WordPress, herkes tarafından geliştirilebilen, kodlama bilgisi gerekmeden sitenizi yönetebileceğiniz bir içerik yönetim platformudur. Haber, blog, magazin, bilgi, e-ticaret, firma siteleri için uygundur.

Ancak ve ancak Wordpres nedir sorusuna tam olarak cevap vermiş değiliz. Milyonlarca kullanıcısı ve geliştiricisi olduğundan dolayı çok kapsamlıdır.

Peki WordPress tam olarak nedir? WordPress nasıl kurulur ? Ne işe yarar? Nasıl kurulur? Gelin bu sorulara beraber cevap verelim.

WordPress Nedir?

WordPress, kullanımı kolay, türkçe arayüzü ve milyonlarca kullanıcıya sahip, php programlama dili ile yazılmış, ücretsiz bir içerik yönetim sistemi ve blog yazılımıdır.

İnternet sitesi açmak için kullanmanız gereken alt yapı vardır. Bu altyapı, sitenizde kullanacak olduğunuz yazılımdır. WordPress’te bir altyapıdır. Şu anda benim kullandığım altyapı da wordpresstir. Tüm dünyadaki internet sitelerinin %30’u wordress kullanmaktadır. İçerisinde binlerce ücretsiz tasarımlar bulunur ve kolaylıkla düzenlenebilir.

İsteğe göre özel yazılım kullanılabilir fakat maliyet ve bilgi gerektiren bir iştir. Çünkü özel olacağı için sorunlarınızı ya siz ya da yapan kişi çözebilir. Fakat bilinen alt yapılar kullanıldığında, yaşayacağınız her sorunlar daha önce yaşanmış olacaktır. Dolayısıyla internet üzerinden yüzlerce kaynak ile kimseye ihtiyaç duymadan sitenizi yönetebilirsiniz.

WordPress Ne İşe Yarar ?

WordPress sayesinde kod bilgisi olmadan blog yazarı olabilirsiniz. Binlerce ücretsiz tasarım kullanabilir, logonuzu, içeriklerinizi düzenleyebilirsiniz.

WordPress ilk başlarda blog yazılımı olarak kullanılıyordu. Fakat yapımcıları ve internet dünyasındaki büyük bir gelişim ve destek ile WordPress’i genişlettiler. Artık kurumsal bir firma haline geldi. Milyonlarca kullanıcıya ulaştı. İlk amacı olan blog ‘dan ziyade, artık bir çok amaç ile kullanılabiliyor.

Ek olarak, ücretsiz eklentiler sayesinde işlemlerinizi basit şekilde halledebilirsiniz. Örneğin en çok tıklanan sayfalarınızı sitenizin bir kısmına ekleyebilir, sosyal medya paylaşım butonlarını kolaylıkla ekleyebilirsiniz.

Herkesin üye olacağı bir site açabilirsiniz. Örneğin yemek tariflerini paylaşmak isteyenler için, herkese açık bir site açabilirsiniz.

WordPress İle Neler Yapılır ?

Bir internet sitesi kurma gibi derdiniz varsa, wordpress tam size göre. WordPress ile blog sitesi açabilirsiniz. İnternet üzerinden yüzlerce ücretsiz tasarım kullanarak güncel haber yayını yapabilirsiniz.

Birbirinden değişik tasarımlar ile haber sitesine sahip olabilirsiniz. Yazar sayfaları sayesinde sitenize yazar alabilirsiniz.

WordPress ile artık e-ticaret sitesi dahi açabilirsiniz. Çeşitli eklentiler sayesinde wordpress altyapısıyla internetten satış yapabilirsiniz. Kurumsal siteler ve bir çok kategoride web sitesi kurma işlemi yapabilirsiniz.

WordPress Avantajları

WordPress’in en avantajlı yanlarından biri güvenli olmasıdır. Güncellemeler ile halen iyileştirilmektedir. Özel yazılım yazmak aslında kolay bir iş değildir. Her firma, hatta internetten videolar izleyenler bile, sizin için yazılım hazırlayabilir. Fakat işin arkasında kurcalanmayan konu güvenliktir. Çünkü günümüzde güvenlik başka bir sektör haline gelmiştir.

Siber Güvenlik olarak ayrılan sektörde, ülke olarak deneyimli insanlara yeterli sayıda maalesef sahip değiliz. Dolayısıyla özel bir yazılım yaptırmak istiyorsanız güvenlik kısmını unutmayın.

Ek olarak milyonlarca kullanıcısı sayesinde, her türlü sorunlarınız için internette kaynaklar mevcuttur. Hatta sizler için wordpress konulu bir çok içerik hazırlıyorum.

WordPress Avantajlarını liste haline getirecek olursak;


  • Güvenlik

  • Kullanışlı

  • Türkçe

  • Rehber için bir çok kaynak

  • Güncel



WordPress Nası Kurulur ?

WordPress kurulumu artık otomatik yapılıyor, nasıl mı? Barındırma hizmeti veren firmalar, yani hosting sağlayıcıları, kullanıcı dostu yönetim yazılımları kullanıyorlar. Bu yazılımlar sayesinde wordpress kurulumu tek tıkla gerçekleşiyor. Gelin aşamalı bir şekilde anlatalım. Dilerseniz detaylı şekilde internet sitesi kurma adlı sayfamı okuyarak rehber edinebilirsiniz.



Ekranda görülen kısım, aldığımız linux işletim sistemli hosting paketlerinin yönetim paneli olan cpanel’dir. Cpnale kullanıcı dostu tasarımı ile işlerimizi oldukça kolaylaştırır. Hosting aldığımız yerin bize mail yoluyla vermiş olduğu bilgiler ile, yönetim panelimize giriş yapıyoruz.



Ardından sayfanın en altında hazır kurulumlar kısmında wordpress’i seçiyoruz.



Daha sonra ‘Install Now’ butonuna tıklıyoruz.



Buradan Gerekli bilgileri Dolduruyoruz. Dikkat etmemiz gereken noktalar var.

Site name:İnternet sitenizin başlığı
Site description:İnternet sitenizin açıklaması.
Admin Username:Wordpress yönetim paneline giriş yaparken kullanılacak isim.
Admin password:Giriş Yaparken kullanacağınız şifre.

Bu bilgileri kesinlikle unutmayınız. Yoksa wordpress’i silip tekrar yüklemek zorunda kabilirsiniz.

WordPress nedir nasıl kurulur gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Umarım sizde kendi internet sitesi kurma çözümlerinizi gerçekleştirirsiniz. İçeriğimizi sosyal mecralarda paylaşarak bize destek olabilirsiniz 🙂 .
Kaynak: https://dijitalpazarlamadunyasi.com/wordpress-nedir-nasil-kurulur/