Enflasyon



Enflasyon, günlük alışverişlerimizde sıklıkla karşılaştığımız ve ürünlerin gitgide pahalılaşıp, eldeki paranın değerini kaybetmesi olarak basit bir şekilde açıklanabilir. Enflasyonun birçok türü var ancak, bu yazıda iki türlü enflasyondan bahsedeceğim ;

1- Maliyet enflasyonu
2- Talep enflasyonu

Maliyet enflasyonu

Bir ürünün yapım aşamasında kullanılan ham maddelerin fiyatının artması yani ürünün maliyetinin artmasıyla birlikte oluşan enflasyon türüdür. Örnek verecek olursak : Poşet üreten bir firma hayal edin. Poşetin ham maddesi petrol olduğu için bu firmanın poşet üretebilmesi için petrole ihtiyacı var. Eğer petrolün fiyatı zamlanırsa, poşetin üretim maliyeti artacağı için aynı poşete daha fazla para ödemeniz gerekir.

Talep enflasyonu

Bir ürünün veya hizmetin toplam talebi karşılayamamasından dolayı oluşan enflasyon türüdür. Eğer bir ürün, üretildiği sayıdan daha fazla talep edilirse o ürün değerlenecek ve fiyatı artacaktır. Örnek verecek olursak : Hediye paketi üreten bir firma hayal edin. Bu firmanın ürettiği ürünlere normal zamanlarda çok fazla bir talep olmaz. Ancak anneler veya babalar günü gibi özel günlerde bu firmanın ürünlerine aşırı derecede talep biner. Bu talebin sonucunda ise ürün değerlenir ve fiyatı gitgide artar.


Enflasyon arttıkça elimizdeki paranın değeri ve alım gücü azalmaya başlar. Elimizdeki para ile daha az ürün alabiliriz. Bu yazıda enflasyonu açıklamaya çalıştım. Umarım sizlere bilgilendirici bir içerik hazırlayabilmişimdir.

Kaynak : https://paratavsiyesi.com/index.php/2020/05/10/enflasyon-nedir/