İçerik yöntemim sistemleri arasında yer alan WordPress, kullanıcılara sağlamış olduğu avantajlar sayesinde popülerliğini her geçen gün artırmaya devam ediyor. Yazılım ve tasarım konusunda kendisini aşan WordPress, dünya üzerinde yer alan tüm internet sitelerin yaklaşık %35 gibi bir oranına hakim. Kurumsal şirketler başta olmak üzere birçok kişinin WordPress sistemine geçmeye başlaması ortaya bazı ihtiyaçların doğmasına neden olmuştur. Birden fazla dil seçeneği barındırmak isteyen firma ve markalar WordPress çoklu dil desteği ‘ne ihtiyaç duymaktadırlar.

Global olarak yayın yapmak isteyen platformlar, WordPress çoklu dil desteği üzerinden yardım almak istiyorlar. Bu konuda geliştirilen eklentiler, yazılım vs. kullanmadan tüm internet sitenizin çoklu dil üzerinden hizmet vermenizi sağlıyor. Bu yazımız içerisinde WordPress çoklu dil desteği sunan Polylang eklentisinin kullanılması konusunda bilgi vermeye çalışacağız.
Polylang ile WordPress Çoklu Dil Desteği Oluşturma

WordPress çoklu dil desteği konusunda ücretsiz verdiği hizmet ile ön plana çıkan Polylang, 250.000’den fazla internet sitesinde kullanılmakta olup oldukça yüksek pozitif oylama sayısına sahiptir. WordPress admin paneli içerisinden “Eklentiler” kısmından “Yeni Ekle” bölümüne girerek arama kısmına Polylang yazarak eklenti sayfasına ulaşarak doğrudan yüklenmesini sağlayabilirsiniz. Eklentinin etkinleştirilmesi ile beraber aşağıda göreceğiniz resimdeki gibi bir ekran sizleri karşılayacaktır.

wordpress çoklu dil desteği




Resimde de göreceğiniz üzere varsayılan dilin Türkçe, ikinci dilin ise İngilizce olarak ayarlandığını görüyorsunuz. Dil Seç kısmı üzerinden İngilizce ve Türkçe haricinde istediğiniz diğer dillerinde çoklu bir şekilde internet siteniz üzerinden görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. Site anasayfası içerisinde WordPress çoklu dil desteği oluşturabilmek için temanızın bileşenler bölümüne girerek “Dil Değiştirme Ekranı” adlı kutucuğu temanızın header bölümüne eklemeniz gerekmektedir. Header bölümüne eklenecek bu ekran ile beraber kullanıcılarınız istediği dil üzerinden internet sitenize erişim sağlayabilecek.

Menüler, sayfalar, URL yapılarında bütünü ile değişiklik meydana getiren bu eklenti, ilk etapta sizleri biraz uğraştırabilir. Türkçe olarak oluşturduğunuz tüm menü, sayfa ve içeriklerin ilgili bölümlerine girerek istediğiniz çoklu dile çevirme işlemi yapmanız gerekiyor. Eklenti, bazı kısımları otomatik olarak çevirse de içerik ve metinlerin çevirileri yine sizlere kalacaktır. Eklentinin ücretsiz versiyonu ile bütün işlemlerinizi rahatlıkla halledebileceğinizi, pro sürümüne zorlanmadığınız sürece geçmenin anlamsız olduğunu belirtmek istiyoruz.

kaynak: https://www.barisdayak.com/wordpress-coklu-dil-destegi-nasil-olusturulur/