Merhaba dostlar, bu yazımızda C Programlama dili için gerekli olan programlardan bahsedeceğim. Geçen dersimizde C Programlama dilinin tarihinden, ne gibi avantajları olacağından ve diğer dillerle olan ilişkisinden bahsetmiştik.

Programlama İçin Gerekli Programlar Nedir?

Aslında geçen ders bahsettiğimiz en önemli konulardan biri C programlama dilinin basit olmasıydı. Programlama dilinin kendisi basit olduğu gibi bu programlama dilini kullanmamız için gereken programları bulmakta bir o kadar basit. Genellikle bu anlamda 2 farklı editör program öne çıkıyor. Editör program derken, c programlama dilini yazmamız için kullanacağımız derleyiciden bahsediyorum. Bazen bu tarz ifadeleri anlamayan arkadaşlarımız oluyor, anlamadığınız noktaları lütfen yorum olarak belirtin. Editör programların birisi Dev-C++ ve diğeri de visual studio’dur. Genellikle iyi programcılar iki editörü de bilgisayarında barındırmaktadır. Visual studio boyut olarak 10 GB üstündedir ve bu sebepten dolayı acil işlerde genellikle 40 MB boyuta sahip olan Dev-C++ tercih edilmektedir.

Dev-C++ Avantajları ve Dezavantajları Nedir?


Bu editörün en büyük avantajı kesinlikle boyutudur. Yaklaşık 40 MB gibi bir boyuta sahip olduğu için, çok hızlı bir şekilde temin edilebilir. Özellikle bilgisayarınızın yanınızda olmadığı durumlarda hayat kurtarmaktadır. Bunun dışında basit bir arayüze sahiptir. İstediğiniz şeyleri kolaylıkla bulabilirsiniz ve kısa yol tuşlarıyla hızlıca kodları derleyebilirsiniz. İleri ki dönemlerde “F11” ve “F10” tuşları en çok bastığınız tuşlar olacaktır. Buradan küçük bir ipucu vermiş olalım.

Olumsuz yönlerine bakarsak benim en çok rahatsız olduğum noktalardan birisi, debug kısmının yetersiz olması. Yetersiz olmasının yanında karışık bir yapıya sahip. Uzun ve zor kodlamalarda insanların en büyük ihtiyaçlarından birisi hızlı ve seri şekilde debug yapmak. Debug yapmak ile ilgili bir makale yayınlayacağım fakat burada ne olduğundan bahsetmek istiyorum. Debug yapmak kısaca koddaki hatalı kısmı bilgisayarınızın bulup size göstermesi demektir. Büyük ve karmaşık kodlarda sizin tek tek arayarak bulmanız oldukça zordur ve editörlerin debug kısımları bu noktalarda önemli bir rol üstlenmektedir.

Visual Studio Avantajları ve Dezavantajları Nedir?

Visual Studio aslında bir Microsoft ürünüdür. Ayrıca programlama ve diğer alanlarda en çok kullanılan ve tercih edilen programdır. En büyük avantajı birden fazla programlama dilini destekliyor olmasıdır. İstediğiniz programlama dilini seçip, kütüphanenize eklenmesini sağlayabilirsiniz. Benim için en önemli noktalardan birisi olan debug konusudur ve Visual Studio bu anlamda çok başarılı işlere imza atmaktadır. Gerçekten kolay ve güçlü bir debug sistemi vardır. Olumsuz yanlarına değinmek gerekirse bazı sürümlerinin paralı olması insanlar için ayrımcılık yaratmaktadır. Programlama dilini isteyen herkes öğrenebilmeli ve bu konuda çalışabilmeli diye düşünüyorum.

Kaynak: C Programlamaya Giriş – C Programlama İçin Gerekli Programlar