Sizin de bildiğiniz gelişen çağ ve teknoloji ister ulaşım ister askeri ister banka işlemlerini daha kısa sürede yapmayı sağlamaktadır. İşte bu noktada artık çağın vazgeçilmez olan icadı bilgisayar devreye girmektedir. Bilgisayar artık insanların nerede ise her alanına RESMEN hükmetmektedir.

Çünkü programlar veya siteler vasıtası ile işlemler artık çok daha hızlı yapılmakta , veriler çok daha uzun sürede saklanmakta insanlar arası iletişim saniyelere inmektedir. İşte Insanların işlerini kolaylaştıran bu programlar veya sitelerin yapımı biz yazılımcılara düşmektedir.

Demem o ki eğer yazılımcı olduğunuz zaman yapabileceğiniz işler arasında yer alabilecek işlerden bir tanesi ; insanların hayatını kolaylaştıracak programlar yazmaktır. Eğer bu işi tek başınıza yapamıyorsanız herhangi bir yazılım şirketine başvurabilirsiniz. Verdikleri ücrete gelince ilk başlarda biraz düşük rakamlarla başlarsınız ki olması gereken de budur zaten ama sonrasında gerçekten kendinizi geliştirir ve güzel fikirler ileri sürerseniz bu rakam aylık 15 milyar'a kadar çıkabilir. Bence zaten gerçek programcı maaşa bakmaksızın o işi yapandır ama yinede 2. planda bile olsa gözden geçirilmesi gereken bir durum.

Sizin de bidiğiniz gii artık devletler arası savaşlar uçak , tank , silah ile yapılmaktadır. İşte devletler bunu bildikleri ve kendi askeriyesini daha da güçlendirmek için yazılım muhendislerine ihtiyaç duymaktadirlar Sonuçta bir uçağın ruhu diyebileceğimiz kısımı programıdır. Işin en kötü tarafı ise a ülkesinin tank programı ile a ülkesine saldıramazsınız. İşte bu her ülkenin kendi milli programının olmasını tetiklemektedir. Bu konuda Türkiye gibi bir ülkede yazılım mühendislerinin varlığını sonradan hissettirilsede , gereken çalışmalar geç de olsa başlatılmış. Bu çalışmalar sonucunda kendi insansız hava aracımızın programını yazmış bulunmaktayız. Eğer böyle giderse kendi tank , uçak programını da kendimiz yazacakmış gibi duruyoruz sonuç olarak yazılım muhendisliginden mezun olursanız aselsan gibi şirketlere başvura bilirsiniz kendinizi askeri alanda deneyebilirsiniz. Ne kadar maaş aldıklarını bilmiyorum ama gerçek 5 haneli gibi geliyor bana Hatta ve hatta aero dinamik gibi fizik konularınız iyi ise arabanın programlarını yazan mühendislerden bile olabilirsiniz (audi a6 gibi ) tamam bu biraz zor ama çalışılır ise hiç bir şey zor değil .

Sonuç olarak yazılım mühendisliği gerçekten gelecek vaat ediyor. Ama nasıl yapmak lazım . Yani nasıl çalışıp hangi programlama dillerini öğrenmek lazım ? Kendinizi üniversite zamanından başlamak şartı ile programlama dillerini öğrenmeye başlayın. Programlama dillerine gelince şunu belirteyim eğer window'a yardımcı program yazacaksanız c# , vb.net , yada oyun , işletim sistemi gibi geniş çaplı bir program yazacaksanız c++ , yok site yapacaksanız php , html gibi programlama dilleri öğrenmenizdir. Ama benim şudur ; programlama dillerinin herhangi birinde uzmanlaşmak şartı ile hepsini genel düzeyde öğrenmenizdir.(not=uzmanlastığınız dilin c++ yada java gibi yaygın dil olursa daha iyi olur)