Merhaba, PHP, Laravel, MVC, SQL, C# ve daha bir çok dil hakkında bilgi paylaştığımız web sitemizde yeni bir konu başlığı olarak SQL Aggregate Fonksiyonları'nı anlattık. Siz değerli wmaraci forum kullanıcıları için de buraya konu açıp sizin de bilgi sahibi olmanızı istedim. Konuyu burada da websitemizde de bulabilirsiniz. Sitemizin içerisinde programlama ve yazılıma dair çeşitli konular mevcut, inlecelemenizi tavsiye ederim.
Site: kodadasi.com


Veritabanınızın içinde binlerce belki de milyonlarca veri olabilir. Bu verilerin matematiksel işlemlerini de görme ihtiyacı duyabilirsiniz. Bu sırada aggregate fonksiyonları devreye giriyor. Bu sayede tek satır ile istediğimiz bilgilere ulaşabiliyoruz. Bu yazıda toplam, maksimum değer, minimum değer, ortalama alma ve toplam sayıyı öğrenme işlemlerini göstereceğim.

Öncelikle veritabanımızdaki tablomuzu sizlere göstereyim.


Bu tablo üzerinden UrunID kolonu üzerinden sizlere göstereceğim.





Sum : İstediğimiz verilerin değerlerini toplamamıza yarıyor.

select sum(UrunID) as "ÜrünID Toplamı" from Urunler






Kullanmış olduğumuz kod satırı, sum yazdıktan sonra parantez içerisine yazdığımız kolon ismi için toplama işlemi yapacağımızı belirttik. As dedikten sonra tırnak işareti içerisinde yazdığımız yazı ise kolon başlığı anlamına geliyor. Burada UrunID ‘nin değerlerinin toplamını istedim ve sonuç 21 olarak çıktı.

Count: İstediğimiz kolonda kaç adet veri olduğunu gösterir.

select count(UrunID) as "Adet" from Urunler






Kullanmış olduğumuz kod satırı, count içerisine yazdığımız UrunID kolonunda kaç adet veri olduğunu gösteriyor. Kolon veya tablo üzerinde kaç adet veri olduğunu görmemizi sağlayan kod count oluyor.

Max: Belirttiğimiz kolonun en yüksek değerini gösterir.

select max(UrunID) as "En yüksek değer" from Urunler






Kullanmış olduğumuz kod satırı, max içerisine yazdığımız UrunID kolonunda en yüksek değer hangisi ise onu gösteriyor. En yüksek değeri almamızı sağlayan kod max oluyor.

Min: Belirttiğimiz kolonun en düşük değerini gösterir.

select min(UrunID) as "En düşük değer" from Urunler






Kullanmış olduğumuz kod satırı, min içerisine yazdığımız UrunID kolonunda en düşük değer hangisi ise onu gösteriyor. En düşük değeri almamızı sağlayan kod min oluyor.

Avg: Ortalama değeri almamızı sağlıyor.

select avg(UrunID) as "Ortalama" from Urunler






Kullanmış olduğumuz kod satırı, avg içerisine yazdığımız UrunID kolonunda ortalama değeri gösteriyor. Ortalamayı almamızı sağlayan kod avg oluyor.