Ülkemizde ne yazık ki borsa ile fazla kaynak bulunmamaktadır. Bu blog aslında daha çok internetten para kazanma ile ilgili bir blogtur ama ben borsa ile para kazandığım için ve borsanın harika bir yatırım aracı olduğunu bildiğim için borsa hakkında da birçok yazı yazdım. Bu yazımda da size borsadan para kazandıracak 8 ipucu vermek istiyorum.

Gerek bugüne kadar kendimin edindiği tecrübeler olsun, gerek de dünyanın en iyi yatırımcıların tecrübeleri olsun bizler için çok önemlidir. Özellikle borsa konusunda tecrübe = para demektir. İşte sizlere yardımcı olabileceğini düşündüğüm borsadan para kazandıracak 8 ipucu...

Borsadan para kazandıracak 8 ipucu

1.Ön yargılarınızdan kurtulun

Borsa ile para kazanmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey ön yargılarınızdan kurtulmak olmalıdır. Genelde ülkemizde borsanın kumar olduğuyla ilgili bir inanış vardır. İnsanlar borsada tüm servetini kaybetmiştir, bağımlılık yapmaktadır vs. gibisinden düşünceler vardır. Borsa kumar değildir ve şans ile uzaktan yakından alakası yoktur. Borsa akıllı insanların paralarına para kattığı bir yatırım platformudur ve eğer akıllı, sabırlı ve iyi düşünen bir insansanız siz de borsadan para kazanabilirsiniz.

2.Riski en aza indirin

Borsanın riskli olduğunu söyleyen insanların sayısı çok fazla. Bu insanların çoğu da hayatları boyunca bir kere bile borsada yatırım yapmamış insanlar :) unutmayın, ağzı olan herkes konuşur. Öncelikle risk nedir bunu anlamak gerekir. Bir itfaiyecinin ameliyat yapması riskli midir? evet risklidir çünkü itfaiyeci ameliyat yapmak ile ilgili eğitim almamıştır. Peki bir doktor için ameliyat yapmak riskli midir? hayır riskli değildir çünkü doktor bu işin eğitimini almıştır.

Risk konusu aynı doktor-itfaiyeci örneği gibidir. Bir işi biliyorsanız o iş sizin için riskli değildir. Borsa ile ilgili bilgi edinirseniz, risk en aza inmiş olacaktır. Peki borsa ile ilgili nasıl bilgi edinebilirsiniz? Borsa ile ilgili bilgi edinmek için borsa kitapları okuyabilir, internette borsa ile ilgili araştırma yapabilirsiniz. Hatta borsa hakkındaki filmleri izlemek bile size ufak da olsa fikir verebilir. Yazının sonunda sizlere benim daha önce yazmış olduğum borsa ile ilgili yazıların adreslerini vereceğim. O yazıları okuyarak da borsa hakkında bilgi edinebilirsiniz.

3.Teknik analiz yapın

Bir hisseye yatırım yapmadan önce mutlaka teknik analiz yapmalısınız. Teknik analiz dediysem gözünüz korkmasın. Ayrıntılı bir teknik analizden bahsetmiyorum. Ana hatlarıyla bir teknik analiz yapmak işinizi görecektir. Mesela ben bir hisse almadan önce şirket haberlerini okurum, şirketin sektörünün ne durumda olduğunu araştırırım, hissenin 10 yıllık grafiğine bakarım ve taban-tavan konumlarını ve hissenin hangi durumlarda taban hangi durumlarda tavan olduğunu anlamaya çalışırım. Ayrıca hisse üzerinde siyasi bir baskı var mı ona da bakarım.

Bildiğiniz üzere ülkemizde iktidar ile cemaat büyük bir şekilde kavga etti. Bu durum borsaya çok büyük etki etti. Cemaat yanlısı şirketler bu dönem içerisinde çok zorlandı ve kâr etme hızları azaldı. İşte bu gibi sebeplerden dolayı mutlaka alacağınız hisse üzerinde siyasi baskı var mı yok mu diye araştırmanızı tavsiye ederim.

Benim için teknik analiz yukarıdaki gibidir ama eğer siz teknik analiz konusuna çok önem veriyorsanız daha derin bir analiz yapabilirsiniz. Ne kadar iyi teknik analiz = o kadar az risk demektir. Teknik analiz ile ilgili bir sürü kitap vardır. O kitapları okuyarak bir teknik analiz uzmanı bile olabilirsiniz :)

4.Tüm yumurtları aynı sepete koymayın

Benim kısa zaman önce tecrübe ettiğim bir yöntemdir bu :) daha önceden internette bu konu ile ilgili bir yazı okumuştum ama yine de bir deneme yapmak istedim ve ana paramın hepsini tek bir hisseye yatırdım. Sonuç ise uzun bir süre zarar ettim. Ama sonra hisse yükseldi ve bulması gereken değeri buldu ben de paramı çektim ve kâr ettim :)

Yukarıda yazdıklarımdan anlayacağınız gibi, paranızın hepsini tek bir hisseye yatırmayın. Mutlaka birkaç tane hisse bulun ve paranızı bu hisseler arasında bölüştürün. Eğer sepet kırılırsa tüm yumurtalar kırılmasın :) umarım açık bir şekilde anlatabilmişimdir.

5.Uzun vadeli düşünün

Birçok insanın borsadan kâr edememesinin altında yatan en büyük sebep, uzun vadeli düşünmüyor olmalarıdır. Her yazımda borsanın uzun vadeli bir yatırım aracı olduğundan bahsettim ve kısa vadeli yatırımların ya çok az para kazandıracağını ya da zarar ettireceğini söyledim. Borsadan 1 gecede zengin olmanız pek de mümkün değildir :) bu yüzden yaptığınız yatırımların zaman içerisinde değerlenmesini beklemelisiniz. Bazı hisseler bir anlık yükseliş trendine girerek çok büyük paralar kazandırabilir. Ama normal bir hisse alıyorsanız o hisse ile ilgili mutlaka uzun vadeli düşünmelisiniz.

6.Kaliteli ve güvenilir şirketlerin hisselerini alın

İnsanların güvendiği kaliteli şirketlerin hisselerini almak genellikle uzun vadede çok büyük kazanç getirir. Sırf bu yöntemle zengin olan insanlar var. Bu konu hakkında yazacak pek fazla bir şeyim yok zaten söyledim ne yapmanız gerektiğini ama yine de bir örnekle açıklamak istiyorum. Coca-cola mı daha güvenilir ve kaliteli bir şirkettir yoksa Kristal kola mı? tabii ki Coca-cola. Bu durumda Coca-cola'nın hisselerine uzun vadede yatırım yapmak daha mantıklıdır.(gidin coca-cola hissesi alın demiyorum yanlış anlamayın. Sadece örnek verdim :) )

7.Ucuzdan alıp pahalıya satın

Borsadan kazanç elde etmenin temel kuralı budur. Bir hisseyi ucuzdan alırsınız ve hisse değeri yükselince satarsınız. Mantık bu kadar basittir. Yani demek istediğim şu:Eğer normal fiyatından düşük bir hisse görürseniz o hisseyi almayı göz önünde bulundurun. Çünkü o hissenin zamanla yükselme potansiyeli vardır ve size büyük paralar kazandırabilir. Normal fiyatından düşük bir fiyatta bulunan hisse, adeta bir hazine gibidir :)

8.Tecrübe edinin

Yazının başlarında da belirttiğim gibi tecrübe = para demektir. Borsa konusunda ne kadar tecrübeli olursanız para kazanma potansiyeliniz o kadar yükselir. Peki nasıl tecrübe edineceksiniz? tabii ki borsaya yatırım yaparak. Bu yazılanları okumanız size tecrübe katmaz. Size tecrübe katacak şey, borsada işlem gören bir hisseye yatırım yapmaktır. Yani demem o ki, öncelikle bu yazı gibi yazılar okuyun ve borsayı öğrenin. Daha sonra da öğrendiniz bu bilgilerle yatırım yapın ve tecrübe edinin.

BONUS - Herkesin yaptıklarını yapmayın

Arkadaşlar, eğer çoğunluğun dediği doğru olsaydı çoğunluk zengin, azınlık fakir olurdu. Ama şu anda dünyamızda tam tersi bir düzen mevcut. Şu an zengin insanlar azınlıktayken, fakir insanlar çoğunlukta. Buradan da şu sonuç çıkıyor:İnsanların dediğine fazla kulak asmayın. Özellikle de borsa konusunda insanlar çok konuşur ama genelde hiçbir şey bilmezler. Siz kendi bildiğiniz yönde ilerleyin. Tabi arada sırada bilir kişilerin dediklerini önemseyin ama felaket tellallığı yapan veya yatırım tavsiyesi veren insanların dediklerine çok da kulak asmayın :)