Türkiye pazarına hızlı bir giriş yapan Yandex, bir çok hizmetini de Türkçe olarak kullanıcılarına sunmaya devam ediyor. Haber servisi, e-posta, trafik bilgisi, çeviri, hava durumu ve metrica bunlardan sadece bir kaçı. Ben Yandex arama özelliğini aktif olarak kullanmasamda arada bir işim düşüyor. Fakat dün başladığım metrica sistemiyle Yandex benden tam not aldı.
Metrica bir sayaç sistemi. Yani web sitenize kaç kişinin girdiği, hangi arama motorundan hangi kelimeyle girdiği, kaç dakika sitende kaldığı, ziyaretçilerin işletim sisteminin ne olduğu, hangi internet tarayıcısını kullandıklarını vb. size sunan bir servis. Üstelik kullanımı da çok basit. Fakat bu basitliğin üzerine birde belli olacak şekilde şıklık ve zarafet eklemişler. Tasarımını çok beğendim diyebilirim. Ancak sadece tasarım yapıp içeriği ikinci plana atmamışlar. Biz webmasterlara sunduğu hizmetler sayısız. Örneğin tüm bunların yanında bir de siteye giren ziyaretçilerin yaş ve cinsiyet durumlarını da size söylüyor. Yani sizin hedef kitlenize göre davranmanıza olanak sağlıyor.
Peki sitemize giren ziyaretçinin yaşını ve cinsiyetini nerden biliyor?
Yandex çalışanlarına bu daha önceden bir konferansta sorulmuş. Onlarda şu cevabı vermiş: ” Kullanıcıların arama motorlarında aradıkları kelimelere göre yaş ve cinsiyetlerini tahmin eden bir sistemimiz var.”.
Ne kadar ince düşünülmüş bir sistem değil mi? Bunu yapan mühendisi ben ayakta alkışlarım.
Yandex Metrica’nın bir özelliği daha var ki işte o özellik muhteşem. Webvisor özelliği. Bu özellik sayesinde siteye giren kullanıcının sitede ne yaptığını video olarak izleyebiliyorsunuz. Evet evet, yanlış duymadınız. Sitenize giren kişilerin sitenizde yaptıklarını video olarak izlemeniz mümkün.
Peki bu özellik bize ne kazandırır?
Aslında çok şey kazandırır. Çünkü sitenize giren ziyaretçinin sitenizde ne yaptığını bilmek gayet güzel bir olay. Örneğin siteniz bir oyun sitesi olsun. Sitenize Yandex Metrica servisini eklemiş olsun. Bu sayede de ziyaretçilerin sitenizde ne yaptığını video olarak izleyebileceksiniz. Mesela, izlediğiniz videoda ziyaretçinin oyunu oyna butonunu zor gördüğünü fark edip o butonu daha görünür yapabilirsiniz. Bu da sizlere her açıdan yarar sağlar.

Kaynak: Yorumlasak.NET | Kişiselimsi Genel Blog