Merhaba arkadaşlar, bildiğiniz gibi genelde USB disklerden veya başka yollarla bulaşan bir Autorun virüsü neredeyse hepimizin başına bela olmuştur. Yaşadığım deneyim ve tecrübelerim sonucu bu yazıyı derledim ve Autorun virüsünü ortadan kaldırmak, bir daha bulaşmasını engellemek için gerekli olan tüyoları sizinle paylaştım, Aşağıdaki adımları sırasıyla uygulayarak Autorun.inf veya diğer bilindik adıyla Autorun virüsünden kolayca kurtulabilir ve önlem alabilirsiniz. Buyrun bu adımları takip edin;

1.Adım: Sanal Bilgisayar veya Güvenli Mod




XP ve diğer Windows kullanıcılarının bildiği gibi Windows sürümlerinde güvenli mod seçeneği ile bilgisayar başlatılabiliyor. Güvenli modla veya sanal bilgisayar aracılığıyla bilgisayarı açtıktan sonra USB’yi (veya sabit diskteki autorun.inf virüsünü silmek istiyorsanız hiçbir şey takmadan) bilgisayara takın. Bunun ardından bilgisayarım klasörüne girin ve “ÇİFT TIKLAMADAN” sağ tıklayıp USB’nin veya sabit diskinizin içerisini açın. Gizli dosya şeklindeyse gizli dosyaları göster seçeneğini denetim masasından aktifleştirerek normal modda bilgisayardan silinmeyen autorun.inf virüsünü silin. Böylece bilgisayarınızı yeniden başlatarak otomatik çalıştırma yani autorun.inf virüsünü silebilirsiniz.

2.Adım: Dosyalara ve Klasörlere Asla Çift Tıklamayın



Çift tıklama alışkanlığınızı yavaşça ortadan kaldırmanızı tavsiye ediyorum. Bildiğiniz gibi autorun virüsü, virüsün bulunduğu dizine çift tıklamayla otomatik olarak virüslü dosyaya çalışma emrini veriyor ve zararlı yazılım sizin haberiniz bile olmadan arka planda çalışmaya başlıyor. Sağ tıklayıp “Aç” seçeneği kullanmanız ise bu durumu ortadan kaldıracaktır. Bu yöntemi kullanarak autorun.inf virüsünün bilgisayarınıza bulaşmasını engelleyebilirsiniz.

3.Adım: Güncel Bir Antivirüs Yazılımı Kullanın



Lisanslı ve ücretsiz fark etmez bir Antivirüs programını kullanmak en önemli şart. Haberiniz olmadığı veya dalgın anınıza denk geldiği zamanlarda bu autorun.inf virüsünü çalıştırmış olsanız bile Antivirüs yazılımına göre size uyarı gelecektir. Ben tavsiye olarak Avast ve Avira antivirüs yazılımlarının en son sürümlerini bilgisayarınıza yükleyip kullanmanızı tavsiye ediyorum. Tercihinize göre seçeceğiniz antivirüs programınızı değiştirebilirsiniz. Yazım bu kadar bir sonraki makalemde görüşmek üzere.

KAYNAK | DAHA FAZLASI