sewkii bazı temalar var mesela bir kez satın aldığınızda birden fazla sitenizde kullandığınızda bir hata veya lisans iptali gibi durumlarla karşılaşmıyorsunuz. Newspaper’da öyle mi bilmiyorum kullanıcısı değilim ama aldığım Themeforest temalarında bu durum böyleydi genelde. Haliyle böyle olunca bu tür temaları bedava biryerden bulanlar veya satın alanlar özelden vs kullanıcılara ulaşıp satmak istiyor. Bunları görerek doğrudan warez sitelerden tema indirip satmaya çalışanlar da türüyor ayrıca. Virustotal gibi sitelerde virüs testinde bir şey görünmeyince virüs yok diye düşünülüyor. Her iki satıcı örneğinden hangisini tercih ederseniz edin hatalı karar almış olursunuz. Bunu geliştiricinin hakkıdır vs konularına girmedeb söylüyorum. Yani herkesin vicdanı kendisine olduğu için işin o boyutuna girmek istemiyorum.
Peki niye hatalı tercih olur derseniz temalarda virüs olup olmadığı meçhul ve bunu anlamanız da zor. Zaten ucuza satın aldığınız bu tür toplu tema satan sitelere gidip; “50 liraya bu temayı sizden alacağım ama satın aldıktan sonra orjinal temayı indirip bana gönderdiğinize dair ekran kaydı istiyorum” dediğiniz an bunu yapamazlar zaten. Çünkü onlar da bu temaları kendisi satın almıyor, kendileri gibi GPL yalanıyla dağıtan yerlerden indiriyorlar. Özellikle Wordpress’e yeni başlayan kullanıcıları aldatıp paralarına konmak için yapılan bir yöntem.
İkincisi ise oralardan alınan temalar adına destek ve güncelleme almak başlı başına sorun olur. 59 dolara tema alındığında zaten güncelleme ve destek için bu kadar para ödeniyor. Bunlar olmadan o temaları zaten 15-20 dolara satmasını onlar da bilirler. Kısacası sahekarlığın kılıf bulmuş hali.
Bütçe ayırmak istemiyorsanız, onun yerine gidin Neve, OceanWP gibi hem hız hem SEO yönünden zaten Themeforest temalarının pek çoğundan iyi olan ücretsiz temaları kullanın. Emin olun bu temalar kullanılırsa Google, newspaper kullanan bir site ile sizi asla ama asla ayırmaz. Onu daha üst sıralara çıkarmaz. Yani temadan dolayı yapmaz bunu. Kazanç sağladığınızda da gidip lisans alarak daha fazla özelliğe erişebilirsiniz.
Hiçbir zaman ödeme yapmak istemyorsanız Elementor’un Hello temasını kullanın. Yanına da Elementor + Elementor’un özelliklerini artıran eklentilerden birini ekleyerek siteyi A’dan Z’ye keyfinize göre ayarlayın. Hiçbirisi için kod bilmeye de gerek yok. Bu saydıklarımın tamamı inanın Themeforest’dan 60-70 dolara aldığınız bir temadan ne SEO ne hız yönünden geri kalmaz asla! Hatta Neve veya OceanWp, Kadence temalarının Themeforest’in yüzde 99’undan daha iyi olduğunu bile bunca yıllık tecrübeme göre rahatlıkla söyleyebilirim.