Windows 7'de gizli bu 40 komut ile yapabileklerinizi görünce şaşıracaksınız...
Windows, size gösterdiği işlevlerinden aslında çok daha fazlasına sahip. Eğer tüm işlevlere erişmek istiyorsanız, komut satırına inmeniz gerekiyor. Ancak korkmanıza gerek yok, bu komutların bir çoğu size nasıl kullanılacağı konusunda yardımcı oluyor veya grafiksel bir arayüz sunuyor.
Windows arayüzü olmadan işlerimizi yapmamız şüphesiz oldukça zor ve hatta imkansız. Ancak zaman zaman hızlıca IP adresinizi öğrenmeniz, hızlıca dosya kopyalamanız, sürücüleriniz hakkında bilgi edinmeniz gerekebilir.
40. cmd
Komut satırını başlatmak için yazmanız gereken komut, oldukça basit. Başlat menüsünü açın, arama alanında cmd yazın ve Enter'a basın.
Bazı sistem komutlarını çalıştırmak için yönetici izinlerine ihtiyacınız olabilir. Bunun için cmd yazdıktan sonra CTRL+SHIFT tuşlarını basılı tutarken Enter'a basın.
39. reg
Reg komutu sayesinde Windows Kayıt Defterine her zaman ulaşabilirsiniz. Örneğin reg save komutuyla bir kayıt defteri anahtarını kolaylıkla dosyaya yazabilir, daha sonra restore komutuyla geri yükleyebilirsiniz.
38. mmc
Bu komut, Windows'un yönetim panelini başlatacaktır. Grafik arayüzü kullanarak kendi araçlarınızdan oluşan bir konsol meydana getirebilirsiniz.
37. assoc
Hangi dosya türünün hangi programla açıldığını bilmek mi istiyorsunuz? assoc komutu bu sorunuzu cevaplıyor.
36. chkntfs
Chkntfs, Windows bir dahaki sistem açılışı için diski denetlemeyi planladığında size zamandan kazandırabilir.
Örneğin chkntfs c: yazarak bir sürücünün bir sonraki başlangıçta hatalara karşı taranıp taranmayacağını görebilir, eğer taranacaksa bunu chkntfs /Cv: yazarak iptal edebilirsiniz.
35. color
Konsol ile çalışmayı seviyorsanız, bu komuta ihtiyacınız olacak. Color komutu ile yazıtipi ve arkaplan rengini kolaylıkla ayarlayabilirsiniz. Örneğin color 9 yazarak yazı tipi rengini koyu mavi yapabilirsiniz.
34. convert
Bir sürücünün dosya sistemini FAT32'den NTFS'ye çevirmek için convert komutunu kullanabilirsiniz. Örneğin G sürücüsünü NTFS'ye dönüştürmek için convert g: /fs:ntfs yazın.
33. psr
Anlamadığınız bir Windows sorunuyla mı karşı karşıyasınız? Sorunun adımlarını kaydederek bu konuda uzman olarak bir arkadaşınıza gönderin. Bunun için ihtiyacınız olan aracı psr komutunu vererek çalıştırabilirsiniz.
32. driverquery
Bir cihazınız düzgün çalışmıyorsa, sorunun kaynağı sürücünüz olabilir. Driverquery ile yüklü olan tüm sürücülerin bir listesini görebilirsiniz.
31. fsutil
Fsutil, çok güçlü bir dosya sistemi aracını parmaklarınızın ucuna getiriyor. Örneğin NTFS'nin tam olarak hangi sürümünü kullandığınızı öğrenmek istiyorsanız, fsutil fsinfo ntfsinfo c: yazın.
30. label
C: sürücünüzün etiketini hızlıca değiştirmek için label komutunu kullanabilirsiniz. Komutu çalıştırdığınızda birim adını girmeniz istenecektir.
29. net share
Bilgisayarınızda hangi klasörler paylaşımlı? net share komutu bu sorunun cevabını size verecektir.
28. tasklist
tasklist komutu ile şu an çalışmakta olan tüm görevlerin bir listesini görebilirsiniz.
27. taskkill
tasklist komutuyla elde ettiğiniz işlem listesinde kapatmak istediğiniz işlemin "pid" numarasını kullanarak bir işlemi kapatmanız mümkün. Bunun için taskkill komutunu /pid parametresiyle beraber kullanın.
26. net use
net use komutu ile paylaşımları sürücü harflerine bağlayabirsiniz.
25. ping
Ping komutu ie br web adresine erişilip erişilmediğini denetleyebilirsiniz.
24. pathping
Bir bilgisayara ping komutu ile erişemediğinizde, kaynaktan hedefe tüm noktaları gösteren pathping komutunu kullanabilirsiniz.
23. tracert
Ping ve pathping'in ardından sorun giderme için kullabileceğiniz üçüncü bir komut var: tracert. Bu komut ile belirli bir adrese her adımda ne kadar sürede erişilebildiğini görebilirsiniz.
22. systeminfo
Bilgisayarınızda bulunan donanım ve yazılımların bir listesini komut satından, detaylı olarak görebilirsiniz. Çıktıyı bir metin dosyasına aktararak PC ekipmanınızın bir günlüğünü saklayabilirsiniz.
Örneğin: systeminfo > sistem.txt
21. devmgmt
Aygıt Yöneticisi'ni açmak için öncelikle denetim masasına gitmeniz ve birkaç adımı daha izlemeniz gerekiyor. Ancak devmgmt komutu ile onu bir kerede açabilirsiniz.
20. compmgmt
Bilgisayar Yönetimi'ni hızla açmak için compmgmt komutunu kullanabilirsiniz.
19. diskmgmt
Sabit disk ayarlarını kurcalamak istiyorsanız, diskmgmt komtuyla direkt olarak Disk Yönetimi'ni açabilirsiniz.
18. gpedit
Grup İlkesi Düzenleyici, çok sayıda kullanıcıya farklı izinler atamak isteyen kurumların oldukça işine yarayabilir. Araç yardımıyla yerel PC'de kullanılan ilkeleri de düzenlemek mümkün.
17. secpol
secpol komutu ile bilgisayarınızın yerel güvenlik ilkelerine ulaşabilirsiniz.
16. eventvwr
Windows herhangi bir şey olduğunda bunu bir olay olarak günlüğe kaydeder. Olay Görüntüleyici ise bu kayıtları size göstermeye yarar. Olay Görüntüleyi'yi eventvwr komutuyla açabilirsiniz.
15. wf
Windows'un Güvenlik Duvarı, aslında oldukça sıkı bir güvenlik sağlayabiliyor. Tek sorun, varsayılan ayarların biraz gevşek olması. wf komutu ile yazılımın gelişmiş ayarlarına ulaşabilirsiniz.
14. msiexec
MSI paketlerini üzerlerine çift tıklayarak yüklemeniz mümkün. Ancak msiexec komutu ile daha fazla ince ayar yapabilirsiniz. örneğin /quiet parametresi ile yüklemeyi arka planda yapabilirsiniz.
13. regedit
Windows kullanıcılarının bilmesi gereken klasik araç Kayıt Defteri'ni regedit komutuyla başlatabilirsiniz.
12. defrag
Diskinizi herhangi bir grafiksel arayüz olmadan da birleştirebilirsiniz. Örneğin C sürücüsünü birleştirmek için defrag c: komutunu verin.
11. dfrgui
Diskinizi grafiksel bir arayüz ile birleştirmek isterseniz, Disk Birleştiricisi'nin bu sürümünü dfrgui komutu ile başlatabilirsiniz.
10. displayswitch
displayswitch komutu ile komut satırından ekranlarınız arasında geçiş yapabilirsiniz.
9. winsat
Windows'unuzun ne kadar güçlü olduğunu biliyor musunuz? Bu araçla sabit disk gibi bileşenleriniz tek tek sınayabilirsiniz.
8. mblctr
Bir laptop kullanıyorsanız, mblctr komutu ile ses düzeyi, ağ bağlantısı durumu, ekran parlaklığı gibi ayarları önünüze getiren Windows Mobility Center'a mblctr komutuyla ulaşabilirsiniz.
7. ipconfig
ipconfig ile size bir IP adresi atanıp atanmadığını görebilirsiniz.
6. msinfo32
Sisteminizde tam olarak hangi donanım ve yazılımların bulunduğunu bilmek istiyorsanız, bu komut çok işinize yarayacak.
5. presentationsettings
Bir sunum yapacaksınız ve Windows'un sistem mesajlarını ve uyku moduna girmesini engellemek istiyorsunuz. Bu durumda presentationsettings komutunu vererek gerekli ayarları yapabilirsiniz.
Not: Komut sadece laptop'larda çalışıyor.
4. winver
Windows 7'ni hangi yapısını kullanıyorsunuz? winver komutu bunu size bildirecek.
3. chkdsk
Dosya sistemindeki hataları chkdsk komutuyla onarabilirsiniz.
2. netstat
Şu an hangi ağ bağlantıları açık durumda? Bunu netstat komutuyla ortaya çıkarabilirsiniz. netstat -a komutu ise tüm bağlantıları ve dinleme bağlantı noktalarını listeler.
1. robocopy
Dosyaları Windows Gezgini ile kopyalamak oldukça kolay olabilir. Ancak karmaşık kopyalama projeleriniz varsa, robocopy'ye ihtiyacınız olacaktır.
[FONT=Comic Sans MS]
chip[/FONT]