WordPress tema geliştirme adına bir adım atmamız gerekiyor. Bu adımda başlangıç olarak tema dosyalarını ve bunların işlevlerinden bahsedeceğiz. Tema dosyalarının ne işe yaradığını, neden kullandığımızı bilmek tema hazırlayabilmemiz için gereken en temel bilgidir. WordPress in kendi içinde temel dosyaları mevcuttur bunlar haricindeki dosyalar tamamen tasarımcının kendi eklemeleri ile oluşur. Kendi ek dosyalarınızı temaya ekleyebilirsiniz. Tabi bunun için php bilginiz olması gerekiyor.

Tema Dosyalarını Tanıyalım
style.css : Bu dosya tema şablonumuzun tasarım kodlarının bulunduğu temadır. Ayrıca hazırladığımız temanın adını ve açıklamasını girmek içinde bu dosyayı kullanırız. Kısacası tasarım kodlarının ve tema bilgilerinin bulunduğu dosya diyebiliriz.

index.php : Ana sayfanızın görünmesini sağlayan dosyadır. Ana sayfanızda ne göstermek istiyorsanız hepsini bu dosyanın içine yazabilirsiniz.

single.php : Yazı sayfalarınızın görünmesini sağlayan dosyadır.

page.php : Yönetimin panelinizin sayfa kısmı başlığı altında eklediğiniz sayfaları gösteren dosyadır.

category.php : Herhangi bir kategori sayfasına tıkladığında gösterilecek içeriği içinde barındıran dosyadır.

author.php : Yazar sayfalarını oluşturduğumuz dosyadır.

search.php : Arama sonuçlarının listelendiği dosyadır.

404.php : Bulunamayan sayfalar için sayfa bulunamadı adı altında içerik girebileceğimiz sayfadır.

archive.php : Arşiv sayfalarını oluşturan dosyadır.

functions.php : Php ve wp fonksiyonlarımızın bulunduğu bir dosyadır.



Tema Kodlamayı Nasıl Öğreneceğiz ?
Öncelikle klasik tanımlamalar bir yere kadardır. Bu yüzden en etkili öğrenme yolu deneyerek öğrenmedir diyebiliriz, burada verdiğimiz teorik bilgiler öğrenmeye yetmeyecektir. Bundan dolayı videolu eğitimler hazırlayacağız. Bu eğitimler görsel bakımda daha öğretici olacaktır. Ancak size tavsiyemiz her öğrendiğiniz bilgiyi tekrar etmenizdir ve izlediğiniz videoları uygulamanızdır. Paralel olarak eklediğimiz dersleri ve videoları takip etmenizi öneririz.

WordPress ile mutlu günler dileriz, iyi çalışmalar.

Kaynak: WordPress Tema Kod Dosyaları Nelerdir? Ne İşe Yararlar?