Aslında WordPress ne acemilere ne de profesyonellere yönelik değil. Tamamına yönelik bir sistem. Tabii benim izlenimime göre dünya genelinde WordPress kullananlarının büyük bir çoğunluğu gerçekten acemi olanlar. Örneğin bugün Hintli bir müşterim yazdı hizmet sağladım ve en sonunda sitesinin aktif olabilmesi için sadece Godaddy'den nameserverlarını söylediğim ile değiştirmesini söyledim. namerserver nedir diye dönüş yaptı. Bu tarz kişilerin sayısı WordPress kullanıcılarının çoğunluğunu oluşturuyor.
Bu seviyenin de altı zaten ilk zamanlarında direk Blogger'a yöneliyor normal olarak.
Dünya genelinde son zamanlarda blok olayına ciddi bir kayma var. Sadece Gutenberg değil, yeni çıkan veya köklü, kaliteli tüm temalara baktığınızda hemen hemen hepsi Elementor gibi eklentiler ile uyumlu olarak çıkartılıyor. Kullanıcı böylece istediği temayı yaratabiliyor.
Amacım tamamen örnek vermek, asla reklam yapmak değil. Mesela kendi sitem WordPress ile alakalı olduğu için sayfamı sadece Gutenberg ile tasarladım. Çok profesyonel bir tema kullanabilirdim ama WordPress'in kendi temasını ve Gutenberg özelliği ile sınırlı kalmak başka hiçbir eklenti kullanmamak istedim. Zaten tek sayfa ve sadece kullanıcıyı bilgilendirme üzerine bir site. Gutenberg sanılanın aksine içeriğin görsel açıdan daha iyi olmasını sağlıyor.
Örneğin normal editör ile yukarıdaki gibi bir tasarım yapmak uzun sürer ve kod bilgisi gerektirir. Ama gutenberg ile 2 saniyede şu yapılabilir. Her içeriğin bu şekilde görsel zenginliğe sahip olduğunu düşünün. SEO açısından bir avantaj. Kaldı ki Gutenberg'i destekleyecek Atom gibi harika eklentiler mevcut.
Gutenberg'in SEO yapıları ile uyumu ve site kalitesini arttıracağını düşündüğünüz şeyler hakkında bilgi verir misiniz. Çok katmanlı olduğu için Gutenberg kullanmıyorum ama blok tabanlı kod yapısı site kalitesi ve SEO açısından daha iyiyse kullanmaya başlarım.
SEO açısından bir üst paragrafta yazdığım etken benim için en önemlisi. İçeriğin düz yazı gibi görünmesinin aksine, görsel zenginliği artırıyor. Tabii tamamen sizin zevkinize göre.
İkincisi Yoast gibi bazı eklentiler, Gutenberg'e özgü SEO blokları sunuyor. miyondemli 'nin görselde belirttiği gibi rich snippet kullanımı açısından büyük kolaylık sağlıyor. Tablo oluşturmak için eklenti kullanmanıza gerek kalmıyor örneğin ve tabii bu tablo eklentisinin yüklerinden de kurtulmuş oluyorsunuz. Örnekler çoğaltılabilir.