Blog sitenizde yazdığınız yazılara gelen ziyaretçilerin çoğu, yazınızı okur ve bilgi sahibi olduktan sonra, ya sitenizde bir başka konuya geçiş yapar ya da sayfayı kapatarak sitenizden tamamen ayrılır. Bunun yanında sitenizdeki yazıyı beğenen kimi ziyaretçiler, sadece okumakla kalmaz, aklına takılan, konuyla ilgili bir soruyu veya yazınızı okumaktan duyduğu memnuniyeti içeren bir yorum bırakır. Bu yorumlar, yazınızı yeni okumaya gelen ziyaretçilerin ilgisini çekerek, ziyaretçilerinize yazınızın faydalı olduğu mesajını verir. Aynı zamanda sitenize gelen arama motorları botlarına da hemen hemen benzer bir etki yapar.
Şu ana kadar yorumlar konusunda yazdıklarım, hemen hemen tüm blog yazarlarının gönülden istediği bir şeydir. Fakat bir de spam mesajlar vardır ki, bir çoğumuzda rahatsızlık hissi uyandırır. Spam olarak nitelenecek mesajları engelleyebilmek için, wordpress sitenizde kullanabileceğiniz bir çok eklenti var, fakat bu eklentilerden en fazla tercih edileni Akismet Eklentisidir. Akismet eklentisinin kullanımı da çok basit, eklentiyi indirip sitenize kuruyorsunuz, aktive ediyorsunuz ve son olarak da api key alarak işlemi bitiriyorsunuz. Bunu artık bilmeyen neredeyse yok gibi.
Benim ise yeni uygulamaya başladığım bir spam ile mücadele yöntemim var. Siteme gelen spam yorumları artık silmiyorum. Onun yerine spam mesajları editleyerek onaylıyorum. Böylece farklı ip adreslerinden gelen bir çok yoruma sahip olmuş oluyorum. Spam mesajı editlerken;
İsim: Websitemin ismini yazıyorum, yada farklı bir kişi ismi (Örn: Ahmet, Mehmet vs.)
E-Mail: Spam yorumu yazan kişinin e-mailini olduğu gibi bırakıyorum.
URL: Web sitemdeki herhangi bir alt sayfayı url olarak ekliyorum. (Örn: http://www.netkili.com/wp-copyprotect-dmca/)
Bu şekilde editleme yaparak bir yandan yazıma farklı ip lerden yazılan yorum sayısını arttırırken, bir yandan da site içi internal link oluşturmuş oluyorum. Böylece spam yorumlar siteme zarar veremediği gibi, fayda bile sağlıyor. İnternal linki tanımlamak gerekirse eğer özetle; kendi sitenize ve kendi yazınıza oy vermek diyebiliriz. Belki kulağa garip geliyor olabilir ama hiç kimsenin oy vermemesindense kendiniz dahi olsanız bir oy vermiş olmanız bir başlangıç olacaktır. Çünkü sitenize gelen robotlar, oyu kimin verdiğine değil, oy verilip verilmediğine bakacaktır. Verilen oy ise, yazınızın, benzer diğer sitelerdeki yazılardan daha önemli olduğu mesajını botlara iletmiş olacaktır. Böylelikle maça 1:0 önde başlamış olursunuz. Ayrıca sonuç olarak bu uygulama, spam yorumlara karşı olan olumsuz duyguları sempatiye dönüştürüyor. Uygular mısınız bilmem ama şahsen tavsiye ederim.
Kaynak: Spam yorumlarla mücadelede yeni bir yaklaşım!