[SIZE=6]Giriş[/SIZE]

Pip çok kısa bir tanımla python kütüphanelerinin bulunduğu özel bir paket yönetim aracıdır. Paket yönetim sistemi geliştiren kişilerce hazırlanan belirli bir dil ya da yazılıma ait bir kütüphane barındırır. Bu sistemde kütüphaneyi tek bir komutla yükleyebilir, güncelleyebilir ya da silebilirsiniz.
Python kısaca çok kullanılan bir programlama dilidir. Birçok internet protokolüyle uyumlu olduğu için çok sayıda kütüphanesi bulunur. Bu rehberimizde Python Pip’i Ubuntu üzerinde nasıl kuracağınızı detaylı olarak anlatacağız.
Şimdi kısaca bu kurulumu nasıl yapabileceğinizden bahsedelim.


[SIZE=5]
[/SIZE]
[SIZE=5]Python Pip Ubuntu Üzerinde Kurulumu[/SIZE]




Bir sunucu içinde paket yükleme işlemi yapmadan ya da Python sanal ortamında çalışmadan önce VPS sunucunuza girmelisiniz. Giriş yaptıktan sonra artık “sudo apt update” komutuyla paket listesini güncelleyebilirsiniz. Bu komutu hem yönetici hem de sudo yetkisi olan her kullanıcı çalıştırabilir. Normal bir kullanıcı tarafından uygulanması durumunda güncelleme öncesinde komuta sudo eklenmelidir.
Linux işletim sistemi kullanıyorsanız ve Ubuntu 18.04 sürümünüz varsa varsayılan olarak Python 3 bulunduğunu ifade edelim. Burada “apt install python3-pip” komutu sayesinde paket yükleme işlemini başlatabilirsiniz. Söz konusu komut sayesinde süreci çok daha pratik şekilde tamamlayabilirsiniz.
Python komutları daha çok 2.7 sürümünde ayarlıdır. Python 3 konutlarını en son sürümde kullanabilirsiniz. Eski bir işletim sisteminiz varsa 2.7 sürümünü varsayılan olarak kullanmanız olasıdır. Burada “apt install python” komutunu kullanarak eski bir sürümü yükleyebilirsiniz.


Python 3 ya da eski sürümlerde Python pip kurulumu başlatacaksanız “apt install python-pip” komutunu kullanarak hareket edebilirsiniz.
Şimdi pip komutlarını doğrulayabilmeniz için size tüm sürümler hakkında bazı komutlar sunalım;


  • Python 2.7 için “pip –version” komutu

  • Python 3.6 sürümü için “pip3 –version” komutu

  • Python 2.7.15rc1 sürümü için “python –V” komutu

  • Python 3.6.7 sürümü için de “python3 –V” komutu kullanılabilir.


[SIZE=5]
[/SIZE]
[SIZE=5]Python Paketleri Ubuntu’da Nasıl Yüklenir?[/SIZE]

Pip kurulumu yaptıktan sonra sırada Python paketlerin yüklemek var. Burada uygulamanız gereken temel komut Python sürümüne göre farklı olmalıdır;


  • Python 2.7 sürümü için “pip”

  • Python 3.6 sürümü için de “pip3” komutunu kullanabilirsiniz.

Burada ekranda gözüken satır “pip install PACKAGE_NAME” şeklinde olacaktır.


[SIZE=5]
[/SIZE]
[SIZE=5]Son Söz[/SIZE]

Python birçok programcı tarafından kullanılan programlama dillerinden biridir. Basit bir ara yüze sahip olması ve kullanıcı dostu olması her geçen gün daha fazla kişi tarafından tercih edilmesini sağlar. Ayrıca programlama işlemindeki pratikliği yanında kütüphane yelpazesi de geniş bir araçtır.
Yapılan bir araştırmaya göre Python en çok kullanılan ikinci programlama dili olarak karşımıza çıkıyor. Daha önceki süreçte kısa bir süre programlamayla uğraştıysanız ya da programlama işine sıfırdan başlıyorsanız Pyhton doğru bir başlangıç seçeneğidir. Bu araç ve kurulum hakkında detaylı bilgi almak için hemen bize yazabilirsiniz.


Kaynak : https://www.hostragons.com/python-pip-nedir-ubuntu-uzerinde-nasil-kurulur/