Wordpress Dünya Çapında kullanıcısı olan bir blog sistemi.Wordpress'te diğer sistemlerde olduğu gibi search engine optimization(Seo - Arama Motoru Optimizasyonu) mevcut.Ve Yeni kullanıcılar için bu fonksiyonu kullanmayı anlatacağım .Anlatmaya başlamadan önce bir noktaya değinmek istiyorum.Bu sistemin sitenizde çalışması için Linux / Centos server kullanmanız gerekiyor.Windows Serverlerde sorun çıkartacaktır veya çalışmayacaktır.

Admin Panelimize Giriyoruz.

Ayarlar >> Kalıcı Bağlantılar.

Resimde Kırmızı ile işaretlenmiş olan kalıcı bağlantılar yazısına tıklıyoruz.

Karşımıza aşşağıdaki gibi bir pencere geliyor.

Burada Varsayılan Kısım İşaretli Olacaktır.Özel Yapı Yazısının yanındaki kutucuğa tıklıyoruz ve özel yapımızı aktif ediyoruz.

Hemen yanındaki kutucuğa ise aşşağıdaki kodlardan hangisi istiyorsanız onu yazacaksınız.Bu Yapıyı kendiniz de ayarlayabilirsiniz.

%postname% - Konu Adı
%post_id% - Konu Sıra Numarası
%category% – Kategori İsmi
%date% – Konu Tarihi

siteadi.com/konuadi.html şeklinde görünmesini istiyorsanız.

%postname%.html

siteadi.com/kategoriadi/konuadi.html şeklinde görünmesini istiyorsanız

%category%/%postname%.html

siteadi.com/tarih/konuadi.html şeklinde görünmesini istiyorsanız

%date%/%postname%.html

siteadi.com/konuadi/konuidsi.html şeklinde görünmesini istiyorsanız

%postname%/%post_id%.html

Bunlar Birkaç şekli önemli olan mantığını anlamanızdır.Benim kullandığım yapı aşşağıdaki gibidir.

/%postname%.html

Seo yapısını yukarıdaki kodları kullanarak istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.Kendi isteğinize göre ayarlayabilirsiniz.

Kategori Temeli - Kategori ön ekidir.Buraya kategori yazmanız uygundur.

Etiket Temeli - Etiket ön ekidir.Buraya etiket veya tag yazmanız uygundur.

Tüm Ayarları Yaptıktan Sonra Değişiklikleri Kaydet Butonuna tıklayarak ayarları kayıt etmeyi unutmayın.

Umarım Faydalı Olmuştur. Berkay GELDEC

Not : Resimleri Eski domain uzantımdayken yapmıştım :)

Kaynak