netbozum
tr.link

Yeni Başlayacak Olanlar İçin E-ticaret Sitesi Kurmak

3 Mesajlar 2.256 Okunma
acebozum
tr.link

neticaret neticaret Kabul Edilmedi Banlı Kullanıcı
  • Üyelik 15.06.2013
  • Yaş/Cinsiyet 36 / E
  • Meslek Seo
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad ** **
  • Mesajlar 372
  • Beğeniler 82 / 93
  • Ticaret 6, (%100)
E-ticaret sitesi kurmak yeni başlayacak olan girişimciler için tereddüt içerisinde kalınacak konular içerisinde yer almaktadır. Bu makalede A'dan Z'ye bir e-ticaret sitesi kurmak için gerekli olan ve e-ticaret sitesi kurarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini teker teker sizlere aktarmaya çalışacağım. Aklınızda bir elektronik ticaret sitesi açarak internetten online ürün satışı gerçekleştirme fikri varsa bu makaleyi dikkatlice okumanızı tavsiye ederim.

Şirket Sahibi Olmalısınız

Bir çok sektörde olduğu gibi e-ticaret sitelerinden yapılan satışlarında faturalandırılması gerekmektedir. Bu sebeple internetten satacağınız her ürünü faturasını ödeyebileceğiniz bir şirketinizin olması gerekir. Şirket statüsü önemli değildir. Şahıs, anonim ya da limited şirket olarak internetten satış gerçekleştirebilirsiniz. Şirket sahibi olmadan ve faturalandırma yapmadan internetten satış yapmak ileride hukuksal cezalar ile karşı karşıya kalmanıza sebebiyet verebilmektedir.



Ürün Tedariğinizi Önceden Planlamalısınız

Sanal ortamda satış gerçekleştirmeden önce pazarlayacağınız ürünlerin planlamasını iyi yapmanız gerekir. E-ticaret sitesi açtıktan sonra çeşitli çalışmalar ile sitelerinize kullanıcı sağlarsınız. Bu kullanıcılar için yapmış olduğunuz ücretli ya da ücretsiz çalışmaların boşa gitmemesi için ürün tedarik edeceğiniz frimanın alt yapısına dikkat etmelisiniz. Aksi taktirde stoklarda bulunamayan ancak o ürünü almak isteyen tüketicilerin isteklerini karşılayamazsınız.

Site Tasarımınıza Ayrı Bir Önem Vermelisiniz

Sitenize gelecek olan kullanıcıların alışveriş yapmadan önce sitenin güvenilir olup olmadığına dikkat ettiklerini unutmayınız. Bir sitenin güvenilir olmasını sağlayan en büyük etken site tasarımınızın kalitesi ve şıklığıdır. Bu sebeple kendi istekleriniz ve sektörünüze hitap edecek bir şekilde bir tasarım yapmanız sitenizde tereddütler yüzünden alışverişin tamamlanmasının önüne geçecektir.

Sitenizde ve Sunucularınızda Bulunan Güvenlik Önlemleri

E-ticaret sitelerinde oldukça yüklü miktarda para akışı gerçekleşmektedir. Bu sebeple hem sunucu bazlı hem de site bazlı güvenlik önlemlerinin alınması ciddi manada önem sarf etmektedir. Örnek olarak sunucularınızda saldırı ve tehditlere karşı önlem alabilen Firewall ve IPS-IDS güvenlik sistemlerininin, RAID5 yedekleme sistemlerinin ve sitelerinizin özellikle ödeme sayfalarında 128 ya da 256bit SSl şifreleme sistemlerinin var olması önemlidir. Bu sistemlerin kullanılması ve aynı zamanda sitenize gelecek kullanıcılara aktarılması büyük önem taşımaktadır.



Online Destek ve İletişim Alanları

Sitenize gelecek olan müşterilerinize vereceğiniz hizmet satışlarınızı etkileyecek olan en büyük etkenlerden bir tanesidir. Bu sebeple site üzerinde online destek alanları ve iletişim sayfanızda arandığında sizlere ulaşabilecekleri bir telefon numarasının olması çok önemlidir. İnternetten ürün satın alan tüketiciler, karşılarında, kendileri ile canlı ilgilenebilecek bir kişinin olmasına çok dikkat etmektedirler. Hatta ürün satın almadan önce bir çok müşteri telefon ile görüşmeyi tercih ederler. E-ticaret siteleri 7/24 açık kalan sitelerdir bu sebeple 7/24 destek verebileceğiniz bir ekibin oluşturulması önemlidir.

En Çok Kullanılacak Olan Firma Kargolar

E-ticaret sitesi açtığınızda sadece bulunduğunuz bölgedeki yerel tüketicilere değil tüm Türkiye'deki hatta imkanınız var ise tüm dünyadaki kullanıcılara hitap etmeniz gerekecektir. Onlara ürün gönderimi yapabilmeniz için ise bir kargo firması ile anlaşma yapmanız gerekmektedir. Herhangi bir kargo firması ile e-ticaret ürün gönderiminiz için yazılı sözleşme yaparak çalışmanız gerekecektir. Kargo firmalarına tek tek ürünleri sizin götürmenize gerek bulunmamaktadır. Onlar ürününüzü kargolamak için işletmenize kadar geleceklerdir.

E-ticaret Sitelerinde Kullanılan Ödeme Yöntemleri



E-ticaret sitelerinde en çok kullanılan ödeme yöntemleri sırası ile kredi kartı, havale, eft, mobil ödemedir. Kredi kartı ile ödeme alabilmeniz için bankalara şirketiniz adına sanal pos başvurusu yapmanız gerekmektedir. Sanal pos başvurusunda şirketiniz ve e-ticaret sitenizin bilgileri istenmektedir. Bankalar dışında sanal poslarını bazı kriterlere uygun olacak şekilde kullanmanızı sağlayan firmalarda bulunmaktadır. Bu firmalara da uygun gördüğünüz taktirde başvuru da bulunabilirsiniz. Türkiye'de en çok kullanılanları ise sırası ile paynet, payu, paypal, ipara online ödeme sistemleridir. Mobil ödeme alabilmek için GSM operatörlerinin bayileri ile irtibata geçilebilir. Havale-eft ile ödeme alabilmeniz için şirketiniz adına bir banka hesabı açtırmanız yeterli olacaktır.

Sanal Pos Başvurusunda Bankalar Neye Bakar

Sanal pos başvurusu yapmadan önce bazı kriterlere uymanız gerekmektedir. E-ticaret siteniz hazır olmalı ve içerisinde satacağınız ürünlerin en azından bir kısmının eklenmiş olması gerekir. Ürünü satın al butonuna basıldığında siteniz ödeme sayfasına yönlendirilebilmeli ve bu yönlendirilen ödeme sayfası 128bit ya da 256bit SSL şifreleme sistemleri ile korunuyor olmalıdır. Bunların dışında sitenizde üyelik sözleşmesi, mesafeli satış sözleşmesi ve iptal iade koşullarının mutlaka var olması gerekmektedir.

Domain, Hosting, Tasarım, E-ticaret Yazılımı

E-ticaret sitesi açabilmeniz için gerekli olanlar bir adet domain, domainin barındırılacağı hosting, tasarım ve e-ticaret yapabilmeniz için gerekli olan yazılımdır. Bu dörtlüyü teker teker kendiniz de yaptırabilir, ücretsiz olarak dağıtılan sistemleri kullanabilir ya da profesyonel e-ticaret paketleri ile çalışmayı tercih edebilirsiniz. Tercihiniz üçüncü şık ise profesyonel e-ticaret paketlerinin fiyatlarını ve sahip oldukları özellikleri görebilmek için buraya tıklayabilirsiniz. Profesyonel e-ticaret paketler internette ticaret yapabilmeniz için gereken bütün gereksinimleri bir araya getirmiş olan ve anahtar teslim bir şekilde sizlere sitenizi açarak sürekli destek alabileceğiniz paketlerdir.

Yukarıda anlatılanlar bir e-ticaret sitesi açmadan önce dikkat etmeniz gereken kriterlerdendi. Peki e-ticaret sitesi açtıktan sonra sitenize gelecek olan kullanacıları arttırabilmek ve paralel olarak satışlarda artış gözlemleyebilmek için hangi çalışmaları yapmanız gerekmektedir.



Hangi tarzda olursa olsun bir site açıldıktan sonra ilgilenilmediği taktirde o siteye kullanıcı çekmek imkansızdır. Arama motoru optimizasyonu, adwords reklamları, mail marketing yönetimi, sosyal medya çalışmaları ayrı bir özenle yapılmalıdır. Bunlarla birlikte blog, haber, forum sitelerinde de yer almak ve ürünlerin tanıtımlarını yapmak önemlidir. Bu bahsedilen konular hakkında arama motorlarında aratmalar yaparak ya da webmaster sitelerinde yapacağınız araştırmalar sonucu bilgi sahibi olabilirsiniz.

Not: Konu e-ticarete yeni başlayacak olan işletmeler ve girişimciler için zamanla güncellenecektir.
Alperenler

kişi bu mesajı beğendi.

googleasistan
reklam

danqer danqer Ali Dursun Kullanıcı
  • Üyelik 29.11.2013
  • Yaş/Cinsiyet 30 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum Bursa
  • Ad Soyad A** D**
  • Mesajlar 661
  • Beğeniler 0 / 71
  • Ticaret 10, (%100)
paylaşımınız için teşekkürler
 

 

Alperenler Alperenler ReiS Kullanıcı
  • Üyelik 02.05.2016
  • Yaş/Cinsiyet 38 / E
  • Meslek Satış Temsilcisi
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad T** Ç**
  • Mesajlar 617
  • Beğeniler 181 / 157
  • Ticaret 9, (%100)
Gerçekten Çok Güzel Anlatım Olmuş, Elinize Yüreğinize Sağlık
 

 

wmaraci
wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al