diyebilirim. Bu özelliği kullandığınızda o sayfadaki tüm resimler sanki tek bir resimmiş gibi tek yüklemeyle açılır ve açılış süresi kısalacağından hızdan kazanırsınız. O nedenle WordPress site hızlandırma için Css Sprite kullanımına da dikkat edebilirsiniz.

Makalemin sonuna doğru yaklaşırken, yaklaşık 2000 kelime olan bu makaleyi yazarken harcadığım emeğe karşılık bir yorumunuzu eksik etmemenizi, makaleyi sosyal medyada paylaşmanızı rica ediyorum sizlerden, ayrı zamanda bu rehberi hazırlarken harcadığım zamanı göz önüne alıp sitemdeki konulara da göz gezdirebilirsiniz, bana en büyük destek sizlersiniz, daha sitemde bu tarz türlü türlü detaylı rehberler mevcut.

KAYNAK : Wordpress Site Hızlandırma

impjix SeeTake Aykut

kişi bu mesajı beğendi.

elektronikssl
webimgo

zekaigulin zekaigulin WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 21.02.2014
  • Yaş/Cinsiyet 31 / E
  • Meslek Bu yolun yolcusu
  • Konum Balıkesir
  • Ad Soyad Z** K**
  • Mesajlar 362
  • Beğeniler 63 / 65
  • Ticaret 0, (%0)
güzel kaynak hocam
MesuT

kişi bu mesajı beğendi.

HKirsan HKirsan Girişimci Kullanıcı
  • Üyelik 24.07.2015
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Eskişehir
  • Ad Soyad H** K**
  • Mesajlar 263
  • Beğeniler 29 / 54
  • Ticaret 32, (%100)
zekaigulin Teşekkür ediyorum hocam biraz zamanımı aldı ama değdi açıkçası
zekaigulin MesuT

kişi bu mesajı beğendi.

SerhatAtilkan SerhatAtilkan WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 17.03.2014
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek Editör
  • Konum Kayseri
  • Ad Soyad S** A**
  • Mesajlar 228
  • Beğeniler 4 / 43
  • Ticaret 8, (%100)
Eline sağlık. Emek kokan bir içerik olmuş.
 

 

wmaraci
wmaraci

HKirsan HKirsan Girişimci Kullanıcı
  • Üyelik 24.07.2015
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Eskişehir
  • Ad Soyad H** K**
  • Mesajlar 263
  • Beğeniler 29 / 54
  • Ticaret 32, (%100)
SerhatAtılkan Teşekkür ederim, bir nebze de olsa faydalı olduysa ne mutlu bana.
 

 

Sifirnokta Sifirnokta https://www.stilbul.com/ Kullanıcı
  • Üyelik 19.02.2017
  • Yaş/Cinsiyet 46 / E
  • Meslek Webnesil master
  • Konum İzmir
  • Ad Soyad E** A**
  • Mesajlar 484
  • Beğeniler 194 / 116
  • Ticaret 15, (%100)
elinize saglık süper bir yazı olmuş acaba site linkiniz ile birlikte siteme ekleyebilirmiyim yazınızı
 

 

mertcanhkn mertcanhkn WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 30.01.2017
  • Yaş/Cinsiyet 29 / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad M** H**
  • Mesajlar 22
  • Beğeniler 2 / 4
  • Ticaret 2, (%100)
Eline sağlık gerçekten çok faydalı.
 

 

swerty111 swerty111 WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 17.02.2017
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek öğrenci
  • Konum Yalova
  • Ad Soyad M** U**
  • Mesajlar 625
  • Beğeniler 154 / 107
  • Ticaret 6, (%100)
Güzel bir içerik olmuş fakat şöyle olsa çok çok daha başarılı olurdu.

Misal örnek olarak WordPress Hızlandırma için HTML, CSS ve JS Kodlarınızı Sıkıştırın başlığı altında bu işlemi nasıl yapacağımız detaylı anlatılsa hiç uğraşmadan tek yazı üzeriden her şeyi yapabilirdik.
 

 

HKirsan HKirsan Girişimci Kullanıcı
  • Üyelik 24.07.2015
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Eskişehir
  • Ad Soyad H** K**
  • Mesajlar 263
  • Beğeniler 29 / 54
  • Ticaret 32, (%100)
Sifirnokta ne yazık ki hayır hocam kusura bakmayın.
mertcanhkn Teşekkürler hocam.
swerty111 haklısınız ama onları ayrı ayrı makale şeklinde hazırlayıp ana siteden link veriyorum. Örneğin CloudFlare'da olduğu gibi.
swerty111

kişi bu mesajı beğendi.

viskolove viskolove WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 11.11.2014
  • Yaş/Cinsiyet 40 / E
  • Meslek webmaster
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad F** Ö**
  • Mesajlar 30
  • Beğeniler 2 / 3
  • Ticaret 0, (%0)
Hocam emeğinize sağlık, harika bir yazı.
 

 

we love wordpress

Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al