Merhaba, bugün sizlere Google Aramalarda Yıldızlı Çıkma yani AggregateRating özelliğini anlatacağım. Bu özellik sayesinde, paylaştığınız içeriklerin Google’da yıldızlı olarak çıkmasını sağlayacaksınız. Ben WordPress kullanan arkadaşlar için gerekli eklentiyi ve ayarlarından bahsedeceğim. WordPress dışında kullanmak isteyen arkadaşlarımız Schema.org – AggregateRating adresinden yararlanabilirler.
Aramalarda ki Görünüm;
İlk olarak indireceğimiz eklenti WP-PostRatings eklentisi olacaktır. Bu eklentiyi indirmek için buraya tıklayınız. Eklentimizi indirdikten sonra, FTP’ye girerek wp-contents/plugins klasörü içerisine atalım ve WordPress panelimize giriş yaparak Eklentiler sayfasından eklentimizi aktifleştirelim.
Eklentiyi indirmekle uğraşmak istemeyenler için, WordPress panelimize giriş yaptıktan sonra Eklentiler > Yeni Ekle sekmesine giderek PostRatings diye aratarak gerekli eklentiyi bulup yükleyebilirler.
PostRatings Kurulumu
1-) Eklentimizi kurduktan sonra, wordpress panelimizde solda bulunan menülerden Ratings bölümünün üstüne gelelim ve 2. sekmeye tıklayalım.
2-) Açılan sayfada içerik sayfanızda görünmesini istediğiniz yıldız veya diğer şablonlardan birini seçelim. Ben büyük olan yıldızları kullanmayı tercih ediyorum.
3-) Şablonumuzu seçtiysek, alt tarafta bulunan “Enable Google Rich Snippets” kutucuğunu aktif edelim. Bu kutucuğu aktif etmessek aramalarda yıldızlar görünmeyecektir. Daha alt sekmelerde ise, yazı içerisinde kaç adet yıldız gösterilmesini ve kullanıcıların en fazla kaç puan verebilmesini sağlayan bölümler mevcut. Bu bölümleri resimle gösterme gereği duymuyorum. Kolayca yapabileceğiniz kısımlardır.
4-) Aynı sayfada bulunan “Who is Allowed To Rate?” bölümünde ise, kimlerin oy verebileceğini belirleyebilirsiniz. Bunun için resimdeki ayarları kullanmanız önerilir.
5-) Şimdi geldik yazı içerisinde bulunan yıldızların yani seçtiğiniz şablonu Türkçe’ye çevireceğiz. Bunun için Ratings sekmesi altında bulunan Ratings Template(Puanlama Şablonu) bölümüne gelelim. Aşşağıda vereceğim kodları orjinal kodlar ile değiştiriniz.
1. Kutu:%RATINGS_IMAGES_VOTE% (%RATINGS_USERS% Kişi oy verdi, %RATINGS_MAX% üzerinden ortalama puan: %RATINGS_AVERAGE%. Bu yazıya oy vermek ister misiniz? )
%RATINGS_TEXT%
2. Kutu:%RATINGS_IMAGES% (%RATINGS_USERS% Kişi oy verdi, %RATINGS_MAX% üzerinden ortalama puan: %RATINGS_AVERAGE%. Verdiğiniz oy için teşekkürler. )
4. Kutu:%RATINGS_IMAGES_VOTE% (Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
%RATINGS_TEXT%
Bu kodları ekledikten sonra ayarları kaydedelim. Ve şu kodu single.php dosyanızda yıldızların yazının neresinde görünmesini istiyorsanız gerekli yere ekleyiniz.
Bu işlemi de hallettikten sonra gerekli ayarlarımız sağlanmış oluyor. Unutmayın, her yazınıza kesinlikle bir defa da olsa oy verin. Oy vermediğiniz yazılarınız aramalarda yıldızlı olarak gözükmeyecektir. Nasıl gözükeceğini Rich Snippets adresinden görüntüleyebilirsiniz.
Birkaç örnek göstereyim kendi kişisel sitemden;
Kaynak: Google Aramalarında Yıldızlı Çıkmak