wmaraci reklam

Wordpress revision özelliğini iptal etme | Wordpress yazı sürüm geçmişini temizleme

3 Mesajlar 2.037 Okunma
pst.net
wmaraci reklam

WpOmerFaruk WpOmerFaruk blogkurdu.net Kullanıcı
  • Üyelik 31.03.2016
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Wordpress Geliştiricisi
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad Ö** Y**
  • Mesajlar 1177
  • Beğeniler 181 / 603
  • Ticaret 53, (%100)
Wordpress üzerine pratik kullanım bilgileri serisinde yeni bölüme hoş geldiniz arkadaşlar!

Bu konuda sizlere başlangıç seviyesinden biraz daha gelişmiş seviyeye hitap eden, ufak çaplı da olsa Wordpress kodlarına müdahale edeceğimiz bilgiler aktaracağım.

Eğer daha önce Wordpress kodlama düzeyinde değişiklikler yapmadıysanız bu adımlardan önce mutlaka düzenleyeceğimiz dosyaların yedeğini alın. Herhangi bir aksilik durumunda dosyanızını düzenlemeden önceki hali ile değiştirebilirsiniz.

Hadi geçelim adımlarımıza!

Wordpress yazı sürümleri geçmişi nedir? (Post revisions)

Wordpress'in sunduğu harika çekirdek özelliklerden birisi olan yazı sürüm geçmişi özelliği, siz yazınızı yazarken ya da sayfa veya özel yazı tipi eklerken belli aralıklarla (varsayılan olarak her 60 saniyede bir) WordPress'in, bu yazıların revizyonlarını otomatik olarak kaydetmesini sağlar.

İki önemli durumda yazı revizyonu özelliği can kurtarıcıdır. Bunlardan biri yazı yazarken yaşanabilecek veri kaybetme riskini önlemek diğeri ise editöryal olarak yazınızın eski sürümlerine geri dönüş yapma ihtiyacı duyabilmektir.




Bana kalırsa yazı revizyonu özelliğini devre dışı bırakmak yukarıda bahsettiğim veri kaybı riskinden dolayı doğru bir yaklaşım olmaz ancak yetersiz veritabanı alanı gibi sorunlar yaşayanlar için yapılması gerekenleri diğer başlıklar altında anlatacağım.

Hadi devam edelim!

Wordpress yazı sürümleri geçimişini temizleme

Bazen özellikle binlerce içeriğin bulunduğu web sitelerinde veritabanı köklü bir temizliğe ihtiyaç duyar. Yazı revizyonlarının site performansına doğrudan bir etkisi yoktur. Ancak veritabanının diğer etkilerle şişmesi revizyonların da bu şişmede rol oynamasına yol açmış olur.

Eğer veritabanınızda çok fazla yazı revizyonu biriktiğini düşünüyorsanız yapmanız gereken şey çok kolay.

Lütfen dikkat! Burada anlattığım işlemlerde herhangi bir hata yapmanız web sitenizde büyük kayıplara yol açabilir. Eğer bu konularda yeterince bilgili değilseniz bir uzmandan yardım almanız daha doğru olur. Tüm işlemlerden önce mutlaka yedekleme yapınız!

1. Adım: Wordpress sitenizdeki yazı sürüm geçmişlerini silmek istiyorsanız ilk olarak phpMyAdmin kullanarak veritabanınıza erişmeniz gerekiyor. Eğer cPanel kullanıyorsanız cPanel'e girin ve phpMyAdmin butonuna tıklayın.



Kısa bir süre beklediğinizde otomatik olarak şu an bulunduğunuz hosting paketinde yer alan veritabanlarının listelendiği phpMyAdmin ekranına ulaşacaksınız. İşte bu işlemlerin GIF hali:




Eğer phpMyAdmin üzerinde birden fazla veritabanı görüyorsanız hangi veritabanında işlem yapacağınızı öğrenmek için hemen diğer sekmedeki cPanel anasayfasına dönün ve "Dosya yöneticisi" butonuna tıklayın. Ardından yeni bir sekmede bu kez dosya yöneticisi açılacaktır.

Dosya yöneticisi açıldıktan sonra listelenen dizinler arasında yer alan "public_html" adlı dizine girin.
Bu dizinde yer alan wp-config.php dosyasını kod düzenleyicisi ile açın ve define('DB_NAME', şeklinde başlayan satırı bulun.
Bu satırdaki ifade örneğin define('DB_NAME', 'kolayblo_trgf5wy'); şeklinde olacaktır ve kolayblo_trgf5wy bölümü phpMyAdmin'de işlem yapacağınız veritabanınızın adını göstermektedir. Bu şekilde hangi veritabanı üzerinde işlem yapacağınızı da bulmuş oldunuz!

İşte bu işlemleri anlatan GIF şurada:



2. Adım: Şimdi artık işlem yapmamız gereken veritabanımızı bulduk. Bu adımdan sonra veritabanı adının üstüne tıklıyoruz. Karşımıza birçok satır listelenecek. Bu satırların her birinin başında aynı ifadenin yer aldığı dikkatinizi çekmiştir. Örneğin ben kolayblo_trgf5wy adlı veritabanına girdiğimde açılan sayfadaki satırların tümünün başında kb72_ ifadesi yer alıyor. Bu ifadeye "Tablo ön eki (table prefix)" denir. Şimdi sizin veritabanınızın tablo ön ekini de bir kenara not edin.

3. Adım: Eğer ön ekimizi de not ettiysek veritabanındaki bu satırların en üstünde yer alan menü çubuğundaki "SQL" butonuna tıklıyoruz ve açılan metin alanına aşağıdaki kodu yapıştırıyoruz. Kodu yapıştırdıktan sonra wp_post bölümünü tabloöneki_post şeklinde değiştiriyoruz.

Yani benim örneğimdeki veritabanına göre wp_posts bölümü kb72_posts şeklinde olacak. Siz de kendi tablo ön ekinize göre bu değişikliği yapın.

DELETE FROM wp_posts WHERE post_type = "revision";

Yukarıdaki kodu kendi tablo ön ekinize göre düzenledikten sonra sağ alt köşedeki "Git" butonuna tıklıyoruz.

Kısa bir beklemenin ardından kaydedilmiş tüm yazı sürüm geçmişleri siliniyor!



Wordpress yazı sürüm geçimişi özelliğini iptal etme

Yukarıda detaylıca anlattığım adımlardan sonra şimdiye kadar biriken tüm yazı (özel yazı tipleri de dahil) ve sayfaların sürüm geçmişlerini veritabanımızdan temizledik. Ancak şu an sürüm geçmişi özelliği sitemizde hala aktif ve yazı revizyonları veritabanımıza kaydedilmeye devam edecek.

Kaydedilecek maksimum revizyon sayısını sınırlandırma

Şimdi gelin ilk olarak bir yazının en fazla kaç revizyonunun kaydedileceğini sınırlandıralım. Varsayılan olarak Wordpress revizyonları sürekli sınırsız olarak kaydeder. Ancak biz her yazı için maksimum 3 revizyon kaydedilmesini istiyoruz. Bunu yapmak için;

Yukarıda bahsettiğim şekilde dosya yöneticisine erişin ve yine wp-config.php dosyasını kod düzenleyecisi ile açın. Düzenleyici açıldıktan sonra ilk satırda yer alan
define( 'WP_POST_REVISIONS', 3 );

Eğer en fazla 3 değil de 5 revizyon kaydedilsin isterseniz kod içindeki 3 sayısını 5 ile değiştirebilirsiniz.



Hepsi bu kadar!

Revizyon kayıt sıklığını azaltma

"Hayır, sadece kayıt sayısını sınırlandırmak benim işimi görmez, ben kayıt sıklığını da değiştirmek istiyorum." derseniz işte yapmanız gerekenler:

Dosya düzenleyicisi ile açtığımız wp-config.php dosyasına girip yine
define('AUTOSAVE_INTERVAL', 120 );

Bu iş de bu kadar kolay!

Revizyon özelliğini tamamen iptal etme

Yok arkadaş, ben revizyon mevizyon istemem benim veritabanıma bir şey olmasın gerisi boş derseniz yapmanız gereken şey yine çok basit. Aynı yöntemlerle wp-config.php dosyasına erişiyoruz ve yine yeniden
define('WP_POST_REVISIONS', false );

Siz bu kodu wp-config.php dosyasından kaldırana kadar ya da 'false' kısmını 'true' yapana kadar yazı sürüm geçmişi özelliği kullanılmayacak ve yazılarınızın sürüm geçmişleri kaydedilmeyecektir.

Her şey bu kadar kolay!


Ben uğraşamam diyenlere eklenti yapmışlar!

Yukarıda ben kendi açımdan tavsiye ettiğim yöntemlerle Wordpress yazı sürüm geçmişi özelliği üzerinde yapılabilecek işlemleri anlattım.

Eğer kodlama düzeyinde işlemler yapmak istemiyorsanız WP Optimize adlı eklentiyi kullanarak biriken yazı sürüm geçmişlerini tek tıkla temizleyebilirsiniz.



Ancak dediğim gibi bu tarz bir işlem için sitenize bir eklenti eklemeye gerek yok. Yazı sürümlerini sileyim derken farklı verirlerle veritabanından bir şey eksiltemiyorsunuz :)

Hepinize veritabanı gereksiz şekilde şişmeyen bir blog ve mutlu bloglamalar diliyorum!
webisyo IbrahimCY aliblog

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
reklam

coder45 coder45 WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 23.03.2017
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek Öğrenci
  • Konum İzmir
  • Ad Soyad M** E**
  • Mesajlar 142
  • Beğeniler 36 / 29
  • Ticaret 0, (%0)
merak ettiğim bir konudu çok teşekkürler
 

 

WpOmerFaruk WpOmerFaruk blogkurdu.net Kullanıcı
  • Üyelik 31.03.2016
  • Yaş/Cinsiyet 32 / E
  • Meslek Wordpress Geliştiricisi
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad Ö** Y**
  • Mesajlar 1177
  • Beğeniler 181 / 603
  • Ticaret 53, (%100)

coder45 adlı üyeden alıntı

merak ettiğim bir konudu çok teşekkürler


Rica ederim :)
 

 

wmaraci
Konuyu toplam 2 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 2 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al