Birkaç ay önce hizmete sunulan ve Türkiye’de ilk olarak TEAkolik.com‘da (Temmuz ayında) uygulayarak gerçekleştirdiğimiz, Twitter Cards sisteminden bahsetmek istiyorum sizlere. Twitter Cards sayesinde tweetlerinize eklemiş olduğunuz bağlantıların alt kısmında, paylaşmış olduğunuz içerik hakkında bilgiler vererek; sizi takip eden kullanıcıların sayfaya ulaşmadan bağlantı hakkında genel bilgi sahibi olmasını sağlıyor. Örnek bir görüntü ile devam edelim;
Tweetlerimizde paylaştığımız bu bağlantının oldukça şık bir görünüme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Özet içeriğine baktığımızda yazı başlığı, yazı açıklaması (özeti), yazı öne çıkarılmış görseli ve yazarın Twitter hesabına bağlantı yer alıyor. Ek olarak farklı açıklamalar da eklemek mümkün. Bu işlemleri gerçekleştirmek için sitemizin kaynak kodlarına birkaç satır kod eklemek ve sonrasında ise başvuru formunu doldurmak yetiyor.
Sadece web değil mobil uygulamalar üzerinde de kullanılabilen Twitter Cards’la Twitter for Mac ve iPad’de karşılaşmadım. Belki ilerleyen zamanlardaki güncellemelerde bu özellik uygulamalara eklenebilir.
Fazla detaya boğulmadan Twitter Cards özelliğini sitemize eklemek için birkaç adımı takip etmek yeterli. Hazırsak başlıyoruz ;)
1- WordPress eklenti dizininden Twitter Cards eklentisini indirip, sitemize yüklüyoruz ve eklentiyi aktif hale getiriyoruz. Eklenti üzerinde herhangi bir yapılandırma ayarı yapmamıza gerek yok.
2- Twitter geliştiriciler bölümündeki Twitter Cards’a Katılın (Participate in Twitter Cards) sayfasına ulaşarak formu doldurmaya başlıyoruz.
Burada dikkat etmeniz gereken husus, site description yani sitenin genel açıklama kısmını İngilizce olarak yazmanız. Malum tüm dünyanın bize karşı bir alerjisi olabiliyor. İngilizce yazmasanız olmaz demiyorum; ama yine de İngilizce yazmaya çalışın ;)
Bir diğer önemli nokta da içeriğiniz. Bloglar için “Summary” başlıklı metin alanını doldurmanız gerekiyor. Diğer ikisini boş bırakabilirsiniz. Summary, blog içeriğimiz (yazı, resim, adres) ile uyumlu olduğu için rahatlıkla yetecektir. Summary Card URL kısmına bu uygulamanın yapıldığı bir sayfa bağlantısını yazarak formu Submit diyerek gönderiyoruz.
Örnek bağlantı olarak Twitter’a yolladığınız yazının öne çıkarılmış resminin olmasına ve yazının genel stiline önem verin, biraz düzgün olmasında fayda var. Olur da inceleme gereği duyarlarsa, ki duyulacaktır muhtemelen reddedilme durumu ortaya çıkabilir.
İşlemleri tamamladığımıza göre artık bize düşen sadece beklemek, başvurunuz onay aldığında içerikleriniz Twitter Cards formatında görüntülenecektir. Tahmini onay süreci 1-2 hafta sürebilir, bu zaman dilimi geçmeden formu yeniden doldurup tekrar tekrar yollamanızı tavsiye etmiyorum.
İyi günlerde kullanmanız dileğiyle :)
Kaynak: Arslania
Eklentisiniz kullanım için ise Aorhan.com'da yayınlanan yazıya bakabilirsiniz.