WordPress kullanım açısından pratik ve kendisini özelleştirmeye imkan vermesi sayesinde her geçen gün popülerliğini ve kullanıcı sayısını artırıyor. WordPress bir blog alt yapısı olarak kurulmuş olsa da, şu anda en kapsamlı bir içerik yönetim sistemine dönüşmüştür. WordPress’i farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde kullanabilmek için eklenti (plugin) yapısının önemi büyük ve dikkat edilmesi gerekmektedir.

Şu anda WordPress’in eklenti sayfasında 25 binin üzerinde eklenti bulunmaktadır ama gerçekten faydalı ve etkili olanların sayısı çok daha azdır. Tek sorun size uygun olanların hangileri olduğuna karar verebilmek. FPAJANS olarak bu sorunu gidermek için tüm bu eklentiler arasında en popüler, en iyi ve blog veya diğer amaçlı siteleriniz için gerekli olan eklentileri seçmiş ve bunları bir infografik olarak derledik.



WordPress kullanım açısından pratik ve kendisini özelleştirmeye imkan vermesi sayesinde her geçen gün popülerliğini ve kullanıcı sayısını artırıyor. WordPress bir blog alt yapısı olarak kurulmuş olsa da, şu anda en kapsamlı bir içerik yönetim sistemine dönüşmüştür. WordPress’i farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek şekilde kullanabilmek için eklenti (plugin) yapısının önemi büyük ve dikkat edilmesi gerekmektedir.

Şu anda WordPress’in eklenti sayfasında 25 binin üzerinde eklenti bulunmaktadır ama gerçekten faydalı ve etkili olanların sayısı çok daha azdır. Tek sorun size uygun olanların hangileri olduğuna karar verebilmek. FPAJANS olarak bu sorunu gidermek için tüm bu eklentiler arasında en popüler, en iyi ve blog veya diğer amaçlı siteleriniz için gerekli olan eklentileri seçmiş ve bunları bir infografik olarak derledik.


Wordpress Güvenlik Eklentileri

Login LockDown
Login LockDown eklentisi, WordPress yönetim panelinize yapılacak olan giriş denemelerini engelliyor. Admin panelinize şifre denemeleri yaparak giriş yapmaya çalışan bot veya kişileri kısıtlar. Eklentiyi etkinleştirdikten sonra, belirleyeceğiniz hatalı giriş denemesinden sonra ilgili ip adresini yine belirleyeceğiniz süre boyunca banlıyor.

Ayrıca, giriş panelinde hatalı giriş yaptıktan sonra verilen hata mesajını da kapatarak botlara karşı önlem de almanız mümkün.

Secure WordPress
Secure WordPress, WordPress’te temel güvenlik önlemlerini almanızı sağlıyor.
Sağladığı güvenlik önlemlerinden bazıları:

Temanızdaki WordPress versiyonunu siler.
Tema güncelleme bilgilerini siler.
Yönetici hakkına sahip olmayan kullanıcılar için yönetim panelinde versiyon bilgilerini siler.
Eklenti ve çekirdek güncelleme loglarına erişimi engeller.
Windows Live Writer ile uzaktan erişimi engeller.

WordPress Firewall
WordPress Firewall, tıpkı bir güvenlik duvarı gibi WordPress’te açık yarabilecek olan URL yönlendirme hatalarını ve izinsiz erişimleri engelliyor. Bilinen saldırı yöntemlerini de engelleyen eklentinin yapımcısı, bloggerların gece rahat uyuyabilmesi amacıyla bu eklentiyi yazdığını söylüyor.

DBC Backup
DBC Backup eklentisi, belirlediğiniz gün ve saatlerde veritabanınızın yedeğini almanızı sağlayan bir eklenti. Ayrıca eski yedekleri silmesini de sağlayabilirsiniz. Yedeklerin alınacağı klasöre dışarıdan erişimi kapatarak veritabanınızın güvenliğini de sağlıyor.

Eklenti ayarlarında, yedeklerin kayıt edileceği klasörün path’ini(sunucudaki klasör yolu) belirtmeniz gerekiyor. Bunu öğrenebilmek için aşağıdaki örnek php dosyasını indirin, sunucunuzda veritabanı yedeklerini saklayacağınız klasöre atın ve çalıştırın. Klasör yolunu göreceksiniz, bu klasör yolunu eklenti seçeneklerinize kayıt ettikten sonra bu dosyayı silmeyi unutmayın.

Örnek path.php dosyasını buradan indirebilirsiniz.

WP Security Scan

WordPress kurulumunuzdaki olası güvenlik açıklarını tarayan ve size bu açıkları kapatmanız için öneri ve araçlar sunan bir eklenti. Veritabanı öneki(prefix), yönetici kullanıcı adı (admin olmamalı, veritabanında değiştiriliyor) ve sunucudaki dosyalarınızın erişim izinleri hakkında öneriler sunuyor.

Login Encryption
Oturumda girişi şifreleyen bir güvenlik eklentisidir. Oturum açma işlemini şifreleme ve güvenliğini sağlama için DES ve RSA’nın komplex bir karışımını kullanır.

Antivirus
Antivirus web sitenizin botlara, virüslere ve diğer zararlılara karşı güvende olması için size yardımcı olan en popüler ve faydalı güvenlik eklentisidir.
500 bin’e yakın kullanıcı ile wp ANTİVİRUS eklentisi bu konuda size büyük bir kolaylık sağlayacaktır. İstediğiniz zaman aralıklarında yapacağınız, süreli bir virüs taraması ile sitenizi oluşabilecek bir çok zararlı unsurdan kolaylıkla korunmuş olursunuz.

Bad Behavior

İstenmeyen spam’lar ile mücadele etmenize yardımcı olan en iyi ve gerekli güvenlik eklentilerden biridir. Sadece web sitenize gelen spam mesajları değil; bunun yanın da blogunuzaerişimi sınırlamak için de kullanılmaktadır. Böylece web sitenize tehdit oluşturan kişilerin web sitenize erişimini engelleyebilmektedir.

Block Bad Queries
Bu eklenti sunucu ve WordPress web sitesi arasındaki tüm zararlı sorguları engellemektedir. Eklenti, çok uzun istek dizeleri ya da diğer şüpheli sorgularda arka planda çalışır ve şüpheli saldırılara karşı sitenizi korumanıza yardımcı olur.

En İyi WordPress Seo Eklentileri

All In One Seo Pack
En çok kullanılan ve bilinen wordpress seo eklentisi , bu eklenti ile konuların , sayfaların , etiketlerin title ve meta taglarını kontrol edebilir istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Bu eklenti kurulduğu zaman konu eklerken konular ile alakalı title ve meta tag girmeniz için yeni bir bölüm oluşturur. Bu eklentiyi her bloğa kurmanızı tavsiye ederim.

TGFI.Net Seo
WordPress bloğunuzda sayfaların title ve meta taglarını kontrol etmenize yardımcı seo eklentisi , üstte verdiğim eklentiye alternatif fakat ona göre zayıf bir eklenti.

Simple Tags
Yazınıza etiket eklerken , benzer ve ilgi çekici etiketleri size sunan bir eklenti , bu özellik wordpress 2.7 versiyonundan sonraki versiyonlarda olan bir özellik ile benzerlik gösterse de bu eklenti ajax ile farklılık arayanlara duyurulur.

Google XML Sitamaps
Arama motorlarının istediği site haritalarını otomatik oluşturan bu eklenti sayesinden sitenizi daha hızlı indextebilirsiniz. Tavsiye ederim

Platinum SEO Plugin
Bu Seo eklentisi all in one seo ile aynı işi görmekte ve ona rakip olabilecek özelliklere sahip ekstra olarak permalinklerinizi (kalıcı bağlantılarınızı) değiştirmeniz durumunda, otomatik olarak 301 yönlendirmesi yapabiliyor.

Redirection
Bu eklenti ile bloğunuzu başka bir adrese yönlendirebilirsiniz , 301 kullanarak bloğunuzu başka bir adrese yönlendirir

Seo Smart Links
Blog içinde verilen linklerde “nofollow” etiketi ile “_blank” etiketi (yeni pencerede açmayı sağlar) gibi alternatiflerden faydalanmanızı sağlayan bir eklenti.

Seo Friendly Images
SEO Friendly Images Web sitenizdeki resimler için ALT ve TİTLE yazısı seo için önemli birimlerdendir.Özellikle ALT etiketinin girilmesi seo açısından çok önemlidir.Eğer bu değerler girilmedi ise SEO Friendly Images sizin için biçilmiş kaftan.

WordPress SEO by Yoast
WordPress SEO by Yoast teknik optimizasyon yönleriyle yardım dikkat çekerek, özellikleri geniş bir yelpaze sunmaktadır, aynı zamanda kaliteli içerik oluşturmanıza da yardımcı olmaktadır. Bu eklentinin en önemli özellikleri şunlardır: sayfa analizi, otomatik olarak meta etiketleri optimize etme ve ekleme, link öğeleri, XML site haritaları, RSS optimizasyon, .htaccess ve robots.txt dosyaları düzenleme, sosyal medya entegrasyon, fonksiyonları içeri ve dışarı aktarma, Google News SEO modülü vb.

SEO Ultimate
Bir başka SEO eklentilerinden biri de bazı güçlü özelliklere sahip olan SEO Ultimate eklentisidir. Bu eklenti size başlık etiketlerini, meta açıklamaları yeniden yazmanıza ve iç linkler için anchor text (çapa metin) oluşturmakta yardımcı olacaktır. Bazı gelişmiş özellikleri şunlardır: rich snippet oluşturma, yazar vurgulayıcı, link maske oluşturma, canonical URL’ler, 404 sayfası, kalıcı tweaker vb optimize özelliklerine sahiptir.

FV Simpler SEO Pack
FV Simpler SEO Pack eklentisi de diğer SEO eklentilerdeki gereksiz özellikleri kaldırmaktadır, örneğin arama motorları meta anahtar kelimeleri dikkate almaz, böyle özellikleri de FV Simpler SEO Pack eklentisi devre dışı bırakır. Bazen WordPress kullanıcıları makale oluştururken anahtar kelime etiketleri ve meta açıklama kısmına anahtar kelimeleri girmekte sıkıntı çekiyorlar. Bu eklenti de gelişmiş fonksiyonlarıyla sitenizi optimize etmenizde kolaylık sağlayacaktır.

Scribe for WordPress
Dayanıklı WordPress eklentilerinden biri de Scribe eklentisidir, içerik pazarlama araçları, optimizasyon ve etkileşim gibi hizmetleri sağlar. Bu eklentiyle sitenizin sosyal medya optimizasyon ayarlarını da yapabilirsiniz. Scribe eklentisinin en önemli özelliklerinden bir tanesi de yukarıdaki SEO eklentileriyle aynı anda çalışabilmektedir. (örneğin Yoast + Scribe gibi)

Sharebar
Sharebar eklentisi içeriklerinizi sosyal paylaşım sitelerinde paylaşmanızı sağlar, aynı zamanda sosyal imleme görevini de yapar.


Alttaki External Links eklentisi en önemli WordPress SEO eklentilerindendir, kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz


External Links
External Links eklentisi WordPress SEO eklentilerinden bir tanesidir. Maalesef birçok blog sitesi twitter, facebook gibi sosyal medya sitelerine dofollow çıkış linki vermektedir. Elbette birçoğunun bundan haberi yok. Örneğin, temanızda sosyal medya ayarları varsa, ve siz de adreslerinizi o kısma yazarsanız, sitenizden link çıkışı yapmış olacaksınız, bu da tabi ki sitenize zarardır. En iyisi bunları “nofollow”a çevirmektir. O zaman External Links eklentisini kullanabilirsiniz tıpkı benim yaptığım gibi.

Broken Link Checker (Kırık Bağlantı Bildirici)
Broken Links eklentisi yani Kırık Bağlantı bildirici eklentisi de sitenizdeki kırık bağlantıları tespit ederek size bildirir. Google ve birçok arama motorları maalesef kırık bağlantıları sevmez, bu yüzden bu eklentiyi kullanabilirsiniz.

Diğer Popüler ve En İyi WordPress Eklentileri


Akismet: Yorumların spam olup olmadığını kontrol etmeye yarayor ve yönetici ekranından bunların yönetilmesini sağlıyor.

Contact Form 7: Ajax tabanlı, CAPTCHA desteğine sahip bir iletişim formu eklentisi olan Contact Form 7, tek bir site üzerinde birden fazla iletişim formu oluşturmanıza da olanak sağlıyor.

NexGen Gallery: Eğer sitenizde fotoğraf galerisi kullanıyorsanız, NexGen Gallery çok işinize yarayabilecek bir eklenti. Galerilere toplu olarak resim yükleme, meta bilgilerini işleme, sıralamalarını ayarlama gibi pek çok işlemi kolayca yapmanızı sağlıyor.

WP Super Cache: Dinamik WordPress sitenizdeki sayfaların statik birer HTML’e dönüştüren eklenti, bu işlemin ardından ziyaretçilerinize PHP sayfası yerine HTML versiyonunu göstererek hem sayfaların daha hızlı yüklenmesini sağlıyor, hem de sunucu kaynaklarını daha verimli kullanmanıza yardımcı oluyor.

Google Analytics for WordPress: Sitenizin istatistiklerini Google Analytics ile ölçümlüyorsanız bu eklenti sayesnde Google Analytics’i sitenize en pratik şekilde entegre edebilirsiniz.

WP Touch: Mobil cihazların giderek yaygınlaşması ile birlikte WordPress sitelerin de sadece bilgisayarlarda görüntülenebilir olması yeterli olmamaya başladı. WP Touch var olan WordPress siteleri mobil uyumlu hale getirmek için en çok tercih edilen eklentilerin başında geliyor.

WordPress Importer: WordPress sitenizi yedeklemek mümkün, WordPress Importer sayesinde yedeklediğiniz sitelerdeki yazıları, sayfaları, yorumları, kategorileri, etiketleri ve özel alanları da pratik bir şekilde yeniden yükleyebilirsiniz.

JetPack by WordPress.com: Pek çok farklı özelliği ile kendi barındırdığınız (self-hosted) WordPress sitenizi bulut bilişimden faydalanarak güçlendirmek için kullanılabilecek son derece faydalı bir eklenti. Tüm özelliklerine bu yazıda yer vermek mümkün değil, o yüzden eklenti sayfasına göz atmanızda fayda olabilir.

Fast Secure Contact Form: Özel yönetim paneli sayesinde WordPress siteleri için gelişmiş seçeneklere sahip ve sınırsız sayıda iletişim formu oluşturabileceğiniz bir eklenti.

WP Page Navi: WordPress sayfalarının alt kısımlarında yer alan diğer sayfalara geçiş için kullanılan yapıyı kişileştirerek, daha şık bir hale sokan ufak ama faydalı bir eklenti.

Share Buttons by Lockerz: WordPress içeriğinize e-posta dışında 100’ün üzerinde sosyal ağda paylaşma seçeneği eklemenizi sağlar.

WP e-Commerce: WordPress sitenize ürünlerinizi satmanızı sağlayacak bir alışveriş sepeti eklemek için kullanabileceğiniz bir eklenti.

Google Analyticator: Site istatistiklerinizi ölçümlemeniz için kullanabileceğiniz Google Analytics kodunu sitenize pratik bir şekilde yerleştirmenizi sağlayan bu eklenti, aynı zamanda verilerini WordPress yönetim panelinden kolayca izlemenize de olanak veriyor.

Yet Another Related Posts Plugin: Var olan bir yazı ile ilgili diğer konuları, farklı kriterlere göre hesaplayarak yazıların yer aldığı sayfaya eklemenizi sağlayan bir eklenti.

Tiny MCE Advanced: WordPress’in içerik giriş alanını zenginleştirmek ve size daha çok seçenek sunmak için geliştirilmiş 16 farklı eklentiyi içeren bir eklenti paketi.

Sociable: Ziyaretçilerin sitenizdeki içeriği sosyal ağlarda kolaylıkla paylaşması için seçenekler sunmanızı sağlayan diğer bir popüler eklenti.

Really Simple CAPTCHA: Özellikle Contact Form 7 için geliştirilmiş bir güvenlik doğrulama (CAPTCHA) eklentisi olan Really Simple CAPTCHA’yı, doğrulama ihtiyacına sahip farklı eklentiler ile birlikte de kullanabilirsiniz.

GTrans: Sitenizi Google Tercüme ile pratik bir şekilde çok dilli hale getirmek için kullanabileceğiniz bir eklenti.

WP to Twitter: Sitenizdeki yeni yazıları otomatik olarak Twitter’da paylaşmanızı sağlayan WP Tweets Proeklentisinin ücretsiz ama kullanışlı bir sürümü.

Add This: Kullanıcılarınıza sitenizin içeriğindeki yazıları 330 popüler sosyal ağ servisinde paylaşma seçeneğini sunmanızı sağlayan bir eklenti.

W3 Total Cache: Sitenizin daha performanslı çalışmasını sağlamak için cache özelliği sunan bu eklenti, bu sayede kullanıcı tecrübesini de artırmayı hedefliyor.

Buddy Press: Kullanıcıların siteye giriş yapması, profillerini oluşturup içerikler üretmesi ve etkileşimli gruplara sahip olmak için kullanılabilecek, bir anlamda WordPress’i daha sosyal hale getiren önemli bir eklenti.

WP-DB-Backup: WordPress veri tabanını tablo yapıları ile birlikte yedeklemeyi sağlayan bir eklenti.

Smart YouTube Pro: Bu eklenti Youtube videolarını ve video listelerini sitenizin farklı alanlarına kolay bir şekilde eklemenizi sağlıyor.

Re-Direction: Sitenizde 301 yönlendirmelerini yönetmenizi ve 404 sayfa bulunamadı hatalarını takip etmenizi sağlayan bir eklenti. Özellikle karmaşık yapılara sahip web siteleri için oldukça önemli hale gelebiliyor.

[B]WP Polls
: Şablon ve CSS desteği ile geniş kişiselleştirme imkanlarına sahip, zengin seçenekler sunan bir anket eklentisi.

İnfografiğe geçmeden önce bu eklentilerin tamamının WPTemplate tarafından indirme sayılarına göre listelendiğini bir kez daha hatırlatalım. Fakat bir eklentinin indirme sayısı her zaman performansı hakkında fikir vermeyebilir. Bu eklentilerin bazılarının sitenin performansını olumsuz etkileyebileceğini de unutmamanızda fayda var. O yüzden en sağlıklı olan bunlar arasında ilginizi çekenleri denemek ve performansını gözlemek. WordPress sitenizde eklentilerin performansını ölçümlemek için P3 (Plugin Performance Profiler) eklentisini kullanabilirsiniz.

Soliloquy: Bu eklenti de web sitenizin içeriğini zenginleştirmek için kullanabileceğiniz bir slider eklentisi. Kullanımı kolay ve basit bir arayüz sunan eklenti ile WordPress sitenizdeki sayfalarınıza çeşitli fotoğraflardan ya da videolardan oluşan galeriler ekleyebiliyorsunuz.

TablePress: İçeriklerinize çeşitli tablolar eklemek istiyorsanız, bu konuda size büyük bir yardımı dokunacak TablePress eklentisini mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum.

WPtouch: Akıllı telefonların kullanım oranının bilgisayarları bile geçtiği günümüzde, web sitelerinin mobil uyumluluğu da büyük önem arz ediyor. Hatta Google da, kullanıcılara yardımcı olmak açısından mobil uyumlu web sitelerini arama sonuçlarında belirgin bir şekilde gösteriyor. Web sitenizi mobil uyumlu yapmak için uzun vakitler harcamanıza gerek bırakmayan WP Touch eklentisi, özel bir tema ve arayüz sunarak web sitenizin mobil versiyonuyla hizmet vermesini sağlıyor.

Relate Flyout: Relate Flyout kullanıcı wordpress sayfanızın sonuna geldiğinde çıkan ufak bir menü ile ilgili yazıları okumasını tavsiye eden bir eklenti, bu yazının sonuna geldiğinizde de karşılacağınız gibi gayet minik ama kullanışlı iyi bir wordpress eklentisi.

MailChimp for WordPress: MailChimp toplu mail gönderimi konusunda internette bulabilceğiniz en iyi servislerden biri. Eğer bir RSS kaynağınız varsa kaynağınızı MailChimp’e ekleyerek ücretsiz olarak takipçilerinizi yazılarınız hakkına mail ile bilgilendirebiliyorsunuz. MailChimp for WordPress işte bu mail listenize kullanıcıların kayıt olmasını sağlayan bir wordpress eklentisi.

Email Notification Plugin: Bir mail listesi oluşturmanızı ve sitenize yeni gönderi yazdığınızda üyelerinizi mail ile bilgilendirmenizi sağlar.

Page Read Counter: Bu eklenti yazılarınızın günlük ve toplam olarak kaç defa okunduğunu veritabanında tutar ve uygun bir şekilde ekrana yazar.

WP-User Online: Toplam ziyaret, online üye sayısı vs. gösteren kullanışlı bir sayaç eklentisidir.

Votio: Yazıların oylanmasını ve en çok oylanan yazıları göstermenizi sağlar.

Subscribe To Comments: Üyelerin sitedeki herhangi bir yazıya abone olmalarını sağlar ve o yazıya yeni yorum geldiğinde abone olan üyeyi yeni yorumla ilgili bilgilendirir.

Kaynak


Wordpress siteleriniz için, hızlandırma, seo ayarları, güvenlik ayarları hizmeti vermekteyiz.

Skype: [SKYPE]info@fpajans.com[/SKYPE] info@fpajans.com
Telefon: 0224 233 10 20
GSM : 0544 276 1881 - 0544 276 1881 - 0544 377 1881