Merhaba arkadaşlar bugün sizlere Visual Studio 2013 ortamıyla birlikte bizlere gelen SQL Server ile veritabanı işlemlerini anlatacağım. Tabiki tüm bunları kod geliştirme ortamımızda bulunan "SQL Server Object Explorer" sekmesi altında gerçekleştireceğiz. Derslerin çokluğu-azlığı veya uzunluğu-kısalığı ile ilgili çok fazla kafa yormayacağım. Sadece sizlerin daha iyi anlamanız için uğraşacağım.

Hala Visual Studio 2013 ortamına sahip olmayanlar için kendi sitesinden deneme sürümünü buradan indirebilirsiniz. Ama korkmayın sizler için ürün anahtarlarını da buradan veriyorum bu da benden kıyak olsun. Yalnız hiç birini denemedim çalışıyor mu diye. Biraz yarım kıyak yapmış olduk kusuruma bakmayın. :D



Visual Studio'nuzun hazır halde olduğunu varsayarak konuya başlıyorum. Veritabanı işlemlerimizi gerçekleştireceğimiz SQL Server Object Explorer sekmesine buradan ulaşabiliriz.



Hemen yeni bir C# projesi oluşturup olaya giriş yapalım.



Yeni bir veritabanı kurmak için "Databases" klasörüne sağ tıklıyoruz ve "Add New Database" seçeneğini seçiyoruz.



Karşımıza çıkan pencerede oluşturacağımız veritabanının adını ve dosya yolunu seçiyoruz.



"OK" seçeneğine tıkladığımızda veritabanımız kurulmuş oluyor. Ve asıl işlemlerimize başlamak için tabiki tablomuzu oluşturmamız gerekiyor. Bunun için veritabanımızı kulakçığından açıyoruz ve "Tables" klasörüne sağ tıklayıp "Add New Table..." seçeneğini seçiyoruz.



Karşımıza tablomuzla ilgili düzenlemeleri yapabileceğimiz ekran geliyor. "Id" sütunu otomatik olarak gelmektedir. Genelde tablomuzda bulunan verileri numaralandırmak için kullanırız. Tabiki isterseniz kaldırabilirsiniz. Alt kısmında bulunan boş kutucukları kullanarak yeni sütunlar oluşturabiliriz. Bir diğer önemli nokta olan "Data Type" kısmında ise oluşturduğumuz sütunun hangi türden veriyi saklayacağını belirleriz. Burada "Id" sütunu sayısal veri saklayacağı için "integer" veri türü seçilmiş durumda. Hemen yan tarafında bulunan "Allow Nulls" kutucuğu ise "Boş değeri görmezden gel/izin ver." anlamını taşıyarak boş değer iznini seçebilmemizi sağlar. Yani daha açıklayıcı olmak gerekirse eğer bu kutucuk işaretliyse, veri girişi yapıldığı sırada ait olduğu sütuna değer girilmemesi durumunda bizlere hata mesajı döndürmeyecektir.

Tablomuzu gönlümüze göre oluşturduktan sonra kaydetmemiz gerekmekte. Bu işlemi gerçekleştirmek için sol üst köşede bulunan "Update" butonuna tıklamalıyız. Açılan pencerede sadece bir kaç saniyecik beklemeden sonra "Update Database" butonuna tıklıyoruz. Ve artık tablomuz "Tables" klasörünün altında görünmekte. Yukarıdaki sekme kısmından tablo ayarlarını kapattığımız anda veri işlemleri yapabiliriz. Bu sayfaya tekrar dönmek ve tablomuzu şekillendirmek istersek "View Designer" seçeneğine tıklamalıyız. Tablomuzda veri işlemleri gerçekleştirmek için "View Data" seçeneğine tıklıyoruz.



Karşımıza çıkan pencerede verilerimizi düzenleyebiliriz. Hatırlarsanız "Id" isimli sütunumuzun "Allow Nulls" seçeneği işaretli değildi. Bunun için veri girişi yaparken sütunumuza bir sayı değeri girmemiz gerekiyor.



Tüm işlemlerimizi tamamladıktan sonra tabiki tablomuzun adını değiştirmek isteyebiliriz. Bunun için yukarıda ki resimde de görüldüğü gibi "Rename" seçeneğini tıklayıp Türkçe karakter mevzusuna dikkat etmek kaydıyla dilediğiniz isimi verebilirsiniz.

Burada küçük bir hatırlatma yapmak istiyorum. Proje geliştirirken kaydetme yolu isteyen durumlarla karşılaştığınızda özel bir durum olmadığı sürece geliştirdiğiniz projenin kaynak dosyaları arasına kaydetmeyi unutmayın.



Nihayet bu yazımızın sonuna geldik arkadaşlar. Diğer dersimizde veritabanımızı formumuza bağlamayı ve bir kaç ufak detayları işleyeceğim. Soracağınız soruları çekinmeden sorabilirsiniz. :)



Hepinize iyi çalışmalar.

Kaynak: C# - Sql Veritabanı İşlemleri Ders-1 (Projeye Dahil Etmek)