Bazen kişiler yatırım yapmak ister ve bazı yatırım araçlarına yönelir. Bu yatırım araçlarından bir tanesi ise hisse senedidir. Hisse senedi alırken dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır.Bu detayları bilmek gerekmektedir.

Hisse Senedi Almanın Aşamaları Nelerdir?

Hisse senedi almanın aşamaları incelenecek olunursa şu şekildedir:

Bilgi edinme ilk aşamadır.
Bilgi edinme sonrası ise aracı bir kurum seçme aşaması gelmektedir.
Kuruma karar verdikten sonra teminat hesabı açtırmak gerekmektedir.
Sonrasında ise açılan hesaba para yatırılmalıdır.
İlgilenilen hisseleri belirlemek.
İlk hisse senedi için alım emri vermek.
Ve son olarak hisse senedi satış emri vermektir.




Hisse Senedi Hesabı Nasıl Açılmaktadır?

Hisse senedi almanın üçüncü aşaması olan hisse senedi hesabı açtırmak yatırımcıların merak ettiği ve araştırdığı bir konudur. Peki gerçekten hisse senedi hesabı nasıl açılmaktadır, bir zorluğu var mıdır?

Hisse senedi hesabı açtırmak için öncelikle banka şubesine gitmek zorunlu değil. Elbette gidilebilir ama bunun dışında aracı kurum ile de kolay bir şekilde hesap açtırmak mümkündür. Ayrıca hesap açtırırken teknolojiden faydalanılıp, internet üzerinden online olarak da bu işlemi gerçekleştirmek mümkündür.

Bu seçeneklerden birisi olan aracı kurumu seçerken, çerçeve sözleşmesi olduğu bilinmelidir. Çerçeve sözleşmesi ile birlikte, aracı kurum ve yatırımcı arasındaki genel ilişki ve hükümler belirtilmektedir. Bu anlaşma yatırım hesabı açtırırken sadece bir kez yapılmaktadır.

Hisse Senedine Yatırım Yapılma Sebepleri Nelerdir?

Hisse senedine yatırım yapılma sebepleri nelerdir sorusunun karşısında verilecek ilk cevap hem uzun vade hem de kısa vade de yüksek getiri sağlayabilmesidir. Ayrıca diğer yatırım araçlarına göre daha uzun vade de daha fazla yüksek getiri sağlayabilme özelliğine sahiptir.

Kâp payı ise hisse senedine yapılan yatırımların bir diğer nedenidir. Hisse senedi sahibi, şirketin yıllık net kârından pay alma hakkına sahip olur. Eğer şirket genel kurulunda kâr dağıtım kararı alınırsa, hisse senedi olan kişilere temettü ödemesi yapılmaktadır.

Hisse senedi alım satımlarında vergi avantajı bulunmaktadır. Bu da hisse senedine yatırım yapma konusunda cazip seçenekler arasındadır. Alım satımda elde edilen gelire yüzde sıfır uygulanan stopaj oranıdır.

Bilinmesi gereken bir durum mevcuttur o da hisse senetleri değer kaybederse yatırımcının zarar etme riski de bulunmaktadır. Fakat genel itibariyle avantajlı durumları fazladır.

Yatırım Yapılacak Hisse Senetleri Nasıl Belirlenir?

Yatırım yapılacak hisse senetleri belirlenirken, öncelikle bütçe planlaması yapılmalıdır. Hisse senedi için ayrılacak tutar belirlenmelidir. Sonrasında ise bu tutarın uzun vade mi kısa vade mi olduğu belirlenmelidir. İkisi birden kullanılacaksa ne kadarının kısa vadede ne kadarının uzun vadede kullanılacağına karar verilmelidir.

Hisse senedi alınırken yapılmaması gereken detaylar içerisinde hemen karar vermemek vardır. Bu konuya hakim olan kişilerden fikir alınması gerekmektedir. Aksi takdir de bazı yanlışlar yaşanılarak öğrenilebilir ve bunu da hiçbir yatırımcı istemez.

Kaynak:https://www.1teknoloji.net/hisse-senedi-nasil-alinir/