Sıfırdan başladığınızı düşünün, zamanla kendinizi ve sitenizi geliştirerek önemli işler yaparak belli bir seviyeye geldiniz. Artık birer hedef olabilecek donanıma ve birikime sahipsiniz demektir. Bilgisayar korsanları başta olmak üzere bir çok düşman edinebilirsiniz. İndex yemeyen, arama motorlarında çöp diye tabir edilmiş bir site ile kimse uğraşmak istemez. Bu nedenle belli bir seviyeye geldikten sonra muhakkak almanız gereken bazı önlemler ve dikkat etmeniz gereken çeşitli konular var.

Bu makalemizde ise WordPress sitenizi güvenlik bakımından alabileceğiniz önlemleri tek tek sıralayıp sizlere açıklayacağız. Zaman kaybetmeden hemen başlayalım.

Güçlü şifreler ile oluşturulmuş hesaplar..

Sitenizin kurulumundan tutun, hayatınızın her anında önemli olan bir konuda oldukça dikkatli olmanız gerek. Güçlü şifreler ile oluşturacağınız kullanıcılar ve hesaplar ile güvenlik konusunda zaafa düşmeyeceksiniz. Basit şifreler ile oluşturulan hesaplar bilgisayar korsanları için birer nimet olacaktır. Bu uyarıyı lütfen dikkate alın.

Şifre oluşturma konusunda eksiğinizin olduğunu düşünüyorsanız bazı çeşitli şifre oluşturan siteler var. Roboform,1Password ve LastPass gibi siteler güçlü şifre oluşturan sitelerdir. Burada oluşturulan şifreleri kendiniz de özelleştirerek yeni bir şifre oluşturabilir ve kullanabilirsiniz.

Bir başka husus da iki faktörlü kimlik doğrulaması yaparak hesaplarınızın yönetimini yapabilirsiniz. Bazı borsa siteleri bu yöntem ile kullanıcılarının güvenlik konusunda rahat olmasını sağlayabiliyor.

Muhakkak sık sık yedekleme yapın.

Olası bir saldırı sonucunda bütün emeklerinizin boşa gitmesini istemiyorsanız muhakkak yedekleme yapın. Belli zaman aralıklarında manuel olarak yapacağınız yedeklemeler şüphesiz birer kurtarıcı sıfatı taşıyan aksiyonlardır.

WordPress sürüm güncellemsi yapın.

Açık kaynaklı bir kod olan WordPress için paylaşılan her güncellemeyi kesinlikle yapın. Eski sürümde kalan sitelerin saldırılar sonucu daha kolay elde edilebilir bir potansiyeli olduğunu bilmenizde fayda var.

Hangi güvenlik eklentilerini kullanmalıyım?

Sucuri Security

Güvenlik bildirimleri yapıp, kara liste izleme yapabilen ayrıca ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir eklentidir.

Google Authenticator

İkinci bir güvenlik katmanı ekleyen ücretsiz bir eklentidir. Giriş yaptığınızda var olan şifreniz ile birlikte QR kod ile giriş yapabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse bazı kripto para borsaları da kullanıcılarına bu yöntem ile giriş yapmalarını sağlıyor.

All İn One WP Security & Firewall

Bu eklenti ile kullanıcılarınızın hesabını koruyabilir, üst üste yanlış giriş yapılması durumunda da hemen rapor sağlayıp ardından aksiyon alıp engelleyen bir güvenlik eklentisidir.

Defender

Ücretli ve ücretsiz olarak kullanılabilen bir eklentidir. Worpdress dosyalarınızı çok kolay bir şekilde geri yüklemenize olanak sağlar. Dosyalarınızda gerçekleşen değişiklikleri de ayrıca rapor eder.

Yukarıda açıkladığımız eklentiler, bahsettiğimiz ipuçları ve alınması gereken önlemleri uygulamanız durumunda herhangi bir güvenlik zafiyeti yaşamayacağınızı söyleyebiliriz. Emek hırsızlarına fırsat vermemek için erkenden önlemlerinizi alın.

Sitemizi ziyaret etmeyi unutmayınız.
Kaynak:
https://voynla.com/wordpress-guvenlik-onemleri-nasil-olmali/