Evet sevgili arkadaşlar bugün bilgisayar güvenliği hakkında birşeyler yazayım dedim. Sanal alemde her geçen gün yeni türde virüs kodlanıyor ve kısa sürede binlerde hatta milyonlarca kişiye ulaşmayı başarıyor.Bir çok virüs türü var bazıları sadece sistemi yavaşlatıyor bazıları ise sizin kişisel bilgilerinizide çalıyor. Bu tür virüsler Stealer, Keylogger Ve Rat olarak 3e ayrılıyor. Stealer ve keyloggerın çalışma mantığı genelllikle aynıdır. Stealer genele php dosyasına aktarır bilgileri keyloggerlar ise mail yolu ile yada ftpye txt dosyası olarak kaydeder bilgilerinizi. Rat (Remote Admin Tool) ise bilgisayarınızda anlık ekran görüntüsü alabilir, webcaminiz var ise görüntüleyebilir, istediği komutları çalıştırabilir ve bir çok şey yapabilir.Birde bu virüsleri antivirüslerden kaçırma olayı var crypter, binder gibi araçlar ile virüsleri antivirüslerden kaçırabiliyorlar. Bu konuda en kolay geçilen antivirüs Nod32 en zorlarından biride Avira. Tabii sadece antivirüs ile bilgisayarınız güven altında olmaz eğer karşıdaki işi biliyorsa her antivirüsü geçebilir neticede. Bunun için firewall programı ve malware programı kullanmanızda gerekli.

Avira Antivirüs, Emsisoft Anti Malware, Comodo Firewall üçlüsü bilgisayarınızı daha güvenli hale getirecektir.

Antivirüs programı kurmanın yanında önemli işlerinizi sanal işletim sistemlerine Linux tabanlı işletim sistemi kurarakta yapabilirsiniz. Mesela bankacılık işlemlerinizi Linux ubuntuyu kurup gönül rahatlığı ile halledebilirsiniz yada internetten alışveriş yaparken kullanabilirsiniz.

İndirdiğiniz dosyayı https://www.virustotal.com/ veya http://virusscan.jotti.org/tr sitelerinde taratırsanız dosya antivirüs şirketlerine incelenmek üzere gönderilir. İleride aynı crypter ile fudlanmış başka bir dosya indirdiğinizde antivirüsünüz güncel ise o dosyayı tanır ve uyarı verir.
kaynak