lostyazilim
tr.link

WordPress’ten Yeni Masaüstü Uygulaması: WordPress Desktop

3 Mesajlar 948 Okunma
lstbozum
tr.link

kelimelerbenim kelimelerbenim Kelimelerin gücü adına! Kullanıcı
  • Üyelik 28.11.2010
  • Yaş/Cinsiyet 36 / E
  • Meslek Blogger
  • Konum İstanbul Avrupa
  • Ad Soyad S** İ**
  • Mesajlar 235
  • Beğeniler 76 / 182
  • Ticaret 9, (%100)

Birçok kişinin sabırsızlıkla beklediği, WordPress’in masaüstü uygulaması WordPress Desktop nihayet yayınlandı. Bundan önce üçüncü kişiler tarafından WordPress için bazı masaüstü uygulamaları tasarlanmış olsa da (Sitenizin yönetim panelini açan sıradan bir tarayıcıdan başka bir şey değillerdi.) güvenilir ve direkt olarak WordPress’in arkasındaki şirket olan Automattic tarafından yayınlanması şahsen beni son derece mutlu etti. Bu yazıyı da Wordpress’in masaüstü uygulamasından yazıyor olduğumu belirtmiş olayım.

Aslında bu masaüstü programını, WordPress.com’un sıfırdan yazılan yeni arayüzüne borçluyuz. WordPress.com’un yeni arayüzü PHP yerine JavaScript tabanlı ve WP REST API tarafından destekleniyor. Calypso kod adlı yeni WordPress’in geliştirilmesi tam 18 aylık bir çabanın sonucu. Siteye girdiğinizde masaüstü uygulamada karşılaştığınız görüntünün aynısı ile karşılaşacaksınız. WP Desktop, benim için yazmayı daha zevkli hale getirdi diyebilirim. Bir web sitesinde yazıyor olmakla bir uygulamanın içinde yazıyor olmak tarif edilemeyecek farklara sahip iki eylem.

WordPress Desktop, Windows ve Mac için https://desktop.wordpress.com adresinden ücretsiz olarak indirilebilir. Linux versiyonu ise yolda. Peki nasıl kullanılıyor ve hangi özelliklere sahip? Şöyle bir göz atalım.

Aslında WordPress’in Masaüstü uygulaması, yeni web sitesinin bir yansıma-uygulaması. Fakat tamamen bağımsız bir uygulama gibi davranıyor ve bir web sitesinde dolaşıyormuşsunuz hissine kapılmıyorsunuz. WordPress yeni arayüzünde hangi değişiklikler yapıldıysa masaüstü uygulamasında da aynı değişiklikler mevcut. O değişiklikleri ise şöyle sıralayabiliriz:

Çoklu Site Desteği

WordPress sunucularında ya da kendi bireysel hosting alanınızda barındırdığınız tüm WordPress tabanlı sitelerinizi tek bir ekrandan yönetebilirsiniz. Bireysel hosting alanınızdaki sitenizi yönetebilmeniz için, yine WordPress’in geliştirmiş olduğu Jetpack adlı eklentiyi sitenize yüklemeniz ve aktive etmeniz gerekiyor. Bu eklenti, masaüstü uygulamanın, sitenizin çekirdeğine erişmesi için bir çeşit yetkilendirme yapmanızın yanında siteniz için oldukça faydalı özellikler de sağlıyor.

Daha Hızlı WordPress

WordPress için gerçekleşen en büyük değişim hız olmuş. PHP yerine JavaScript kullanılmış olması ve yine MySQL yerine WP REST API ile iletişim sağlıyor olması WordPress’in “sene olmuş 2016” eleştirilerini savuşturması için biçilmiş kaftan.

Gerçek Zamanlı Çalışma

Uygulama üzerinde en çok dikkat çeken değişikliklerden biri, yapılan büyük-küçük tüm değişikliklerin gerçek zamanlı olarak web sitenize yansıyor olması. F5 Tuşunu hepimiz çok seviyoruz ama bu defa F5’lik bir durum kalmamış gibi görünüyor.

Tüm Ekranlara Uyumlu

Yeni WordPress’in masaüstü uygulaması ve web arayüzü tüm ekran boyutlarına uyumlu halde tasarlanmış.

Bu yazıyı yazdığım saatlerde yayında olan Windows sürümü 1.1.2 olarak görünüyor ve ben de bu sürümü kullanıyorum. Şu ana kadar birkaç ufak aksaklık gözüme çarptı. Yazıyı yazarken iki defa taslak kaydetme hatası verdi. Bir de tüm yazılarımın bulunduğu listeyi açarken on saniye kadar beklemek zorunda kaldım. Ayrıca uygulamanın üzerinde görünen ve şu an için gizleme seçeneği olmayan Windows menü çubuğu da pek hoş bir görüntü vermiyor. İlk sürümün günahı olmaz tabii. Eminim WordPress ekibi bu eksiklikleri en kısa zamanda giderecek ve bu geminin kaptanı olmaya devam edecek.

Resource / Kaynak: http://www.kelimelerbenim.com/wordpressten-yeni-masaustu-uygulamasi-wordpress-desktop
(WordPress’ten Yeni Masaüstü Uygulaması: WordPress Desktop)

wmaraci
reklam

ebagcuvan ebagcuvan emrebagcuvan.com.tr Kullanıcı
  • Üyelik 22.10.2013
  • Yaş/Cinsiyet 27 / E
  • Meslek --
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad E** B**
  • Mesajlar 2908
  • Beğeniler 716 / 715
  • Ticaret 8, (%100)
Biraz inceledimda baya gereksiz olmuş bence wordpress.com'dan iframe ile çekilmiş gibi ayrıcı kendim domaine bağlanmamız için Jetpack eklentisi yüklenmesini istiyor bence gereksiz olmuş.

berkangndz berkangndz Php & Swift Developer Kullanıcı
  • Üyelik 04.01.2014
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek .
  • Konum Diğer
  • Ad Soyad B** G**
  • Mesajlar 366
  • Beğeniler 175 / 87
  • Ticaret 7, (%100)

ebagcuvan adlı üyeden alıntı

Biraz inceledimda baya gereksiz olmuş bence wordpress.com'dan iframe ile çekilmiş gibi ayrıcı kendim domaine bağlanmamız için Jetpack eklentisi yüklenmesini istiyor bence gereksiz olmuş.

çoklu site yönetimi açısından bana gayet güzel geldi, bi jetpack konusu dediğiniz gibi şart olmasa iyi olurdu :)
ebagcuvan

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 1 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al